Ce este Efectul Gloria, care determina aparitii bizare pe munte

6 octombrie 2022, 11:16

Spectrul Brocken

Excursiile la munte cu parintii sau cu colegii sunt mereu o idee grozava! Nimic nu se compara cu o drumetie la inaltime, de unde poti avea o priveliste uimitoare asupra imprejurimilor, si unde poti respira aer curat si tare! Important este sa fii echipat corect, dar si sa ai cu tine un telefon incarcat sau un aparat foto, pentru a surprinde lucrurile de care vei dori sa iti amintesti. Iar muntele nu te va dezamagi, cu siguranta, si daca ai noroc ai putea vedea cu ochii tai cum se manifesta Efectul Gloria.

Cum se produce Efectul Gloria

Daca te pasioneaza peisajele montane poate ai vazut fotografii cu aparitii bizare pe creste, in care par sa fie surprinse fantome sau chiar ingeri. Ei bine, nu e nimic paranormal sau mistic in ele! Aceste aparitii sunt rezultatul Efectului Gloria, numit si Spectrul Brocken!

Efectul Gloria este un fenomen rar care se produce in general in zonele montane, care mai poarta nume precum Stafia de pe nor sau Stafia de pe cer. Este un fenomen optic rezultat din „jocul” luminii pe creste, printre nori.

Concret, Efectul Gloria este umbra marita a unui obiect sau a unei siluete, privita din varf de munte in directia opusa soarelui; proiectia se formeaza atunci cand un obiect sau un om se afla deasupra norilor sau a unui val de ceata, iar soarele se afla in spate. Umbra se proiecteaza atunci in picaturile de apa din atmosfera si apare inconjurata de o aura in culorile curcubeului.

Cu cat patura de nori sau de ceata este mai jos, cu atat umbra va parea mai mare, iar miscarea continua a norilor va crea iluzia ca si umbra se misca, de parca ar fi vie. Efectul este urmare a faptului ca picaturile de apa difuzeaza lumina soarelui, creandu-se, astfel, fenomenul colorat de dispersie.

Efectul Gloria nu poate fi observat doar de amatorii de drumetii pe munte. Acelasi fenomen optic este „responsabil” si pentru aparitia unor avioane „fantoma” fotografiate de pasageri din alte aeronave. Desi au crezut ca erau martorii unui fenomen paranormal, avionul „fantoma” nu era altceva decat umbra avionului in care se aflau, proiectata pe un nor de soarele aflat in spatele aeronavei, rezultand o imagine absolut spectaculoasa, de altfel!

Efectul Gloria se numeste stiintific Spectrul Brocken, dupa numele unui varf de 1.142 metri din masivul Hartz, din Germania, acolo unde a fost observat prima oara si descris stiintific de naturalistul Johann Silberschlag, in 1780.

Citeste si articolele de mai jos:

De ce este apa marii sarata?
Ce inseamna sa fii norocos, ce este norocul?
Dragostea exista sau este inventata de mintea oamenilor?
Exista cu adevarat liberul arbitru?
Este curiozitatea o ... stiinta?
Cat de mult sa cred in zodiac?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai mare specie de balene este cea albastra, avand o lungime de aproximativ 30 de m si cantarind pana la 170 de tone.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Dupa catastrofa de la Cernobal, Bula il intreaba pe un doctor:
-Domnule doctor, am auzit ca nucile sunt bune in caz de iradiere, e adevarat ?
-Da ! Fara nuci, cu ce ti-ar mai face coliva !

› vrei mai mult