Enciclopedia clopotel

Minunile

"Dintre cele sapte minuni ale lumii, sase nu mai exista astazi. Ele au fost distruse nu numai de catastrofe naturale, ci si de nebunia oamenilor; dar inainte de orice, au pierit datorita acelui factor necrutator care este Timpul, forma fundamentala de existenta si de descompunere a materiei" - J. J. Turner

Numarul 7 a jucat in istorie si in mitologie un rol insemnat - cateva popoare ale Orientului antic ii atribuiau chiar o forta mistica; aceasta credinta a fost preluata, ca multe alte traditii, de vechii greci, in istoria carora vom gasi printre altele expeditia "Celor sapte impotriva Terrei", pe "Cei sapte intelepti" si, de asemenea, "Cele sapte minuni ale lumii antice".

Este limpede ca nu poate fi vorba de "minuni" in sensul mitic al terminologiei - realizari fantastice, eventual atribuite unor forte supranaturale - ci de lucrari de arhitectura si arta, iesite din comun prin caracterul lor monumental impunator si realizarea la un inalt nivel artistic, reprezentand geniul demiurgic al lumii antice.

 Cele 7 minuni ale lumii - Zeus

Cele 7 minuni naturale ale lumii se considera a fi: Muntele Everest din Nepal - Tibet, Cascada Victoria in Zambia - Zimbabwe, Marele Canion in Arizona - SUA, Marea Bariera de Corali - Australia, Vulcanul Paricutin - Mexic, Portul Rio de Janeiro - Brazilia si Aurora Boreala.