Top 5 cele mai riscante sporturi in aer liber

10 mai 2021, 13:05

Dr. Ion Bogdan Codorean
Medicul ortoped avertizeaza!

 

Dr. Ion Bogdan Codorean semnaleaza cele mai riscante 5 sporturi in aer liber

 

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat in traumatologie sportiva, semnaleaza ca fotbalul, baschetul, joggingul, mersul cu rolele si skate-boarding-ul sunt cele mai riscante tipuri de sporturi in aer liber care pot duce la accidentari ortopedice. ”Odata cu venirea primaverii, s-au umplut parcurile de copii si adulti dornici de miscare, de sport, ceea ce este foarte bine, insa asta aduce cu sine si o serie de riscuri de accidentari pe care trebuie sa avem grija sa le prevenim”, sustine medicul ortoped Codorean.

Daca practicarea baschetului si a fotbalului poate duce la accidentari la nivelul genunchilor si al umarului, rolele si skate-board-ul supun oamenii, in plus, la riscuri de accidentari si la nivelul claviculei, al pumnului sau al antebratului: ”in cazul rolelor, cele mai multe accidentari apar la incepatori, in partile neprotejate ale corpului. Gheata de rola este asemeni unui clapar care tine strans gleznele, iar echipamentul de protectie cu genunchiere, cotiere si casca ajuta la evitarea accidentarilor in aceste zone, insa vulnerabilizeaza pumnii, umarul sau clavicula. in cazul skate-board-ului, accidentarile sunt mai grave, pentru ca cei care il practica o fac destul de extrem, asa ca, de cele mai multe ori, se ajunge la tratament cu imobilizare sau chiar interventie chirurgicala.”, avertizeaza dr. Ion Bogdan Codorean, unul dintre cei mai respectati chirurgi ortopezi din Romania.

In ceea ce priveste jogging-ul, medicul ortoped semnaleaza ca exista riscuri pe termen scurt, dar si pe termen lung pentru cei care il practica: “Alergarea pe suprafaþa dura prin parc uzeaza in timp meniscurile si cartilajul incepand de la glezna pana la nivelul soldurilor si poate chiar sa suprasolicite coloana vertebrala. incalþamintea trebuie sa fie adecvata, lejera, sa nu il stranga pentru a-i permite sa alerge corect. Majoritatea accidentarilor care apar sunt din cauza faptului ca oamenii nu stiu sa alerge. Ei trebuie sa aiba un tonus muscular, mai ales la picioare si abdomen, care sa le permita sa alerge cat doresc”, declara dr. Ion Bogdan Codorean.

Cele mai des intalnite tipuri de accidentari in timpul practicarii sporturilor in aer liber sunt entorsele de glezna, “Din fericire, entorsele de glezna sunt si cel mai puþin grave. Pe de alta parte, accidentarile care pot aparea si care duc la operaþie sunt: rupturile de ligamente incrucisate, rupturile de menisc, leziunile cartilajului de la nivelul genunchiului sau luxaþia de rotula”, explica specialistul care trage un semnal de alarma in ceea ce priveste reactiile imediate pe care ar trebui sa le aiba persoanele accidentate. ”Daca au dureri aparute in urma unui traumatism, daca observa discontinuitati sau miscari anormale ale mainilor si picioarelor, daca aud crepitatii, adica sunete la diverse miscari, ei trebuie sa mearga la cabinetul ortopedic, pentru ca acestea sunt semnale de fractura. Ar fi bine ca si pentru o entorsa de glezna, pe care toata lumea o considera cea mai usoara accidentare, sa se ajunga la un control. Pentru ca prost tratata, poate sa duca la instabilitate de glezna sau la dureri pentru o perioada lunga dupa accidentare”, adauga dr. Ion Bogdan Codorean ale carui recomandari medicale pot fi citite si pe platforma sa, https://dr.codorean.ro/ .

 dr. Ion Bogdan Codorean

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Francezul Karim Benzema a marcat primul gol confirmat cu ajutorul tehnologiei (Franta - Honduras 3-0, pe 15 iunie 2014).

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Alina te-ai spalat pe maini ?
-Da mamico inca de ieri !

› vrei mai mult