Pot sa am secrete fata de parinti?

25 februarie 2022, 14:07

secrete

Secretele sunt pentru copii un fel de provocare. Cand rogi pe cineva sa tina secret ceva ce ii spui, involuntar ii testezi loialitatea; si invers se intampla la fel. Este ceva normal ca fetele si baietii de aceeasi varsta sa isi impartaseasca secrete. Dar ce ne facem cu secretele fata de parinti?

Este sau nu in regula sa am secrete fata de parinti?

Probabil te-ai intrebat si tu asta vreodata. Raspunsul nu poate fi unul sec, in alb si negru: da sau nu. Varianta corecta este: depinde de secret!

Unele lucruri vrem sa le pastram secrete pentru ca ne este rusine sa le impartasim parintilor. Pe altele le tinem doar pentru noi pentru ca vrem sa le facem o surpriza. Unele lucruri devin secrete pur si simplu pentru ca nu stim cum ar reactiona mama si tata cand le-ar auzi. Pe de alta parte, uneori un secret te macina si chiar simti nevoia sa il impartasesti macar cu unul dintre parinti, fie ca este vorba despre tine, fie despre un frate sau o sora, fie despre un prieten, fie despre o colega.

Poti avea secrete fata de parinti

Secretele sunt secrete la orice varsta, iar unele nu sunt deloc rele. Exista acele secrete „sanatoase”, care nu fac rau nimanui si care au un scop pozitiv, in sinea lor. Unii copii au un salut secret, de exemplu; altii o gluma secreta pe care doar ei o inteleg. Un secret benefic este si cand stii ca unuia dintre parinti i se pregateste o surpriza frumoasa.

Ce lucruri nu trebuie sa fie secrete pentru parinti

Exista, insa, multe secrete pe care, oricat ti-ar fi de greu, ar trebui sa iti faci curaj sa le spui si parintilor tai.

O serie de note mai proaste la scoala, de exemplu, nu pot ramane un secret pentru multa vreme; mai devreme sau mai tarziu va fi o sedinta cu parintii sau diriginta ori invatatoarea va lua legatura cu ai tai, iar atunci iti vei dori sa le fi spus chiar tu despre problemele pe care le-ai avut. Notele mai mici nu trebuie sa fie secrete, pentru ca doar asa parintii vor sti cum te-ar putea ajuta sa evoluezi si sa iesi din aceasta pasa.

Cand faci o fapta rea sau o greseala si vrei ca ea sa ramana secreta, ar fi mai bine sa renunti repede la idee. Consecintele poate nu vor fi cele mai placute, dar o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata. In plus, parintii te pot ajuta sa repari lucrurile.

Daca stii un lucru mai putin OK despre un frate, un verisor sau chiar un coleg si te intrebi daca ar trebui sa discuti cu ai tai despre asta, cel mai probabil ar fi bine sa o faci. E normal sa te gandesti ca, divulgand secretul, tradezi increderea celuilalt, insa in unele situatii a pastra o taina poate face mai mult rau decat bine. Oricand ai dubii, ar fi bine sa discuti cu parintii despre ceea ce ai pe suflet.

Un secret pe care niciodata nu ar trebui sa il tii fata de parinti este un comportament nepotrivit, care te face sa te simti inconfortabil, din partea unui alt adult, fie el strain sau din familie. Cu atat mai mult trebuie sa vorbesti imediat cu parintii daca cineva mai mare decat tine te atinge in feluri nepotrivite si iti cere in mod expres sa fie secretul vostru, pentru ca oricum daca se va afla tu vei fi cel/cea care va pica prost. Discuta deschis cu parintii despre asta, chiar daca nu iti va fi prea usor, probabil; ei vor sti cu siguranta cum sa reactioneze si sa te protejeze.

Unele lucruri pot fi secrete pentru o vreme

Cand vei mai creste vei intelege ca unele lucruri este bine sa ramana private; nu secrete, ci private. Cand te vei indragosti sau vei avea prima prietena ori primul prieten, poate vei vrea sa tii acest lucru secret. Iar o perioada este chiar acceptabil, pentru ca atunci cad te vei simti pregatit/a vei sti cum sa vorbesti cu ai tai despre asta. Desi s-ar putea sa ti se para ca nu sunt de acord sau ca te vor judeca prea aspru, cu siguranta ei abia asteapta sa le impartasesti trairile tale si se vor bucura pentru tine, chiar daca nu vor sti neaparat cum sa o arate.

Unele secrete sunt sanatoase, dar majoritatea celorlalte pot ridica ziduri intre tine si parinti, asa ca o discutie sincera si deschisa este oricand de preferat unui sir de lucruri pe care sa le tii ascunse.

Citeste si Secrete pe care numai angajatii Disney World le stiu
sau Lucruri pe care nu ar trebui sa le ascundem de parinti

 Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Cativa prieteni iti vor face o vizita. Fii pregatit/a sa-i primesti cum se cuvine.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Delfinii respira aer si de aceea ies la suprafata o data pe minut.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O blonda se plimba cu o coala de hirtie in mina, printr-o intersectie.
Un politist o opreste si o intreaba: "Ce faceti domnisoara?"
Ea ii raspunde: "Conduc un A4!

› vrei mai mult