Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

9 august

- 1173 -

Turnul inclinat din Pisa

La 9 august 1173 la Pisa a inceput constructia Catedralei si a clopotnitei care avea sa devina turnul inclinat din Pisa. Turnul inclinat din Pisa (in italiana Torre pendente di Pisa) este cea mai faimoasa cladire inclinata din lume si punctul de reper al orasului Pisa din Italia. Turnul a fost planificat ca o campanila pentru Domul din Pisa. Dupa doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, la 9 august 1173, cand constructia ajunsese la etajul al treilea, datorita proastei calitati a solului, constituit din noroi argilos si nisip, turnul incepea sa se incline in directia sud-est. Timp de o suta de ani constructia a fost stopata. Urmatoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea inclinata. Dupa aceea, constructia a trebuit sa fie intrerupta din nou, pana in 1372, cand turnul-clopotnita a fost finalizat. Datorita importantei sale pentru industria turismului din Pisa, guvernul italian s-a implicat serios in ultima consolidare care a inceput in anul 1990. In decembrie 2001 turnul a fost declarat stabil si sigur pentru 300 de ani si a fost redeschis accesului publicului.

- 1483 -

Deschiderea Capelei Sixtine din Roma

La 9 august 1483 are loc deschiderea Capelei Sixtine din Roma, cu celebrarea unei Liturghii. Capela Sixtina (italiana: Cappella Sistina, iar in latina Sacellum Sixtinum / Aedicula Sixtina) este capela palatului papal din Vatican si este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construita intre anii 1472 si 1483, in timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea, de unde ii provine numele. Capela se gaseste in dreapta Bazilicii Sfantul Petru si este cunoscuta in toata lumea, fiind locul unde se tin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papa si datorita picturilor murale ale lui Michelangelo.

- 1601 -

Asasinarea lui Mihai Viteazul

La 9 august 1601 Mihai Viteazul, primul domn al celor trei tari romane (1593-1601), a fost ucis pe Campia Turzii, din ordinul generalului austriac Gheorghe Basta, fostul sau aliat. Testeaza-ti cunostintele despre Mihai Viteazul in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro