Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

22 ianuarie

- 1506 -

Garda Elvetiana a Vaticanului

 La 22 ianuarie 1506 este intemeiata oficial Garda Elvetiana a Vaticanului.

- 1862 -

Primul guvern unitar al Romaniei

La 22 ianuarie 1862 se formeaza primul guvern unitar al Romaniei, condus de Barbu Catargiu.  Acesta devine intaiul prim-ministru al guvernului unic dupa recunoasterea unirii depline a Principatelor Moldovei si Valahiei. Mandatul sau inceteaza brusc pe 8 iunie 1862 cand este asasinat sub clopotnita de pe Dealul Mitropoliei din Bucuresti. Aceasta "crima politica perfecta", dupa cum bine mentioneaza istoricul Stelian Neagoe, a starnit un scandal imens in epoca prin implicatiile care au fost speculate de-a lungul timpului si a carui enigma nu a fost elucidata nici pana in zilele noastre.

- 1939 -

Divizarea unui atom de uraniu

La 22 ianuarie 1939, pentru prima oara, in cadrul Universitatii Columbia, a fost divizat un atom de uraniu. Verifica-ti cunostintele despre atom in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro

Atom

- 1983 -

Bjorn Borg se retrage din tenis

La 22 ianuarie 1983 Bjorn Borg se retrage din tenis dupa ce castigase de cinci ori consecutiv Wimbledon-ul.

- 1999 -

Pacea de la Cozia

A cincea mineriada: La 22 ianuarie 1999 are loc "Pacea de la Cozia", comisia condusa de Radu Vasile si liderul minerilor Miron Cozma incep negocierile. Dupa ce aceste negocieri se incheie, primul-ministru declara: "Nicio parte nu a castigat, in schimb a castigat tara".