Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

11 ianuarie

- 1922 -

Insulina este folosita pentru prima data de la descopeirea ei de catre Nicolae Paulescu

La 11 ianuarie 1922 a fost folosita pentru prima data insulina pentru tratamentul diabetului. Pacientul a fost un tanar canadian de 14 ani, Leonard Thompson. A fost folosita la putin timp dupa ce profesorul Nicolae Paulescu a reusit, in decembrie 1921, sa faca epocala descoperire a insulinei in urma unor indelungate studii experimentale si observatii clinice si de laborator.

- 1958 -

Revolta taraneasca de la Cudalbi

La 11 ianuarie 1958 are loc in comuna Cudalbi din judetul Galati una dintre cele mai ample miscari taranesti impotriva procesului de colectivizare. Sediul Sfatului Popular si al GAC-urilor "Drumul lui Lenin" si "Tudor Vladimirescu" au fost devastate, iar cererile de adeziune la colectiv au fost rupte si incendiate. In urma interventiei autoritatilor comuniste, zeci de tarani au fost arestati. 27 de persoane au primit condamnari cuprinse intre 6 ani inchisoare corectionala si 25 de ani munca silnica, fiind acuzate de delictul de "uneltire contra ordinii sociale" sau de "acte de teroare".

- 2010 -

Ziua Artei Fotografice

Ziua de 11 ianuarie a fost declarata, prin Hotararea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice in Romania, 11 ianuarie fiind ziua de nastere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al Romaniei. Descopera istoria fotografiei in sectiunea Enciclopedia din site-ul clopotel.ro