De ce este apa marii sarata?

4 iulie 2022, 09:13

apa marii

Ai remarcat, cu siguranta, ca apa marii este sarata, dar ce sta la baza acestui fenomen? Specialistii au o explicatie destul de simpla: ploaia „spala” ioni de minerale de pe uscat si ii duce in apa. Dioxidul de carbon din aer se transforma in apa de ploaie, care este usor acida, iar cand aceasta intra in contact cu solul, in aer sunt eliberate saruri minerale care se separa apoi in ioni; acestia din urma sunt transportati de apele curgatoare si ajung, in cele din urma in mari si oceane. Sodiul si clorurile, principalele componente ale sarii folosite de obicei pentru consum, reprezinta peste 90% din ionii care se regasesc in apa marii, spun oamenii de stiinta; in plus, in jur de 3,5% din greutatea apei din mari si oceane este reprezentata de saruri dizolvate.

Unii ioni minerali sunt foarte folositori pentru vegetatia si fauna marina si sunt curatati, practic, din apa. Mineralele care raman au crescut in concentratie de-a lungul milioanelor de ani, iar apa a devenit sarata.

Totusi, poate ai observat, daca ai fost cu parintii la mare si in alte tari decat in Romania, ca nu peste tot apa de mare este la fel de sarata. Care este explicatia acestui fenomen? Nu este vorba de o cantitate mai mare de ioni care ajunge in apa, ci mai ales de faptul ca, datorita temperaturilor mai ridicate, o cantitate mai mare de apa ajunge sa se evapore, ceea ce face ca unele mari si oceane sau uneori doar parti izolate din ele sa aiba hipersalinitate.

De ce inoti mai usor in apa sarata si care sunt cele mai sarate mari

Despre apa sarata a marii se spune ca te tine la suprafata si ca tocmai de aceea este mai usor sa inveti sa inoti acolo. Nu este un mit sau o poveste pentru a incuraja copiii, ci o realitate ce tine de fizica.

Cu cat continutul de sare din apa este mai mare, cu atat densitatea apei creste. Tocmai datorita densitatii mai ridicate corpurile sunt mentinute mai mult la suprafata. Asa se explica faptul ca in apa sarata poti pluti mai usor decat in apa dulce.

Un exemplu in acest sens este Marea Moarta, din Orientul Mijlociu. Aflata intre Israel si Iordania, Marea Moarta este considerata de multi un lac urias sau o mare inchisa. Situata din punct de vedere geografic in depresiunea Iordanului, Marea Moarta este alimentata de o singura apa curgatoare - raul Iordan; de asemenea, in anotimpul ploios aici se scurg si o parte din suvoaiele de apa rezultate in urma precipitatiilor abundente. Pentru ca in aceasta regiune temperaturile cresc foarte mult, apa se evapora mai rapid, iar gradul de salinitate este unul foarte mare: 34,2% in 2011, de 9,6 ori mai mare decat salinitatea oceanului planetar.

De ce se numeste aceasta intindere de apa Marea Moarta? Tocmai pentru ca apa foarte sarata este neprielnica oricarei forme de viata. Marea Moarta este printre cele mai sarate intinderi de apa din lume si cu siguranta cea mai cunoscuta; inainte purta numele de „Marea de Sare”. Aici evaporarea este atat de intensa, incat nivelul Marii Moarte scade in fiecare an cu aproximativ un metru, ceea ce face ca riscul de secare sa fie unul foarte ridicat.

Marea Moarta este cea mai sarata mare din lume, insa exista cateva lacuri care au o salinitate chiar mai mare, precum Don Juan Pond (Antarctica, 44%), lacul Retba (Senegal, 40%), lacul Vanda (Antarctica, 35%) sau laguna Garabogazkol (Turkmenistan, 35%). A doua cea mai sarata mare din lume este Marea Rosie, cu o salinitate in jur de 4%, Marea Neagra avand 1,3 - 2,3%.

Cele mai sarate oceane din lume sunt Atlanticul si Pacificul cu o salinitate de 3,5%.

Iti recomandam sa parcurgi testele de mai jos: 

Testul Marii Mediterane
Testul pestilor de apa sarata

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai mare pasare zburatoare cunoscuta a fost o pasare asemanatoare cu albatrosul, acum disparuta, care avea o anvergura a aripilor de pana la 7,6m. Cea mai mare anvergura a aripilor o are in prezent albatrosul calator de 3,6 metri.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un nebun tragea dupa el o funie, in curtea spitalului. vine un dotor si-l intreaba:
-De ce tragi funia dupa tine?
Nebunul ii raspunde:
-Dar ce-ai vrea, s-o imping?

› vrei mai mult