De ce vedem doar o parte a Lunii?

14 iunie 2023, 17:31

Aceeasi fata a Lunii

Ti-ai dat seama pana acum, ca noi, pamantenii, vedem tot timpul aceeasi jumatate a Lunii?

Daca da, nu te-ai intrebat niciodata de ce se intampla acest fenomen?

Vedem doar o parte a Lunii datorita unui fenomen numit "rotatie sincrona" sau "cuplare gravitationala". Luna are o perioada de rotatie in jurul axei sale identica cu perioada sa de revolutie in jurul Pamantului, aproximativ 27,3 zile. Aceasta inseamna ca Luna intotdeauna prezinta aceeasi fata catre Pamant.

Din cauza acestei rotatii sincrone, observam doar o parte a Lunii de pe Pamant. Partea vizibila a Lunii este luminata de Soare si este numita "fata vizibila a Lunii". In acelasi timp, partea opusa fata de Pamant, care nu este vizibila de pe Pamant, este numita "fata intunecata a Lunii".

In functie de pozitia relativa a Pamantului, Lunii si Soarelui, vederea noastra asupra partii vizibile a Lunii se schimba, dand nastere diferitelor faze ale Lunii, precum luna noua, luna crescatoare, primul patrar, faza convexa, luna plina, luna difuza, ultimul patrar si luna calma.

Cu toate acestea, exista momente in care putem vedea o mica portiune din partea ascunsa a Lunii. Aceste momente apar in timpul fenomenului numit "libratie". Libratia este o miscare oscilatorie a Lunii, care permite observatorilor de pe Pamant sa vada putin din partea ascunsa a Lunii in anumite perioade.

In concluzie, vedem doar o parte a Lunii datorita sincronizarii miscarii de rotatie a Lunii cu perioada sa de revolutie in jurul Pamantului, care face ca doar o jumatate a Lunii sa fie vizibila de pe Pamant in mod obisnuit.

De ce avioanele lasa urme de fum pe cer si cat de periculoase sunt
De ce noaptea cerul este negru?
De ce e bine sa mananci urzici, spanac sau stevie
De ce se schimba ora in martie si octombrie?
De ce e faimos Isaac Newton?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Chiar daca totul pare perfect pentru tine, fii mai atent/a la alimentatie. Chiar asa! De cand n-ai mai facut miscare pentru a-ti imbunatati conditia fizica?

› vrei zodia ta

Cultura generala

Singura tara din Europa cu o limba unitara - fara dialecte sau minoritati nationale este Islanda.

› vrei mai mult

Bancul zilei

I:De ce in Romania (socialista) magazinele se faceau la minimum 5 km distanta unul de celalalt?
R:Sa nu se incurce cozile.

› vrei mai mult