Enciclopedia clopotel

David Bowie

David Bowie

David Robert Jones s-a nascut pe 8 ianuarie, 1947 la Londra. La numai 13 ani a inceput sa cante la saxofon. Dupa un incident ce i-a afectat unul dintre ochi, David, pareseste liceul Broomley pentru a deveni cantaret.

David face parte din mai multe formatii: The Konrads, The King Bees, David Jones and the Buzz cu care inregistreaza diverse cantece. In 1966, isi schimba numele in David Bowie pentru a evita coincidenta de nume cu Davy Jones de la The Monkees.

In 1967 se alatura trupei de mimi ai lui Lindsay Kemp. Prima lui trupa de muzica si-o infiinteaza in 1968, Feathers. O cunoaste pe Angela Barnett pe care o ia de sotie in 1970. Cei doi au un baiat (Zowie) in 1971. Cuplul divorteaza in 1980.

Trupa Feathers se dizolva iar Bowie se implica in alte proiecte. Pentru a-si finanta aceste proiecte, David Bowie semneaza cu casa de discuri Mercury, in 1969. La scurt timp lanseaza "Man of Words, Man of Music". Albumul contine piesa "Space Oddity" melodie ce a devenit hit european.

David Bowie il cunoaste pe viitoul lui producator, Tony Visconti, prin intermediul prietenului sau Marc Bolan. Bowie alaturi de chitaristul Mick Ronson si tobosarul John Cambridge pleaca in turneu sub numele de Hype. Este recrutat si tobosarul Michael "Woody" Woodmansey

Bowie isi schimba imginea la sfarsitul anului 1971 si incepe lucrul la o productie de teatru: "Enter Ziggy Stardust". Bowie devine Ziggy, un alter-ego androgin iar Ronson, Woodmansey si Trevor devin trupa lui Ziggy, Paianjenii de pe Marte (the Spiders of Mars). "The Rise and the Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars" (1972) l-au facut pe Bowie sa devina starul pe care il interpreta. Show-ul sustinut de Bowie, in care aparea in costume futuristice, machiaj extravagant si par vopsit portocaliu, a facut senzatie la Londra si New York.

David Bowie incepe sa produca albume si piese de succes pentru diferiti artisti (Lou Reed, Iggy and the Stooges, Mott the Hoople).

In 1973, Bowie anunta ca nu va mai canta live si ca Spiders se destrama. In aceleasi an pleaca la Paris sa inregistreze albumul "Pin Ups" (1973), o colectie de cover-uri ale hiturilor rock britanice de la mijlocul anilor '60.

Bowie incepe sa lucreze si la o adaptare muzicala a cartii 1984 de George Orwell dar intimpina greutati datorita drepturilor de autor. Rescrie totul si lanseaza materialul sub numele de "Diamond Dogs" (1974) revenind pe scena muzicala printr-un turneu american extravagant. La jumatatea turneului incepe sa inregistreze piese pentru urmatorul lui album "Young Americans" (1975). Aceste inregistrari ii influenteaza look, el decizand sa renunte la hainele extravagante pentru pantalonii bufanti si isi vopseste parul intr-o culoare mai naturala (blond deschis).

In 1975, Bowie ajunge pe primul loc in topurile americane cu piesa "Fame" scrisa in colaborare cu Almoar si John Lennon. In anul urmator lanseaza albumul "Station to Station", un album de "soul plastic" inregistrat cu trupa Young Americans. De pe acest album extrage single-ul "Golden Years" ce intra in top 10 in SUA. Insa succesul nu-i este suficient si Bowie incepe sa simta efectele monotoniei vietii traite in Los Angeles. Se intoarce in Marea Britanie dar pentru scurt timp, caci se muta la Berlin unde va sta aproape izolat pictand, studiind arta si inregistrand cu Brian Eno.

Rezultatele muncii sale cu Eno se materializeaza in albumele "Low" (1977), Heroes (1977) si Lodger (1979).

Dupa ce i-a revitalizat cariera lui Iggy Pop, producand "The Idiot and Lust for Life" se muta la New York pentru a inregistra albumul paranoic "Scary Monsters" (1980). Bowie e printre singurii care isi da seama de potentialul avut de videoclipuri si decide sa produca clipuri inovative pentru piesele: "Lodgers" si "Scary Monsters". In 1980, Bowie renunta temporar la cariera muzicala pentru cea de actor, jucand rolul principal din "The Elephant Man".

Colaboreaza cu Queen la piesa "Under pressure" in 1981 iar in 1982 joaca in productia de televiziune "Baal" si filmul "The Hunger" (in rol de vampir).

In 1983, Bowie semneaza un contract cu EMI iar un an mai tarziu scoate primul album dupa trei ani, "Let's dance" care ajunge pe primele pozitii in topuri. Albumul va fi promovat de 3 single-uri de succes "Let's dance", "China Girl" si "Modern Love".

Urmatorul album "Never let me down" din 1987 nu are aceleasi succes ca albumul precedent iar Bowie se indreapta catre actorie avand roluri in "Into the Night", "Absolute Beginners", "Labyrinth", The Linguini Incident" si Twin Peaks".

Bowie decide sa se intoarca la muzica si formeaza "Tin Machine" in 1989. Trupa are cateva concerte in New York si L.A. si lanseaza doua albume.

In 1992, Bowie se casatoreste cu modelul somalez Iman careia ii dedica albumul "Black Tie White Noise" din 1993.

Cu ocazia implinirii a 50 de ani, in ianuarie 1997 Bowie organizeaza un concert la Madison Square Garden unde canta alaturi de Lou Reed, Robert Smith (Cure), Bill Corgan (Smashing Pumpinks), Frank Black, Foo Fighters si Sonic Youth. In aceleasi an lanseaza "Earthling", un album disponibil numai pe internet.

Albumul lansat in 1999, "Hours" nu s-a bucurat de un succes fulminant. In 2003, revista "Sunday Express" face un top al celor mai bogati artisti din Marea Britanie, David Bowie iesind pe locul doi, cu o avere de 510 milioane de lire sterline. Spre sfarsitul anului, Bowie lanseaza un nou album, "Reality". In turneul pentru promovarea proaspatului album "Reality", are un usor infarct chiar pe scena.

In ziua de azi, Bowie locuieste la New York alaturi de sotia sa, Iman si de fata lor, Alexandra Zahra Jones.

G.C.