Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Chiar daca totul pare perfect pentru tine, fii mai atent/a la alimentatie. Chiar asa! De cand n-ai mai facut miscare pentru a-ti imbunatati conditia fizica?

› vrei zodia ta

Cultura generala

Coranul se bazeaza pe cinci stalpi: unitatea cu Dumnezeu, Ziua Judecatii, Paradisul, Iadul si rolul de profet al lui Mahomed.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Taticule, exista soricei de mare?
-Nu, puisor!
-Atunci cu ce se hranesc pisicile de mare?

› vrei mai mult

Lectia de stiintele naturii: De ce apare curcubeul dupa ploaie

26 Iulie 2023

Curcubeul


Nu te-ai intrebat niciodata cum se formeaza acea arcada de culori? E un miracol sau o minune a naturii, ori are la baza o explicatie stintifica?

In urmatoarele randuri, din acest articol, vom incerca sa iti explicam pe intelesul tau ce se intampla cand lumina soarelui interactioneaza cu picaturile de apa din atmosfera.


Pe scurt, curcubeul apare dupa ploaie datorita interactiunii dintre lumina soarelui si picaturile de apa din atmosfera.


Pe larg, iata cum se formeaza curcubeul:


Lumina solara este alcatuita dintr-un spectru de culori, cunoscut sub numele de spectru vizibil, adica acele culori ce pot fi detectate de ochiul uman fara mijloace ajutatoare, cum ar fi: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet, care de altfel sunt si culorile curcubeului.


Atunci cand lumina solara trece prin picaturile de apa prezente in aer dupa o ploaie, ea este refractata (deviata la trecerea dintr-un mediu in altul) deoarece viteza luminii este diferita in apa fata de aer.


Lumina este refractata in momentul in care intra in picatura de apa, se reflecta de partea din spate a picaturii si este refractata din nou cand iese din picatura. Aceasta refractie in interiorul picaturii de apa separa lumina in diferite culori.


Dupa aceea, lumina reflectata de partea din spate a picaturii de apa este refractata din nou cand iese din picatura si este indreptata inapoi spre cel ce observa.


In acest proces de refractie si reflectare, lumina se descompune in culorile componente ale spectrului vizibil. Aceasta se intampla deoarece diferitele culori ale spectrului vizibil au lungimi de unda diferite si sunt refractate in unghiuri usor diferite.


Lumina refractata si reflectata in picatura de apa ajunge la ochiul celui ce observa si produce imaginea curcubeului. Culoarea interioara a curcubeului este rosie, iar cea exterioara este violeta, cu celelalte culori ale spectrului vizibil intre ele.


Curcubeul apare de obicei in partea opusa a cerului fata de pozitia Soarelui, iar acest lucru se datoreaza unghiului de refractie si reflectare necesar pentru a forma curcubeul.


Verifica-ti cunostintele in testul despre curcubeu!
Sau parcurge testul intrebarilor "de ce"


Citeste si alte articole care incep cu "de ce"


De ce ziua cerul este albastru?
De ce noaptea cerul este negru?
De ce pe Terra este mai multa apa sarata decat dulce?
De ce pe Terra sunt mai multe rase de oameni?
De ce vedem doar o parte a Lunii?
De ce avioanele lasa urme de fum pe cer?


Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri