De ce avioanele lasa urme de fum pe cer si cat de periculoase sunt

12 iunie 2023, 17:25

avion cu reactie

Le vedem in fiecare zi pe cer si ne intrebam cat de periculoase sunt aceste linii de fum pe care le lasa avioanele.

Avioanele care lasa urme de fum alb pe cer sunt de obicei avioane cu reactie, cum ar fi avioanele de pasageri sau avioanele militare. Aceste urme de fum, numite si contrails sau dâre de condensare, sunt formate din vapori de apa care se condenseaza in urma arderii combustibilului din motoarele avioanelor. Explicatia este urmatoarea:

Combustibilul: Avioanele cu reactie utilizeaza de obicei un combustibil numit jet A, care este un tip de kerosena. Acest combustibil contine hidrocarburi, iar in timpul procesului de ardere, hidrocarburile se combina cu oxigenul din aer pentru a produce dioxid de carbon (CO2), apa (H2O) si alte substante chimice.

Arderea: Arderea combustibilului in motoarele avionului produce o mare cantitate de caldura si energie. In acelasi timp, aerul rece si umed de la altitudinile mari la care zboara avionul (unde temperatura este mult sub zero grade Celsius) intra in contact cu gazele calde de esapament produse de ardere.

Condensarea: In momentul in care aerul rece si umed intra in contact cu gazele calde de esapament, apa din aer se condenseaza sub forma de picaturi mici de apa sau de cristale de gheata in jurul particulelor prezente in gazele de esapament, cum ar fi dioxidul de sulf sau carbonul negru. Aceste picaturi sau cristale formeaza darele de condensare pe care le observam in urma avioanelor.

Este important sa mentionam ca formarea acestor urme de fum, pe care avioanele le lasa in urma, este influentata de mai multi factori, precum temperatura si umiditatea aerului, altitudinea la care zboara avionul si caracteristicile motoarelor. De exemplu, in conditii de temperatura si umiditate scazute, dârele pot fi mai putin vizibile sau pot disparea mai rapid.

Aceste urme de fum sunt, in general, inofensive si reprezinta doar un efect secundar al functionarii normale a motoarelor avioanelor cu reactie. Cu toate acestea, exista si unele preocupari legate de impactul acestor urme de fum asupra mediului, deoarece ele pot contribui la cresterea norilor artificiali si la modificarea compozitiei chimice a atmosferei la altitudini mari. Cercetarile in acest domeniu sunt in desfasurare pentru a intelege mai bine efectele urmelor de fum asupra climei si a dezvolta solutii pentru a minimiza impactul negativ al aviatiei asupra mediului.

Citeste si articolele de mai jos:
De ce sunt atat de valoroase diamantele?
De ce se schimba ora in martie si octombrie?
De ce noaptea cerul este negru?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Toate vor merge bine pentru tine, mai ales in prima parte a zilei. Asadar, daca ai posibilitatea ai putea sa devansezi o parte din ce ti-ai propus si sa iti dedici restul timpului relaxarii! Poti sa-ti suni prietenii sa mai vorbesti cu ei, sa citesti o carte, sau de ce nu, sa vezi un film.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Lupii au doua straturi de blana. Stratul de suprafata ajuta la inlaturarea apei, noroiului si prafului, iar stratul de interior ajuta lupul sa supravietuiasca la temperaturi de pana la -40 garade Celsius.

› vrei mai mult

Bancul zilei

La tribunal:
-Esti acuzat ca ti-ai omorat soacra cu sange rece.De ce ai facut-o?
-Nevasta-mea mi-a zis
-Cum poti sa spui asa ceva?Sotia ta isi iubea foarte mult mama!
-Asa e,dar inainte sa plece,in ziua respectiva mi-a zis: Marcele,daca in timp ce doarme o deranjeaza vreo musca,n-o trezi,omoar-o!

› vrei mai mult