Cum pot sa vorbesc cu parintii mei cand sunt suparati

21 februarie 2022, 14:45

Familie

Multor copii nu le este usor sa discute prea multe cu parintii lor nici cand acestia sunt calmi. Dar cum faci sa vorbesti cu ei atunci cand sunt suparati este o dilema cu care multi dintre noi ne confruntam. E mai bine sa vorbesti sau e mai bine sa taci? Vorbesti cu ei oricum sau ii lasi sa se calmeze? Oare daca le vorbesti ii ajuti sa se linisteasca sau, din contra, risti sa agravezi situatia?

Grea misiune pentru un copil sa discute cu un parinte, sau chiar cu doi, atunci cand sunt suparati. Ce ar trebui sa faci sau sa spui depinde, in mare masura, de motivul supararii lor.

Cum vorbesti cu parintii cand sunt suparati pe tine

Daca ai facut ceva care i-a suparat pe parinti, indiferent daca tu crezi sau nu ca au dreptate, dialogul poate fi destul de delicat. Uneori doar scuzele nu vor fi suficiente si vei avea mai mult de „munca”. Important este sa vorbesti pe un ton respectuos si sa fii sincer atunci cand ceri iertare. Stai fata in fata cu ei si incearca sa le arati ca stii unde ai gresit, argumenteaza-ti fapta, daca poti, insa cel mai important este sa ai o atitudine sincera si sa nu fii conflictual/a.

Spune adevarul, orice ar fi. Uneori este tentant sa minti, crezand ca o sa iti imbunatatesti situatia, dar este cea mai mare greseala pe care o poti face. Daca esti prins cu minciuna, nu vei face decat sa agravezi lucrurile.

Lasa putin lucrurile sa se calmeze. O discutie „la cald” poate fi o idee proasta. Da-le putin timp pentru a se linisti si atunci poate vor fi mai dispusi sa te asculte. Nu pleca, insa, val vartej, ca si cum tot tu te-ai suparat. Nu vei face decat sa prelungesti tensiunea.

Cand vrei sa discuti cu parintii pe care i-ai suparat, fa-o atunci cand nu sunt ocupati cu altceva. Este foarte important ca ei sa se poata concentra la ce ai de spus.

Chiar daca iti vine sa ii intrerupi sau daca te deranjeaza ca nu te lasa sa spui tot ce ai de spus, asculta ce au ei de spus. Dar asculta cu atentie, pentru ca doar asa vei intelege de ce s-au suparat atat de tare.

Cum vorbesti cu parintii cand sunt suparati, dar nu din cauza ta

Parintii au o multime de lucruri pe cap si pot fi multe zilele in care ajung acasa suparati de la serviciu. Motivele pot fi nenumarate, iar starea lor nu tocmai buna poate fi o piedica atunci cand vrei sa discuti ceva cu ei.

Fie ca vrei sa le ceri voie sa mergi la un prieten sau intr-o excursie cu clasa, fie ca vrei sa le spui ca ai luat o nota proasta, construieste dialogul astfel incat ei sa se deschida catre tine, indiferent de alte lucruri pe care le au pe cap.

Intreaba-i daca iti pot spune ce i-a suparat, chiar daca poate te cred prea mic sa intelegi; ofera-te sa le pregatesti un ceai sau sa le aduci un pahar cu apa, poate chiar sa le faci un masaj care sa ii relaxeze. Incearca sa ii bine dispui si sa ii faci sa uite de griji si neplaceri, inainte de a deschide orice discutie.

Uneori ceea ce avem de spus noi, copiii, sau un gest frumos venit din partea noastra, poate fi un adevarat balsam pentru sufletul unui parinte suparat.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Azi nu vei fi intr-o dispozitie prea buna, sanatatea iti joaca feste. Asa ca trebuie sa ai grija la alimentatie si la cum iti vei face programul azi.

› vrei zodia ta

Cultura generala

China este tara cea mai populata din lume (1.412.600.00 la 31 decembrie 2021) urmata de India (1.393.150.000 la 21 iunie 2022) si la mare distanta de pe locul 3 de Statele Unite ale Americii (333.942.000 la 21 iunie 2022).

› vrei mai mult

Bancul zilei

Shtiti kare e Kulmea razgandirii_????????
Sa te arunci de la etajul 10 Shi la etajul 5 sa te RAZGANDESTI

› vrei mai mult