Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Dragonul de Komodo este cea mai mare soparla, cu o lungime de doar 3 m.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un ardelean duce la adapatoare o capra. Pe drum se intalneste cu un vecin:
- Ziua buna.
- Ziua Buna, dar un duci boul acela?
- Esti nebun, nu vezi ca e capra?
- Pai eu cu capra vorbeam.

› vrei mai mult

M-am mutat in alta scoala. De ce simt anxietate?

05 Septembrie 2022

M-am mutat in alta scoala. De ce simt anxietate?

Fiecare inceput de an scolar este o perioada de stres pentru orice copil, indiferent de varsta. Daca fata de anul trecut ai schimbat si scoala si, implicit, si colegii, situatia poate fi si mai greu de gestionat; pentru ca daca in anii trecuti faptul ca te revedeai cu vechii colegi mai „indulcea” situatia, a avea de a face cu un colectiv nou, cu profesori noi poate fi uneori coplesitor.


De ce simtim anxietate cand ne mutam intr-o scoala noua


Poate ca te-ai transferat de la vechea scoala la una noua pentru familia ta s-a mutat intr-un alt cartier sau intr-un alt oras. Poate te-ai transferat pentru ca la fosta scoala aveai probleme sau nivelul educational nu era atat de ridicat. Poate ca pur si simplu parintii au vrut altceva pentru tine. Poate ai trecut clasa a V-a si parintii te-au mutat la o scoala noua, mai performanta. Sau ai inceput liceul. Indiferent care ar fi motivul, anxietatea atunci cand ajungi la o scoala noua este ceva perfect normal si orice copil ar simti la fel in locul tau.


Schimbarile nu sunt foarte usor de gestionat, mai ales la o varsta la care inca nu stii prea bine cu ce se mananca viata. Probabil la vechea scoala iti facusei prieteni in clasa, cunosteai profesorii si stiai la ce sa te astepti la orele lor. Iar intr-un mediu academic nou trebuie sa demonstrezi ce poti si asta poate fi o presiune mare.


Cand ai colegi noi este firesc sa te simti „din alt film” si sa iti faci griji in legatura cu felul in care vei reusi sa te integrezi. Daca ajungi intr-o clasa in care nimeni nu se cunoaste cu nimeni (aproape), cum e la liceu de exemplu, poate fi mai simplu de gestionat situatia; insa daca ajungi intr-o clasa deja „sudata”, a incerca sa iti faci prieteni poate fi coplesitor.


Profesorii, la randul lor, pot parea ca pun o presiune mai mare pe tine, atunci cand incearca sa afle cat de bine pregatit esti la materiile lor, iar faptul ca iti auzi de multe ori intr-o zi numele din partea cealalta a catedrei poate fi apasator si stresant.


Cum se manifesta anxietatea?


Ai o stare de nervozitate permanenta, simti ca ti se strange stomacul, te doare capul, ai frisoane inainte sa mergi la scoala? Asa arata anxietatea! Este ceva firesc si nu e nimic in neregula cu tine, mai ales ca esti la varsta la care schimbarile au un mare impact asupra oricui. Vorbeste-le parintilor despre felul in care te simti pentru ca ei te-ar putea ajuta sa nu te simti singur/a in toata perioada asta de adaptare. Ei ti-ar putea oferi validarea de care cu siguranta simti nevoia si poate chiar sa iti ofere ponturi despre cum sa gestionezi lucrurile.


Cum depasesti anxietatea?


In mod normal starile acestea ar trebui sa se dilueze dupa cateva saptamani, pana te obisnuiesti cu noul colectiv, pana cunosti toti profesorii si incepi sa intelegi care este nivelul. Intre timp, incearca sa discuti cu fiecare coleg nou, separat sau in grup. Arata-te prietenos si incearca sa intelegi cu cine ai putea avea mai multe lucruri in comun.


Daca sunt colegi care te privesc cu reticenta sau chiar fac glume nesarate pe seama ta, incearca pe cat posibil sa le eviti compania. A trata cu indiferenta potentiali bullies ii va descuraja, in cazul in care ti-au pus gand rau.


Daca starea de disconfort pe care o simti se accentueaza in loc sa se diminueze si dupa 4-5 saptamani de scoala, discuta cu parintii despre asta sau chiar incearca sa faci o vizita la psihologul scolii.


Patru pasi importanti pentru a gestiona anxietatea


Nu iti crea asteptari prea mari si nu pune singur/a presiune pe tine. E normal sa te simti ciudat la inceput, sa ai emotii cand trebuie sa vorbesti cu atat de multe persoane noi in viata ta. Nu poate fi totul foarte bine din prima.


Nu incerca sa pari altcineva decat esti. Fa lucrurile in ritmul si in felul tau. Ai schimbat peisajul, dar nu este nevoie sa te schimbi si tu sau sa renunti la lucruri care iti fac placere.


Discuta cu colegii care par sociabili si accepta faptul ca toti ceilalti te privesc cu curiozitate. Daca ai fi tu in locul lor, probabil ai face la fel. Nu ai cum sa devii instant prieten cu toata lumea. Asa cum tu ai nevoie de timp sa ii cunosti, e valabil si invers.


Pastreaza legatura cu vechii colegi si prieteni. Chiar daca nu va mai vedeti in fiecare zi, sprijinul lor poate fi important.

Citeste si articolele de mai jos:

Cum sa le explic parintilor ca imi e teama sa merg la scoala?
Nu-mi place scoala. Cum sa o indragesc?
Cum sa ma comport cu un coleg nou la scoala?
Colegii sunt rai cu mine la scoala
Sfaturi ca sa devii cel mai iubit copil din clasa
Cum pot sa imi fac prieteni la scoala

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri