Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

La ora de muzica:
- Domnule profesor, mama mea spune ca am voce...
- Nu conteaza ce sustine mama ta. Vecinii ce zic?

› vrei mai mult

Cultura generala

Pentru ca metalul era rar si pretios, Osacarurile in timpul celui de-al doile razboi mondial au fost facute din lemn.

› vrei mai mult

Dragostea exista sau este inventata de mintea oamenilor?

19 mai 2022, 12:27

dragostea

Ce este dragostea? De cate feluri este ea? Este oarba, cum se spune? E ca o raie, cum am auzit unii dintre noi intr-un cantec? Exista dragostea cu adevarat sau este inventata de mintea oamenilor?

Dragostea nu e chiar asa de usor sa fie explicata pentru ca e un sentiment aparte, usor de exprimat, dar mai greu de demonstrat. Multi ar spune ca dragostea se arata prin fapte, nu prin vorbe, dar psihologii spun ca ea trebuie si rostita macar din cand in cand.

Dragostea exista intre parinti, intre frati, intre copii si parinti, intre prieteni buni; ea este de mai multe feluri, dar nu inseamna ca una este mai mare decat alta.

Dragostea este in primul rand felul in care ne trateaza parintii. Chiar si atunci cand ni se pare ca ne cearta pe nedrept, chiar si atunci cand am facut o greseala si ei trebuie sa ne pedepseasca, parintii ne iubesc. Pentru ca dragostea este atunci cand iti pasa cu adevarat de cineva sau ceva. Iar atunci incerci din rasputeri sa ai grija de acea persoana, sa te asiguri ca este in siguranta. Adica exact asa cum se comporta mama si tata cand suntem mici.

Cand nu ne dau voie sa facem ceva anume, nu inseamna ca nu ne iubesc, ci, dimpotriva, inseamna ca ne iubesc prea mult pentru a ne lasa sa facem ceva ce ei stiu ca este gresit, riscant, nepotrivit.

Dragostea este atasament si spirit de sacrificiu

Dragostea pentru o alta persoana inseamna sa iti pese de ea la fel de mult cum iti pasa de tine. Uneori chiar mai mult, insa asta este alta discutie. Sa iubesti pe cineva inseamna sa iti doresti ce e mai bun pentru acea persoana si sa fii pregatit sa renunti la unele lucruri de dragul ei. Pentru parinti asta poate insemne sa nu ii dea voie copilului sa manance ciocolata la cina, pentru ca stiu ca ii va face rau, chiar daca este o decizie care va starni antipatie. Pentru un copil dragoste poate sa insemne sa renunte la a-i fi cumparata o jucarie pe care si-o doreste pentru ca fratele sau sa poata primi ceva mai important sau pentru ca animalul sau de companie sa poata fi dus la veterinar cand este bolnav, de exemplu.

Dragostea porneste din inima sau din creier?

Inima este simbolul iubirii si multi spun ca dragostea poate afecta uneori gandirea. In viata s-ar putea sa descoperi ca este partial adevarat, mai ales ca atunci cand inima iti bate foarte tare pentru cineva, parca nu mai gandesti atat de limpede. De fapt, bataile inimii sunt comandate tot de creier, care transforma lucrurile pe care le ai in comun cu cineva, atasamentul, grija, altruismul, senzatiile de bine intr-un singur sentiment: dragostea.

Iubesti persoanele cu care te simti bine, iubesti persoanele cu care petreci mult timp si cu care iti face placere sa ai activitati comune. Ii iubesti pe cei care stii si simti ca te iubesc. Dragostea poate fi pusa toata intr-o singura imbratisare sau intr-un sarut pe obraz ori pe frunte, dragostea este fericirea si linistea pe care o simti cand esti cu parintii, fratii, bunicii, prietenii, dragostea vor fi emotiile pe care le vei simti cand iti place de un baiat sau o fata de la scoala. Dragostea este un sentiment special si te face sa te simti spcial, ca om.

Dragostea nu este doar ce simti, ci si ceea ce faci. Si nu are limite

Cand imbratisez pe cineva ii arati dragoste. Cand tata pregateste cina pentru ca mama va ajunge tarziu si va fi obosita este, ai ghicit, din dragoste. Cand iti faci curat in camera pentru ca mama sa nu mai aiba si asta de facut si sa puteti petrece timp impreuna este tot dragoste. Cand fratele tau iti aduce jucaria pe care v-ati certat deunazi pentru a-ti tine de urat cand esti bolnav o face fix din dragoste.

Dragostea nu este un sentiment limitat, care se imparte si care ar putea sa nu ajunga pentru toata lumea. Ea „locuieste” si in inima, si in minte si, fara a fi o inventie, este ceva ce poate creste fara bariere si care se multiplica, in loc sa se imparta. Asa reusesc mama si tata sa iubeasca la fel doi sau mai multi copii, asa reusesti si tu sa iti iubesti si parintii, si bunicii, si fratii, asa vei reusi sa iti faci mai multi prieteni, nu doar unul singur.

Dragostea o cunosti cel mai bine cand o simti si cand o vezi in gesturi aparent mici, dar care au o semnificatie uriasa.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel