Enciclopedia clopotel

Moda si tendinte in lumea filatelica

Si in filatelie se poate vorbi despre moda si tendinte. Filatelistii se pot mandri cu minicolectii foarte valoroase expuse in cele mai luxoase saloane, la fel de cautate ca cele ale casei Dior. Nu de mult, in anumite tari, imprimeurile erau decorate cu timbre multicolore, reprezentand uneori chiar unicate greu accesibile colectionarului obisnuit. Ideea a fost preluata imediat si de alte firme care produceau servicii de portelan, abajururi etc. Cu alte cuvinte, filatelia beneficia de promovare gratuita si permanenta.

De fapt, despre moda in filatelie se vorbeste inca din perioada primului Razboi Mondial. Intr-un fel, ea a fost determinata de evenimentele politice si istorice, razboiul constituind una din tematicile de baza ale filateliei. Asa a aparut moda timbrelor "Crucii Rosii", care reprezentau o taxa destinata intitutiilor ce ajutau victimele razboiului. Hean Henri Dunant, laureat al primului Premiu Nobel pentru Pace, a fost cel care a infiintat organizatia "Crucea Rosie", o tema foarte populara si astazi.

Aceasta tema include toate emisiunile legate de activitatea societatilor de Cruce Rosie, Semiluna Rosie si a organizatiilor Leul Rosu si Soarele. De asemena, remarcabil este si interesul filatelic pentru tematica aeriana. Colectiile consacrate acestei teme si expuse in marile saloane reprezinta de cele mai multe ori marturii ale unor evenimente tragice, cum ar fi cele de scrisori salvate din catastrofele aeriene. In lumea filatelica se poate vorbi despre asa numita "Manie sportiva", sportul fiind una din temele favorite ale marilor colctionari. Aparitia tematice sportive este strans legata de renasterea Jocurilor Olimpice la initiativa baronului Pierre de Coubertin, care vedea in competitiile sportive un mijloc de extindere a relatiilor de prietenie intre popoare.

Inca din 1888 au fost organizate primele competitii sportive internationale dupa modelul olimpiadelor antice care au avut un mare succes. La scurt timp, in urma convocarii unui congres international, in anul 1896 a fost organizata la Atena prima editie a Jocurilor Olimpice moderne. Din cauza dificultatilor financiare cu care se confruntau organizatorii, posta din Atena a a avut ideea emitirii unor timbre inspirate din jocurile antice, iar banii din vanzari au fost destinate fondurilor olimpice. Din pacate, acest gest a starnit protestul unor colectionari care au considerat gestul postei grecesti ca fiind unul speculativ.

In pofida conjuncturii nefavorabile, marile firme filatelice au continuat sa emita timbre inspirate din competitiile olimpice, acestea devenind in timp unele dintre cele mai scumpe marci postale. Cu timpul, emisiunile de timbre dedicate evenimentelor sportive au devenit din ce in ce mai frecvente, lucru care se datora amplorii pe care a luat-o sportul. Astfel, in 1950 apare primul catalog de timbre sportive, fiind considerat "marele start" al filateliei.

In materie de popularitate recordul ii apartine filateliei temelor de flora si fauna. Visul oricarui filatelist este sa-si colectioneze timbre cu animale exotice. Timbrul clasic pe aceasta tema, emis pentru prima data in Canada, este cel care reprezinta un castor, dar din aceeasi gama fac parte si marcile postale cu bizoni, elefanti sau cele pe tema faunei.

Astazi unele teme si-au pierdut din popularitate, iar filatelia contemporana este in cautare de noi tematici. O moda care pare sa se extinda rapid in ultimul timp este "filmul". Printre timbrele cu aceasta tema se inscriu cele cu figura lui Charlie Chaplin, cu scene din filmele "Crucisatorul", "Tanara garda" si "Balada soldatuluiui". De asemenea, au fost emise marci postale cu scene din filmele premiate de mai multe ori: "Pe aripile vantului", "Casablanca", "Podul de pe raul Kwai", "Spartacus" si multe altele.

"Ziua timbrului" este o tema care cucereste pe zi ce trece mai multi adepti, iar asta si pentru faptul ca este considerata de colectionari ziua solidaritatii filatelistilor de pe intreg globul. Ideea de a sarbatori ziua filatelistilor a aparut in Germania si se sarbatoreste la date diferite in fiecare tara. Franta este tara care da cea mai mare amploare sarbatoririi acestei zile, prilej cu care zeci de localitati folosesc asemenea stampile.

Cosmosul, istoria comunicatiilor internationale, navigarea, pictura, armata, cultura si arta sunt doar o parte din domeniile pentru care au fost emise marci postale.