Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pe Donald Duck il mai cheama si Fauntleroy.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ce e lunga si place femeilor? O telenovela sud-americana.

› vrei mai mult

Opt sporturi pe care le poti invata in vacanta

14 Iunie 2022

sporturi in vacanta

In vacanta avem, in sfarsit, timp sa facem tot ce vrem. Asa ca e momentul potrivit si pentru a incepe sa practici un sport care iti place. Sunt mai multe sporturi pe care le poti invata in vacanta, fie de echipa, fie individuale. Depinde ce te atrage si spre ce ai inclinatie, pentru ca talentul este foarte important.


Despre sport se spune ca este 1% inspiratie si 99% transpiratie. Sa practici un sport nu este tocmai usor, insa daca iti face placere si ai calitati, poate fi o modalitate excelenta de a-ti petrece timpul liber.


Sportul este, de asemenea, sanatate curata. In general, oamenii care fac miscare intr-un ritm sustinut sunt mult mai sanatosi decat cei sedentari, care nu sunt deloc prieteni cu exercitiile fizice. Sportul te ajuta sa te dezvolti armonios, sa ai un sistem osos si muscular mult mai puternice si sa iti consumi eficient energia. Iti dezvolta coordonarea, capacitatea de concentrare si chiar si imaginatia, pentru ca mereu ai nevoie sa vezi cele mai bune solutii in teren, atunci cand situatia pare complicata. Sportul te invata, de asemenea, sa fii disciplinat, te incurajeaza sa pui pret pe igiena si, chiar si cele individuale, te invata sa lucrezi in echipa, pentru ca trebuie sa discuti mult cu colegii si sa inveti de la ei.


Ce sporturi poti invata vacanta aceasta


Daca iti doresti sa faci un sport, ai o multime de optiuni. Trebuie doar sa le spui parintilor si sa alegeti ceea ce ti se potriveste. Desigur, un rol decisiv il va avea si antrenorul, pentru ca el are o viziune de ansamblu si obiectiva asupra calitatilor unui tanar invatacel. Prin urmare, daca profesorul iti va recomanda sa incerci sa joci pe un anumit post sau daca te va directiona chiar spre un alt sport, nu trebuie sa te superi, ci sa apreciezi obiectivitatea sa.


Fotbalul atrage toti copiii


Mai nou nu doar baietii fac fotbal, ci si fetele. Daca te atrage sportul rege, te poti inscrie la un club pentru juniori unde vei putea sa ii inveti tainele sub supravegherea unui antrenor experimentat. Acesta iti va ghida primii pasi si iti va recomanda un post care ti se potriveste cel mai bine.


Fotbalul este un sport de echipa, in care fiecare jucator are un rol bine definit pe teren. Desigur ca orice copil va dori sa fie atacant si sa inscrie goluri cat mai multe, insa o echipa are nevoie si de mijlocasi, care sa fie creativi si sa construiasca fazele de joc cu rabdare, si de fundasi, care sa asigure apararea propriei porti, si de portar, ultima reduta in calea echipelor adverse. Pregateste-te sarguincios si ai incredere ca antrenorul stie cel mai bine ce ti se potriveste, dupa o analiza atenta a calitatilor tale.


Handbal, volei sau baschet


Tot sporturi de echipa, handbalulvoleiul si baschetul te pot ajuta sa te dezvolti fizic si mental. Aici ai nevoie de creativitate de moment, de viziune de joc si de oarece calitati fizice. Daca la fotbal nu conteaza atat de mult inaltimea, in handbal, volei sau baschet talia este importanta. Desigur, ea poate fi si modelata cu ajutorul exercitiilor specifice care se fac la antrenamente, dar si bagajul genetic este important.


Aceste sporturi iti vor „educa” viteza de reactie, creativtatea, te vor invata sa fii disciplinat, sa respecti indicatii, sa vezi rapid cele mai bune solutii.


Inotul, cel mai sanatos sport


Pentru ca e vara, poti incerca sa intri mai bine in tainele inotului, mai ales daca ti-ar placea sa te poti balaci toata ziua. Si daca stii deja sa inoti, si daca abia te imprietenesti cu apa, inotul este un sport complet si complex, care iti va aduce doar avantaje.


Vei invata mai multe stiluri de inot, vei invata cum sa respiri corect in apa, cum sa calci corect apa, cum sa iti folosesti mai bine bratele, vei capata forta si viteza si te vei dezvolta foarte frumos din punct de vedere fizic.


Poti sa faci inot doar de placere sau te poti indrepta spre performanta; asta vei decide ulterior, impreuna cu parintii si profesorul. Sau poate te va atrage sa practici polo pe apa dupa ce vei invata sa inoti foarte bine. Oricum ar fi, e un sport pe care il poti invata in vacanta de vara.


Atletismul poate fi o varianta buna


Atletismul nu inseamn doar sa alergi pe o pista, spre o linie de finish si sa te lupti sa ajungi primul. Este un sport mult mai complex, pe care il poti practica din placere, pentru tine, sau pentru performanta, in functie de calitatile pe care le vei demonstra.


Atletismul presupune sa alergi mult, deci daca esti genul care ar fugi cat e ziua de lunga, s-ar putea sa ti se potriveasca „manusa”. Ai, insa, si alte optiuni pe langa cursele de viteza (100 m, 400 m, curse cu obstacole) si de rezistenta (1000 m, 3000 m, 5000 m, 10000 m, semimaraton, maraton). Cand spui atletism, spui si sarituri in lungime sau in inaltime, saritura cu prajina sau aruncari (disc, ciocan, sulita). Mergi la un club, incepe pregatirile si pe parcurs antrenorul va sti cum sa iti puna in valoare cel mai bine calitatile.


Gimnastica, sportul gratiei


Indiferent ca esti fata sau baiat, daca ai o mobilitate ridicata si o elasticitate pentru care multi te invidiaza, ai putea fara probleme sa te apuci de gimnastica, un sport care le-a adus multora o glorie imensa. Iti spunem doar cateva nume: Nadia Comaneci, cunoscuta si ca Zeita de la Montreal, Andreea Raducan, Lavinia Milosovici, Sandra Izbasa, Marius Urzica sau Marian Dragulescu. Daca ii cauti pe internet, vei vedea cat de sus au ajuns in cariera si poate iti vei dori si tu sa ajungi ca ei.


Spune-le parintilor daca ai vrea sa inveti sa faci gimnastica si altfel decat faci dimineata sau la orele de sport. Dar inainte de asta trebuie sa stii ca, desi nu pare, este unul dintre cele mai dure sporturi si ca vine la pachet cu muuulta munca in sala de antrenament, dar si cu restrictii alimentare mai mari decat in alte sporturi, fiind nevoie de o silueta bine definita.


Tenis pentru cei puternici


Tenisul este un sport individual in care este nevoie de multa investitie personala si materiala. Este un sport costisitor si din pacate nu toti cei care isi doresc si ar avea calitati sa il practice si-l pot permite. Daca iti place tenisul si vrei sa ajungi ca Simona Halep, Serena Williams, Novak Djokovic sau Rafael Nadal, ca sa numim doar cativa campioni de care a auzit toata lumea, poti incerca sa ii deprinzi tainele in aceasta vacanta de vara.

Citeste si articolul de mai jos:

Top 5 cele mai cool sporturi
Top 5 cele mai riscante sporturi de plaja
Top 5 cele mai riscante sporturi in aer liber

Redactie clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri