Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

13 ianuarie

- 1610 -

Callisto, satelitul planetei Jupiter

La 13 ianuarie 1610 Galileo Galilei descopera cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto.

Jupiter

- 1918 -

Rusia rupe relatiile diplomatice cu Romania

La 13 ianuarie 1918, dupa un ultimatum (3 ianuarie), Consiliul Comisarilor Poporului al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (guvernul bolsevic rus condus de Vladimir Ilici Lenin) rupe relatiile diplomatice cu Romania, intre cele doua tari intervine practic starea de razboi. La punctul 2 al declaratiei se arata ca tezaurul in aur al Romaniei aflat la Moscova "nu va mai putea fi obtinut de oligarhia romana, Consiliul Comisarilor asumandu-si raspunderea pentru conservarea si remiterea in mainile poporului roman". Tezaurul nu a fost restitut Romaniei nici pana in ziua de astazi. Tezaurul roman a fost trimis în Rusia in timpul Primului Razboi Mondial cu scopul de a fi adapostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupasera o parte insemnata a Romaniei si amenintau sa ocupe intreg teritoriul national.

- 1990 -

Granita Romaniei cu Republica Moldova

Pe 13 ianuarie 1990 este desfiintat gardul de sarma ghimpata la la granita Romaniei cu RSS Moldoveneasca (ulterior Republica Moldova) si sunt introduse facilitati de trecere a frontierei.

- 2005 -

O-Zone se destrama

Pe 13 ianuarie 2005 trupa populara O-Zone se destrama. Dan, Arsenie si Radu decid sa urmeze cariere solo.

- 2021 -

Viermele de faina comestibil

Pe 13 ianuarie, anul 2021, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor anunta ca viermele de faina este o insecta declarata sigura pentru a fi mancata de om.