Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Lipitoarea poate supravietui fara hrana timp de 2 ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doua femei discuta despre treburile gospodaresti:
- Spune-mi, care este cel mai bun remediu pentru curatat parchetul?
- Sotul.

› vrei mai mult

Care-i diferenta dintre liceu si o scoala profesionala?

24 August 2022

Care-i diferenta dintre liceu si o scoala profesionala?

Cand termini scoala generala poate fi o alegere dificila spre ce liceu sa te indrepti. Alteori, chiar daca ai ceva in minte, este posibil ca la repartizarea computerizata de dupa finalizarea Evaluarii Nationale sa te trezesti ele intr-un liceu mai slab decat iti doreai sau chiar intr-o scoala profesionala. Care este diferenta dintre liceu si o scoala profesionala? Aflam impreuna in cele ce urmeaza.


Liceul se finalizeaza cu examenul de bacalaureat, iar la finele acestei etape te poti inscrie la o facultate, intr-un domeniu in care iti doresti sa activezi ulterior. In schimb, scoala profesionala iti limiteaza posibilitatea de a urma studii superioare. Nu este, insa, imposibil. Multi elevi din invatamantul dual fac liceul la seral, iau bacalaureatul si apoi pot merge mai departe la facultate si pot avansa atat in privinta cunostintelor, cat si profesional.


Absolventii de scoli profesionale au chiar un avantaj. Cei care termina liceul si au diploma de bacalaureat ingroasa, de multe ori, randurile somerilor, pentru ca se lovesc, atunci cand vor sa se angajeze, de reticenta privind lipsa de experienta sau de lipsa unei calificari. Absolventii de scoli profesionale au, in schimb, o meserie care este de obicei la mare cautare, dat fiind faptul ca o buna bucata de vreme aceste scoli au fost trecute pe linie moarta, iar randurile meseriasilor s-au subtiat.


Nu este o rusine sa faci scoala profesionala


Unii tind sa creada ca elevii din scolile profesionale sunt nepregatiti din punct de vedere academic sau ca nu vor depasi niciodata statutul de simpli muncitori. Nimic mai fals! In primul rand pentru ca munca cinstita nu poate fi niciodata rusinoasa. In al doilea rand, a invata o meserie, fie ea cizmarie, mecanica auto, instalatii iti poate asigura traiul imediat dupa terminarea studiilor.


Ce scoli profesionale mai exista in Romania


Reinfiintate de actuala lege a Educatiei, Legea nr. 1/2011, scolile profesionale ar urma sa fie din nou desfiintate daca proiectul de lege privind invatamantul preuniversitar pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei va fi adoptat. Concret, daca legea trece, toate scolile profesionale vor fi redefineite ca licee profesionale, care vor lua locul liceelor tehnologice din prezent. Aceeasi Marie cu alta palarie, ar spune unii.


Ce spune noul proiect, aflat in dezbatere publica pana pe 24 august 2022: „Incepand cu anul scolar 2023-2024, clasele de invatamant profesional, cu durata de 3 ani, reglementat de Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, care functioneaza in cadrul scolilor profesionale si liceelor tehnologice, se reorganizeaza in cadrul liceelor profesionale”.


Totodata, liceele profesionale nu vor mai putea avea clase vocationale sau de filiera teoretica din anul scolar 2023-2024, iar cele existente vor intra in lichidare, elevii deja inscrisi urmand sa termine studiile si sa nu se mai organizeze admitere pentru clase noi.


Liceele cu filiera profesionala vor putea avea patru profiluri: tehnic, servicii, resurse naturale si protectia mediului. Profilurile pot fi divizate in mai multe calificari sau specializari.


Diferentele fata de momentul prezent, cand la finalul celor trei ani de studiu elevii obtin un certificat de calificare de nivel 3, este ca ei vor putea opta pentru a continua si in clasa a XII-a si a obtine un certificat de calificare de nivel 4, cu conditia sa dea proba practica si o proba la examenul de bacalaureat. Elevii care fac 12 clase vor avea posibilitatea sa sustina examenul de bacalaureat complet si sa obtina o diploma.


Finalizarea a trei ani in educatia profesionala sau a patru ani in cea vocationala/teoretica confera elevului o calificare de nivel 3 si acces direct pe piata muncii, in baza unor probe profesionale specifice. Elevii din filiera profesionala pot continua studiile in cadrul aceluiasi liceu, in vederea participarii la examenul de bacalauerat. In clasa a XII-a, acestia vor aprofunda atat elemente de trunchi comun, cat si componenta de calificare profesionala din clasele IX-XI. Promovarea examenului de bacalaureat le confera o calificare de nivel 4”, se arata in proiectul de modificare a Legii educatiei nationale.


In prezent, absolventii de scoala profesionala care vor sa obtina diploma de bacalaureat trebuie sa urmeze cursurile claselor a XI-a si a XII-a la zi sau sa se inscrie in clasa a XI-a la seral, pentru inca trei ani de studiu.

Iti recomandam sa citesti si articolele de mai jos:

La ce imi foloseste facultatea?
Ce ar trebui sa stim despre noua materie Invatare Automata (Machine Learning)?
La ce imi foloseste bacalaureatul?
Ce este scoala de vara si ce avantaje are
5 diplome care te vor ajuta pe bune in viata
La ce imi trebuie in viitor matematica?
Stiai ca scoala are 10 beneficii?

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri