Enciclopedia clopotel

Charlie Chaplin

Charlie ChaplinCharlie Spencer Chaplin s-a nascut la Londra la data de 16 aprilie 1889 si este considerat unul dintre cele mai mari staruri de cinema ale secolului XX. In 1908 s-a alaturat companiei teatrale a lui Fred Karmo, iar in 1912 pleaca intr-un turneu in Statele Unite unde s-a hotarat sa ramana.

A reusit in scurt timp sa faca 35 de filme intr-un singur an si astfel se bucura de un real succes.Primul sau film apare in 1914 si se intituleaza "Making a Living", iar al doilea si anume "Kid Auto Races at Venice" apare tot in acelasi an dar are o importanta hotaratoare in cariera sa. Pantalonii largi, pantofii imensi, jacheta mica, palaria melon si mustata de marimea unei periute de dinti devin elemente definitorii ale personajului Chaplin.

Din anul 1915, Charlie Chaplin a inceput sa scrie sa regizeze si binenteles sa joace in toate filmele sale. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile ora┬║ului), Modern Times (Timpuri noi) si The Great Dictator (Dictatotul). Chaplin s-a retras la varsta de 80 de ani in Elvetia, unde se stinge din viata in noaptea de Craciun.