Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Primele insemnari gasite despre Monstrul din Loch Ness (Nessie) dateaza din anul 565.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Teoria 1:
Crocodilul este mai mult lung decat verde
Demonstrare: Privim crocodilul de sus. El este lung si verde. Il privim de jos. El este lung, dar burta este alba. Teorema demonstrata.
Teorema 2
Crocodilul este mai mult verde dacat lat
Demonstrare: Privim crocodilul de sus. El este verde atat pe lungime cat si pe latime. Dar lat este numai pe latime. Teorema demonstrata.

› vrei mai mult

Cum pot sa am timp de joaca intre teme si scoala

30 Mai 2022

Cum pot sa am timp de joaca intre teme si scoala

Vacanta se apropie cu pasi repezi si nu prea ne mai sta gandul la teme si invatat. Insa poate ai remarcat si tu ca uneori este greu spre imposibil sa iti ramana timp si pentru joaca in zilele de scoala si chiar si in weekenduri.


Numarul mare de teme pentru acasa este cel mai mare „dusman” al copilariei. Dupa 5-6 ore petrecute la scoala si pe drum, eventual dupa afterschool si dupa ce iti faci temele si inveti pentru a doua zi, constati de multe ori ca nu mai ai deloc timp sa te joci si sa te relaxezi dupa bunul plac. Si atunci cum sa faci sa ai timp de joaca intre teme si scoala?


Ne-am gandit la cateva sfaturi care poate iti vor fi de ajutor de acum inainte.


Afiseaza-ti orarul undeva la vedere


Asa vei sti mereu in ce zile ai orele la care ai mai multe teme sau mai mult de invatat. Noteaza-ti sub orar materiile la care te asteapta teste sau teze si data acestora, pentru a te pregati din timp.


Asa cum la scoala ai un orar bine stabilit, iti poti face unul paralel pentru acasa. Stabileste un interval de timp in care iti faci temele pentru acasa si respecta-l, orice ar fi. Astfel iti va fi mai usor sa strecori in program si orele de joaca, in care sa poti face tot ce iti place, fara sa ai presiunea timpului. Nu inversa orele de joaca cu cele pentru teme pentru ca apoi iti va fi mai greu sa reintri in ritm.


Organizeaza-ti timpul si temele


Stabileste, de exemplu, in ce zile si la ce materii iti vei face temele si vei invata. Incearca sa nu le lasi niciodata pentru ultima suta de metri pe toate, pentru ca atunci cu siguranta nu iti va ramane deloc timp pentru relaxare.


Ca exemplu, incearca sa rezervi 2-3 ore pentru teme in weekend, la acele materii la care stii deja ce ai de lucru pentru acasa. Chiar daca ai ora abia miercuri sau joi, faptul ca ti-ai pregatit deja tema iti va lasa putin timp luni si marti.


In zilele de scoala, incearca sa repeti ceea ce ati lucrat in clasa atunci cand te-ai intors acasa, dupa ce ai mancat si te-ai odihnit o ora. Materia se va sedimenta mai usor, iar cand te apuci efectiv de o tema, iti va lua mult mai putin timp sa o rezolvi.


Chiar daca nu ai aceleasi ore in fiecare zi, fa-ti temele din timp. Daca azi ai avut matematica, spre exemplu, si urmatoarea ora este poimaine, nu lasa pe maine ce poti face azi. Rezolva problema temei cat informatia este calda, inca, in mintea ta, iar maine vei avea mai putine teme de pregatit „la zi”.


Cere ajutor acolo unde crezi ca ai nevoie. La unele materii este mai simplu sa iti faci temele cu cineva alaturi. Nu inseamna sa ti le faca mama, tata sau vreun frate, ci sa iti ofere sprijinul de care ai nevoie pentru a termina mai repede.


Fa mai multe incercari pentru a-ti da seama daca iti prieste sa te apuci mai intai de teme si apoi sa te joci sau daca invers esti mai eficient. Nu exista o „reteta” care sa fie valabila pentru toata lumea si fiecare isi cunoaste cel mai bine ritmul si resursele.

Iti recomandam sa citesti articolele de mai jos:
Care este rolul temelor pentru acasa?
Cum putem invata sa facem temele singuri
Sapte motive pentru care trebuie sa iti faci temele pentru acasa
Ce scuze folosim cand nu ne facem temele

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri