Dr. Ion Bogdan Codorean : TOP 5 cele mai riscante sporturi de plaja

19 iulie 2021, 10:57

Dr. Ion Bogdan Codorean
Dr. Ion Bogdan Codorean
, medic ortoped, specializat in traumatologie sportiva, sustine beneficiile practicarii sporturilor de plaja, dar avertizeaza ca si ele implica, asemeni sporturilor de iarna, riscuri de accidentari grave pentru articulatii si oase. In topul celor mai riscante sporturi de plaja care implica accidentari un loc fruntas il ocupa fotbalul pe plaja, insa pot aparea probleme si in timpul practicarii voleiului, kiteing-ului sau skiului nautic.

 

Fotbalul si apoi voleiul pe plaja sunt sporturile practicate la mare la care se pot produce cele mai multe accidentari pe timp de vara. Sunt jocuri de echipa, se alearga mult dupa minge, nisipul nu e drept, aluneca piciorul, apare foarte repede oboseala care este potentata si de temperaturile ridicate, exista si contact pe teren, cazaturi pe nisip si astfel se pot produce accidentari neplacute. La kiting exista riscul de a-ti iesi unul dintre picioare din suport, moment in care se rasuceste kite-ul, iar piciorul fix se poate accidenta. La schi nautic se poate rasuci unul dintre schiuri, cel care practica nu da drumul la sfoara si se pot produce accidentari foarte grave.”, descrie dr. Ion Bogdan Codorean riscurile pe care le implica sporturile pe plaja a caror practicare o incurajeaza, insa cu precautiile luate.

 

Entorsele de glezna, de genunchi, rupturile de ligament, de menisc, fracturile de glezna sunt, din experienta dr. Ion Bogdan Codorean, printre cele mai des intâlnite accidentari suferite in urma practicarii sporturilor pe nisip, iar tipurile de tratamente recomandate de medicul ortoped in urma controalelor si a investigatiilor pot varia de la repaos, imobilizare pâna la interventie chirurgicala si recuperare post-operatorie.

 

Numarul pacientilor care ajung in cabinetul medicului ortoped cu accidentari in timpul practicarii sporturilor de plaja creste odata cu interesul oamenilor pentru miscare si in vacata, dar si odata cu diversificarea tipurilor de activitati sportive si distractive care se pot face la mare. Se pare ca cei mai expusi accidentarilor sunt adultii, copiii fiind mai atrasi de apa marii decât de sportul pe plaja si atunci sunt mai feriti de riscuri.

 

Dr. Ion Bogdan Codorean subliniaza ca este necesar ca cei care practica sporturi si jocuri pe plaja sa aiba precautie, atentie si grija atât la tipul de incaltari pe care le poarta, cât si la starea de oboseala in care se afla: ”in primul rând, cei care aleg acest tip de miscare trebuie sa stie sa se opreasca daca simt ca obosesc, pentru ca, mai ales la mare, unde sunt si temperaturi ridicate si soare foarte puternic, atunci când esti obosit, nu mai ai coordonare si reactie. in plus, cel mai bine este sa practicam sporturi de plaja desculti. in afara riscului de a da peste un ciob sau o scoica ascutita, e mult mai sigur descult. Daca jucam in papuci sau sandale, ne impiedicam sau ne aluneca talpa, pentru ca nu e o incaltaminte fixa, iar in adidasi, am avea sigur disconfort in momentul in care ne intra nisip in ei.”, atrage atentia dr. Ion Bogdan Codorean, unul dintre cei mai cautati si de respectati medici chururgi ortopezi din România, care subliniaza si ca cel mai sigur, eficient si lipsit de riscuri tip de miscare la mare este alergatul pe mal.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Ciuma neagra a ajuns in Europa prin intermediul navelor comerciale venite din Orient.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Porcusorul agresiv se plimba prin padure si striga spre zana:
-TE OMOR!!!TE OMOR!!!
-Daca nu ma omori, iti indeplinesc doua dorinte!
-Bine, baga un cui in copacul ala ca sa nu-l poate scoate nimeni!
-Bine, si a doua dorinta?
-Acum scoate-l...!

› vrei mai mult