Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

29 ianuarie

- 1886 -

Karl Benz primeste brevetul de inventie pentru primul automobil

La 29 ianuarie 1886 germanul Karl Friedrich Benz (1844-1929) a primit brevetul de inventie pentru primul automobil care functiona pe baza de gazolina (DRP 37435).

- 1896 -

S-au utilizat pentru prima oara radiatiile pentru a trata cancerul

La 29 ianuarie 1896 doctorul Emile Grubbe a utilizat pentru prima oara radiatiile pentru a trata cancerul pacientei sale Rose Lee din Chicago.

- 1916 -

Germania a efectuat primul raid aerian cu aparate "Zeppelin" deasupra Parisului

Zeppelin

Primul Razboi Mondial: La 29 ianuarie 1916 Germania a efectuat primul raid aerian cu aparate "Zeppelin" deasupra Parisului.

- 1918 -

Guvern nou in frunte cu generalul Alexandru Averescu

La 29 ianuarie 1918, in Romania, se formeaza un nou guvern in frunte cu generalul Alexandru Averescu.

- 1947 -

URSS semneaza Tratatul de pace cu Romania

La 29 ianuarie 1947 URSS semna Tratatul de pace cu Romania (dupa a doua conflagratie mondiala). Pentru Romania, tratatul de pace a insemnat debutul unei lungi epoci in care tara noastra a fost aruncata in sfera de influenta a URSS. Tratatul impunea cedarea Basarabiei, a Bucovinei de Nord si a Tinutului Herta in favoarea Rusiei Sovietice. Cadrilaterul era cedat Bulgariei, desi acest stat fusese, la randul sau, aliat al Germaniei naziste. De asemenea, Romania era obligata sa plateasca Rusiei imense despagubiri de razboi. Singura clauza care atenua din duritatea acestei intelegeri era retrocedarea Transilvaniei de Nord.

- 1959 -

Are loc lansarea filmului de animatie "Frumoasa adormita"

Frumoasa adormita 

La 29 ianuarie 1959 animatia "Frumoasa adormita - Sleeping Beauty" avea lansarea in cinematografele din America. Filmul a avut un buget de 5 miloane de dolari si incasari la box office de peste 51 de milioane de dolari. Citeste povestea cu Frumoasa Adormita in sectiunea Basme si povesti de pe site-ul clopotel.ro