Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Azi te vei plictisi, dar nu pentru mult timp. Vei apela la cel/cea mai bun/a prieten/a sa te scoata din aceasta stare de monotonie.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Crestinismul este religia cea mai raspandita - 1,7 miliarde de credinciosi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

STIATI CARE-ICULMEA ENERGIEI?SA GADILI BECU SI SA RADA CEI DE LA CENTEALA

› vrei mai mult

Cum le spun parintilor ca am luat o nota mica la scoala

30 Martie 2022

Cum le spun parintilor ca am luat o nota mica la scoala


O nota mica la scoala este o dezamagire pentru un elev, mai ales daca de obicei are rezultate destul de bune si nu este obisnuit cu asta. Mai mare decat dezamagirea este, insa, teama de a le spune parintilor.


Cum sa le spui parintilor ca ai luat un 6 sau un 7, cand sunt obisnuiti ca nu vii acasa cu note mai mici de 9? Sau cum sa le spui ca ai ajuns sa iei 3 sau 4, cand le-ai tot promis ca o sa inveti mai bine si o sa incerci sa devii un elev mai bun? Totul are o rezolvare si o nota mica nu trebuie sa fie un motiv de disperare sau teama nemasurata. Important este sa stii cum sa le spui parintilor despre nota si sa discutati impreuna despre solutii.


Cum te pregatesti sa le spui parintilor despre o nota proasta


In primul rand trebuie sa stii ca o nota mica nu este niciodata un capat de tara si ca situatia poate fi reparata, cu conditia sa iti stabilesti prioritatile, sa intelegi unde ai gresit si sa te pregatesti mai bine. Pana atunci, insa, trebuie sa le spui parintilor despre asta si sa ii convingi si pe ei ca a fost doar un accident sau, daca simti nevoia, ca ai nevoie de ajutor la materia respectiva, care iti pune probleme.


Inainte de a avea discutia cu parintii trebuie sa lucrezi putin cu tine. Iata in ce consta pregatirea:


- calmeaza-te si fa cateva exercitii de respiratie pentru a-ti regla emotiile 


- relaxeaza-te o ora-doua inainte de a discuta cu parintii.


- nu te pedepsi singur/a prea tare si nu te invinovati; in schimb, te poti gandi la ce poti face sa imbunatatesti situatia.


- gandeste-te la rezultatele bune pe care le-ai avut pana acum; daca ai si o nota buna luata odata cu cea mica, le poti da ambele vesti deodata. 


- alege momentul potrivit pentru a discuta cu ei si fa-o fara sa eziti prea mult; nu evita sa iti asumi responsabilitatea incercand sa le spui cand sunt distrasi de altceva.


Ai putea fi tentat sa ascunzi nota proasta sau sa „uiti” sa le spui despre ea. Nu te va ajuta, insa, pe termen lung, pentru ca mai devreme sau mai tarziu tot vor afla, iar atunci in loc sa aveti o discutie despre ea, veti avea o discutie mult mai complicata, despre castigarea si pierderea increderii. 


Cum porti discutia cu parintii despre o nota mica


Inainte de a le da vestea, anunta-i ca ai ceva de vorbit cu ei si intreaba-i cand ati putea sa o faceti. E drept ca s-ar putea sa ii bagi la idei, dar, glumind putin, se vor gandi la lucruri mult mai rele decat o nota proasta, ceea ce poate fi in avantajul tau.


Abordeaza-i cu incredere si seriozitate, nu te prosti si nu face pe suparatul, nu cauta scuze nepotrivite (a fost prea greu testul, de exemplu) si nu jigni profesorul. Fa-i sa inteleaga ca stii ce s-a intamplat si ca te poti redresa sau, daca nu e cazul, poate ar fi nevoie sa va ganditi la un meditator sau la o solutie de a fi mai bine pregatit/a data viitoare:


- intra direct in subiect, fara ocolisuri, si incearca sa nu explici prea mult ceva ce nu poate fi explicat decat simplu: am luat o nota mica, imi pare rau.


- prezinta situatia cinstit si asuma-ti responsabilitatea, aratandu-le ca stii unde ai gresit si cum sa repari lucrurile.


- asculta ceea ce au si parintii de spus si asuma-ti criticile, daca este cazul, fara sa raspunzi obraznic.


- accepta consecintele, daca parintii vor decide ca este nevoie sa renunti la un privilegiu pentru a te pregati mai bine pentru scoala.


Citeste si Pot sa am secrete fata de parinti?


Sau Lucruri pe care nu ar trebui sa le ascundem de parinti 


Sau Cum pot sa vorbesc cu parintii mei cand sunt suparati 


Redactia clopotel.ro



Inapoi la lista de stiri