De ce pe Terra este mai multa apa sarata decat dulce?

23 iunie 2023, 17:22

apa

Nu te-ai intrebat cum de exista atata apa sarata in mari si oceane si doar foarte putina apa dulce in rauri si lacuri?

Exista mai multe motive pentru care se intampla acest lucru:

Procentul mare de apa sarata

Aproximativ 97,5% din intreaga apa de pe Pamant este in oceane si mari. Aceasta apa este denumita apa salina sau apa sarata. Restul de aproximativ 2,5% este apa dulce din lacuri, rauri si bazine subterane si in forma solida in ghetari si calote polare.

Ciclul hidrologic

Apa dulce este implicata in ciclul hidrologic, care presupune evaporarea apei din oceane si mari, formarea norilor, precipitatiile si revenirea apei dulci la suprafata Pamantului sub forma de rauri si lacuri. Cu toate acestea, in timpul evaporarii, substantele solubile, cum ar fi sarea si alte minerale, raman in mare parte pe loc, ceea ce face ca apa sa ramana sarata. Astfel, apa sarata ramane in principal in oceane si mari, in timp ce apa dulce este redistribuita intr-un mod mai amplu pe uscat.

Geologie si procese naturale

Caracteristicile geologice ale Pamantului, precum formarea si evolutia continentelor, clima, relieful si procesele tectonice, pot influenta distributia apei dulci si sarate. De exemplu, unele regiuni au depozite masive de sare sub forma de mine de sare sau depozite subterane. In aceste locuri, exista o concentratie mai mare de apa sarata, ceea ce contribuie la cresterea cantitatii totale de apa sarata. In ultimul timp clima joaca un rol important in distributia apei dulci si sarate. Iar daca clima este influentata de factorul uman prin poluarea planetei, de exemplu emisiile de gaze cu efect de sera ce pot contribui la schimbarile climatice globale, atunci aceste schimbari pot intensifica fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi seceta, care poate agrava procesul de desertificare, iar in zonele aride sau semiaride, evaporarea este intensa, ceea ce duce la concentrarea sarii in lacurile si bazinele de apa dulce ramase.

Utilizarea si disponibilitatea apei dulci

Apa dulce este poate cea mai valoroasa resursa de pe planeta, iar utilizarea de catre oameni a apei dulci a crescut semnificativ in ultimele decenii. Agricultura, industria si consumul uman necesita cantitati semnificative de apa dulce, iar gestionarea adecvata a acestei resurse este esentiala. In contrast, apa sarata din oceane nu este direct utilizabila in majoritatea scopurilor umane, necesitand desalinizare pentru a deveni potabila si utila in alte domenii. Deci se consuma mult mai multa apa dulce decat apa sarata.

In concluzie, exista mai multa apa sarata decat apa dulce pe Pamant datorita factorilor geologici si proceselor naturale care influenteaza distributia apei sarate si dulci.

Citeste si alte articole similare:

4 factori importanti pentru care apa oceanului este sarata
De ce este apa marii sarata?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Azi poti sa te consideri norocos. Incearca sa participi la tombole sau concursuri. Posibil sa castigi.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ca o ciudatenie, Brad Pitt, in mai toate filmele sale mananca.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Intr-o seara un baietel suna la pompieri,si intreba:
-Aveti apa calda?
Ala ii raspunde:
-DA
-Atunci spalati-va picioarele si repede la culcare.

› vrei mai mult