Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cameleonul pantera (Chamaeleo pardalis) - este specia cea mai mare(60 de cm lungime) dintre cele 80 de specii de cameleoni cunoscuti. El isi modifica culoarea pielii dintr-o clipa in alta, in functie de mediul ambiant in care se gaseste. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Ionele,de ce ti-ai luat sosetele pe dos?!
-Pentru ca pe partea cealalta erau rupte

› vrei mai mult

Cum pot sa imi fac prieteni la scoala

15 Februarie 2022

elevi

Sa iti faci prieteni nu e mereu usor, mai ales cand esti un copil usor timid, care tocmai a schimbat mediul de la gradinita cu cel de la scoala, ori poate chiar scoala, ori ai ajuns in clasa a V-a si nu mai ai prin clasa noua colegi din I-IV. Uneori, chiar si cand ai aceiasi colegi de ceva vreme poate fi greu sa te iti faci prieteni in clasa. Multi se impart deja in grupuri, unii nu sunt deloc prietenosi. Ce mai? Prietenia e treaba complicata pentru copii! Daca si tu ai momente in care te simti singur la scoala si te intrebi cum ai putea sa iti faci mai usor prieteni, poate te ajut eu. I-am intrebat si pe parinti si pe bunici, si pe alti copii care au trecut deja prin asta. Si am inteles asa:


Cauta copii care par prietenosi


Cei care ti se pare ca ar putea fi buni prieteni, care nu ezita sa iti dea temele cand ai lipsit de la scoala, care iti spun ce tema aveti daca tu nu ai apucat sa notezi la sfarsitul orei, care te ajuta sa intelegi ceva ce ti-a scapat in ora - acestia sunt copii cu „material” de prieteni.


Desigur ca de fapt ti-ai dori sa te imprietenesti cu colegii cei mai populari, insa ei nu sunt tot timpul de incredere. Ba chiar pot fi foarte rautaciosi uneori.


Vorbeste cu toti colegii si astfel vei afla cu cine comunici cel mai usor, cine te face sa te simti in largul tau si cine gandeste la fel ca tine; interesele comune pot fi baza unei frumoase prietenii la varsta noastra.


Zambeste si cauta zambete


Zambetul este o forma minunata de comunicare. Daca zambesti cuiva din toata inima si nu iti raspunde la fel, inseamna ca acolo este o bariera. Un copil care zambeste este un copil prietenos, deci zambeste-le celorlalti si apropie-te de cei care iti intorc zambetul. Cei care nu iti zambesc nu inseamna ca sunt neprietenosi sau ca nu ar fi buni prieteni; poate sunt doar nepregatiti pentru asta.


Pune intrebari si comunica


Tuturor ne face placere sa vorbim despre pasiunile noastre. Ne place mereu sa povestim despre sportul preferat, despre desenele animate pe care le urmarim, despre filme, despre jocuri si jucarii. Intreaba-ti colegii despre lucrurile pe care le fac dupa ore, despre cati frati si surori au, despre profesorul preferat. Ei iti vor raspunde si iti vor pune la randul lor intrebari, iar asta inseamna comunicare; comunicarea poate fi un inceput bun pentru o prietenie.


Invita un coleg sa faceti ceva impreuna


Cand e frumos afara, poti intreba un coleg cu care te intelegi mai bine in clasa daca vrea sa ramaneti putin in parc dupa ore, cu acceptul parintilor, bineinteles. Daca vine ziua ta, invita-i pe colegii cu care comunici mai usor la petrecere. Daca un coleg povesteste despre o activitate la care ti-ar placea sa participi, intreaba-l daca ai putea sa i te alaturi. Impartiti experiente asa cum poate impartiti o prajitura in pauza mare si astfel veti incepe sa aveti amintiri comune.


Ramai neutru, dar nu pasiv in situatii delicate


Cand doi colegi din clasa se cearta este mai bine sa nu te bagi intre ei si sa tii partea cuiva; poti incerca sa mediezi conflictul, daca poti fi de ajutor. Stai departe, in general, de copiii violenti sau agresivi. Nu pierzi nimic daca nu vei fi prieten cu ei. Din contra!


Fii tu asa cum ti-ai dori sa fie prietenii tai


Pentru a-ti face mai usor prieteni trebuie sa fii tu deschis, sa dai dovada de empatie, bunatate, disponibilitate de a ajuta. Priveste-i pe toti in ochi, zambeste si vorbeste-le frumos si vei vedea in scurt timp ca a-ti face prieteni la scoala nu este atat de complicat cum ai fi crezut.

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri