Enciclopedia clopotel

Personalitati istorice

Regina Maria a Romaniei (Marie Alexandra Victoria) a fost printesa a Marii Britanii si a Irlandei, iar mai tarziu sotia regelui Ferdinand si regina a Romaniei, a activat ca sora de caritate in spitalele militare, activitate care a facut sa fie numita in popor ''mama ranitilor''.

Mihai Viteazul a fost Stapanitor al Tarii Romanesti, al Ardealului si Moldovei pentru scurt timp, iunie 1600 - septembrie 1600, iar in cazul Moldovei il inscauneaza de fapt pe fiul sau, Nicolae.

Stefan cel Mare mai este cunoscut ca aparator al crestinatatii. Singurul voievod roman declarat sfant.

Vlad Draculea sau Dracul este cunoscut din cauza pedepsei sale preferate, trasul in teapa, de aici i s-a tras si numele de Vlad Tepes.

Ioana d'Arc este vazuta ca simbol al Frantei si o sfanta a Bisericii Catolice, declarata vrajitoare si arsa pe rug la doar 19 ani.

Attila Hunul a fost unul dintre cei mai de temut inamici ai Imperiilor Romane de Rasarit si de Apus, fiind poreclit in unele texte bisericesti ''biciul lui Dumnezeu''.

Napoleon Bonaparte este cunoscut ca un genial comandant militar. Totusi, putini stiu, ca sub indrumarea lui a fost realizat codul civil francez (1804) care ii poarta numele si care a ramas in vigoare pana in zilele noastre.

Alexandru cel Mare a fost unul dintre primii mari strategi si conducatori militari din istorie. A murit la doar 32 de ani fiind stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata.

Imparatul Caligula s-a remarcat in istorie printr-un gest neobisnuit si anume, si-a ridicat calul la rang de consul in Imperiul Roman.

Hitler nu a vizitat niciodata un lagar de concentrare. In ciuda crimelor oribile pentru care este cunoscut in intreaga lume, Adolf Hitler nu a vizitat nici macar o data vreunul din lagarele de concentrare in care si-au pierdut vietile milioane de evrei. Acesta avea grija sa stea la distanta de ''treburile murdare'' si nu lasa scris niciodata ordine criminale. Comunicarea cu subalternii sai si cu responsabilii masacrelor pare sa se fi realizat doar verbal, documentele care sa-l lege in mod direct de atrocitatile comise fiind aproape imposibil de gasit.
 
Redactia Clopotel.ro