Enciclopedia clopotel

Whitney Houston

Whitney Houston

Whitney Houston s-a nascut la 9 august, 1963 in Newark, New Jersey. Mama ei este faimoasa, Cissy Houston, cantareata de gospel/ R&B, premiata cu trofeul Grammy iar verisoara sa este Dionne Warwick si ea castigatoare a unui premiu Grammy.

De la varsta de 11 ani, Whitney a devenit solista unui cor gospel din orasul natal. In adolescenta a acompaniat-o pe mama sa in concerte (si pe albumul din 1978 - "Think It Over").

Houston le-a acompaniat si pe Chaka Khan si Lou Rawls. Tanara si frumoasa Whitney ajunge si model pozand pentru diverse reviste de suuces la vremea respectiva. In aceeasi perioada incepe sa ia lectii de actorie si dans, reusind sa obtina cateva roluri in reclame si sitcomuri.

Clive Davis de la Arista Records a auzit-o pe Houston intr-un club, cantand alaturi de mama sa, in 1983. Clive a fost impresionat si i-a oferit un contract. Primul album "Whitney Houston" a fost lansat in 1985 si s-a bucurat de 2 single-uri de succes "You give good love" si "Saving all my love for you". De abia dupa un an, albumul ajunge pe prima treapta a topurilor vanzandu-se in peste 13 milioane de copii numai in SUA. Astfel, primul album semnat Whitney devine cel mai bine vandut album de debut al unei artiste americane. Albumul i-a adus lui Houston un premiu Grammy si unul Emmy.

Urmatorul ei album lansat in 1987, desi avand un nume neinspirat "Whitney", se vinde in peste 9 milioane de copii numai in SUA si devine primul album al unei artiste care debuteaza direct pe locul 1. Si acest album ii aduce trofee la Premiile Grammy si Premiile Muzicii Americane. Pe langa premii, Houston primeste oferte de a juca in filme cu actorii Robert de Niro si Eddie Murphy dar le refuza.

Bobby Brown devine sotul lui Whitney in 1992. In acelasi an, Houston debuteaza in cinematografie alaturi de Kevin Costner in filmul "Bodyguard". Whitney a inregistrat 6 piese pe soundtrack-ul filmului : "I will always love you", "I'm every woman", "I have nothing", "Run to you", "Queen of the night" si "Jesus loves me". Soundtrack-ul s-a vandut in peste 17 milioane de copii numai in SUA, facandu-l cel mai bine vandut soundtrack din toate timpurile. Filmul a facut incasari de 120 de milioane de dolari in SUA si peste 140 de milioane in toata lumea.

In 1993, Houston castiga diverse premii Grammy: pentru cea mai buna interpretare vocala feminina, albumul anului si inregistrarea anului. In aceleasi an, Whitney devina mama lui Bobbi Kristina Brown.

Filmul "Waiting to exhale" este lansat in 1995 bucurandu-se de un succes neasteptat, strangand peste 70 de milioane de dolari numai in SUA. Soundtrack-ul este cantat numai de femei afro-americane si se vinde in peste 10 milioane de copii in toata lumea. Whitney canta 3 piese pe acest album: "Exhale (Shoop Shoop)", "Count on me" si "Why does it hurt so bad".

In 1996, Whitney joaca alaturi de Denzel Washington in filmul "The Preacher's Wife". Filmul strange peste 48 de milioane de dolari numai in SUA.

Houston ajunge sa-si petreaca 90% din timp concentrandu-se pe cariera ei de actrita. In 1998 surprinde pe toata lumea lansand albumul "My love is your love". Albumul beneficiaza de aportul lui Missy Misdemeanor Elliot, Diane Warren si Wyclef Jean. Single-urile "When you belive" (in duet Cu Mariah Carey), "Heartbreak Hotel", "It's not right but it's okay", "My love is your love" si "I learned from the best" nu au fost suficient de bune pentru a ridica vanzarile albumului.

Anul 2000 nu a inceput foarte bine pentru Houston, aceasta fiind retinuta de politie in Hawaii pentru detinere de marijuana. In ciuda problemelor din viata personala, Arista scoate pe piata: "Whitney: The Greatest Hits", un dublu cd ce contine o colectie de balade si cantece dance precum si cantece noi: "Could I have this kiss forever" (un duet cu Enrique Iglesias), "Same script, different cast" (duet cu Deborah Cox), "Fine" si "If I told you that" (duet cu George Michael). Dublul cd s-a vandut in peste 10 milioane de copiii in toata lumea.

Cel de-al cincilea album de studio semnat Whitney Houston, "Just Whitney" este lansat in noiembrie 2002. Single-urile "Watchulookinat", "One of those days" si "Try it own my own" nu au avut impact la public iar albumul s-a vandut in doar 1 milion de copii in SUA.

Albumul de sarbatori "One wish" este lansat in octombrie 2003 si se vinde in mai putin de 500.000 de unitati.

In martie 2004, Houston se interneaza in California intr-un centru de de tratament pentru dependentii de droguri iar in septembrie a aparut pe scena World Music Awards intr-un duet cu Clive Davis. Tot atunci a facut un anunt conform caruia va incepe lucrul la un nou album.

In 2007 se finalizeaza divortul dintre Whitney si Bobby Brown, Houston obtinand custodia fiicei lor.

Albume de studio:
    * 1985: Whitney Houston
    * 1987: Whitney
    * 1990: I'm Your Baby Tonight
    * 1998: My Love Is Your Love
    * 2002: Just Whitney
    * 2003: One Wish: The Holiday Album

Soundtrack-uri:
    * 1992: The Bodyguard
    * 1995: Waiting to Exhale
    * 1996: The Preacher's Wife

Compilatii:
    * 2000: Whitney: The Greatest Hits
    * 2001: Love, Whitney...
    * 2007: The Ultimate Collection

Photo Credit: www.whitneyhouston.com
(C.G.)