Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Rock
Blues    Clasica    Electronica    Hip-Hop    Jazz    Latino    Pop    Reggae    Rock    
Rock


Rockul amesteca elemente ale culturii europene si africane, si nu putea sa se nasca nicaieri altundeva decat in Statele Unite. Deja in secolul XVII- XVIII colonistii europeni emigrau in America, aducand cu ei muzica si instrumentele lor muzicale. Negrii adusi ca sclavi din Africa si-au pastrat si ei muzica lor traditionala, dar fiindu-le interzisa folosirea instumentelor muzicale native, au adus mai departe mostenirea in cantecele si dansurile lor.

In secolele urmatoare cele doua culturi s-au influentat reciproc, au modificat-o una pe cealalta: toate incercarile de a le separa, nascute din prejudecati, in urma protestelor - cateaodata cu sprijinul legii- au fost inutile. Din aceasta interactiune s-au nascut ragtime-ul, jazzul, western-swingul, si bluesul. Cu timpul bluesul cantat in statele din sud a aparut si in orasele din nord. O data cu transformarea lui a aparut rhythm and bluesul cu o tonalitate mai urbana "parintele" rock'n rollului.Clasicii Rockului

Starurile ale rockului timpuriu au fost Little Richard, care au cantat "Rock Around the Clock" cu Bill Haley, Fats Domino, interpret de rhythm and blues si Jarry Lee Lewis. In 1956 Lewis a plecat la Menphis unde a inregistrat cantecul cu titlul Whole Lotta Shakin' Goin' On. Acest cantec este considerat azi o piesa clasica a muzicii rock, dar atunci majoritatea posturilor de radio au interzis-o considerand-o prea vulgara!

Cu atributul "vulgar" a fost deseori echitat si tanarul care scosese primul disc demo cu un an inaintea inregistrarii lui Bill Haley cu Rock Around the Clock. Trei ani mai tarziu, in martie 1956, acest tanar a ajuns pe prima pagina a ziarelor cu un cantec intrat in top, Heartbreak Hotel. In luna urmatoare, 40 de milioane de oameni au urmarit interpretarea acestui cantec pe ecranele televizoarelor. America tanara a fost cucerita. Acel tanar era Elvis Presley.

Dar Elvis a devenit regele rock'n rollului. Printre melodiile lui de succes, multe sunt piese clasice ale rockului, ca de ex. : "Jailhouse Rock", "Hound Dog", "All Shook Up" dar raman memorabile si cantecele sentimentale ca "Love Me Tender" sau "Can'n Help Falling in Love".
Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate