De ce pe Terra sunt mai multe rase de oameni?

16 iunie 2023, 13:12

Diversitatea rasiala

Oare nu te-ai intrebat niciodata de ce suntem asa de diferiti unii fata de ceilalti?

Exista mai multe rase de oameni pe Terra datorita unui proces evolutiv complex, care a avut loc pe parcursul a sute de mii de ani. Diversitatea rasiala este rezultatul adaptarii umane la diferite medii geografice si climatice, precum si a interactiunilor sociale si culturale intre diferite grupuri umane.

Termenii "caucaziana", "mongoloida", "australoida" si "negroida" sunt categorii sau clasificari rasiale invechite si nepotrivite din punct de vedere stiintific. Acestea au fost folosite in trecut pentru a incerca sa clasifice oamenii in rase distincte pe baza caracteristicilor lor fizice, cum ar fi culoarea pielii, forma fetei sau textura parului.

Totusi, cercetarea stiintifica moderna a demonstrat ca aceste clasificari rasiale sunt inadecvate si lipsite de temei genetic. Studiile genetice ample au aratat ca diferentele genetice intre oameni sunt mai mari in interiorul unei populatii decat intre populatii diferite. Nu exista gene specifice care sa defineasca categoriile rasiale traditionale.

Termenii caucazian, mongoloid, australoid si negroid nu sunt utilizate in mod obisnuit in discutiile stiintifice contemporane despre diversitatea umana, deoarece acesti termeni au fost respinsi ca fiind simplificari excesive si inexacte ale diversitatii umane.

In locul acestor categorii rasiale invechite, comunitatea stiintifica utilizeaza acum termeni precum grupuri etnice, populatii sau descendente geografice pentru a descrie variatia genetica si fenotipica a oamenilor.

Conditiile si presiunile de mediu variate au avut ca rezultat diferite trasaturi fizice si genetice intre populatiile umane

In timp, oamenii au migrat si s-au raspandit in diferite regiuni ale planetei, expunandu-se la conditii si presiuni de mediu variate. Fiecare mediu specific a impus anumite cerinte fizice si fiziologice asupra organismelor umane, cum ar fi adaptarea la temperaturi extreme, niveluri ridicate sau scazute de radiatii solare, disponibilitatea alimentelor si multe altele.

Aceste presiuni selective au dus la dezvoltarea unor trasaturi fizice si genetice diferite intre populatiile umane. De exemplu, persoanele care traiesc in regiuni cu soare intens si niveluri ridicate de radiatii solare au dezvoltat o pigmentare mai inchisa a pielii, care protejeaza impotriva radiatiilor UV. In contrast, oamenii care traiesc in regiuni cu mai putin soare au dezvoltat o pigmentare mai deschisa pentru a absorbi mai eficient vitamina D din lumina solara mai scazuta.

Factori cum ar fi izolarea geografica si casatoriile endogame in interiorul anumitor grupuri umane au contribuit si ei la diferentierea genetica intre populatii. De-a lungul timpului, aceste diferente genetice si trasaturi fizice specifice s-au perpetuat in cadrul fiecarei populatii si au contribuit la aparitia raselor umane.

Este important sa subliniem ca conceptul de "rasa" este unul social si cultural, bazat pe trasaturi fizice exterioare, si nu pe diferente genetice semnificative intre populatii. 

Este esential sa promovam toleranta, intelegerea si respectul intre toate rasele umane si sa ne concentram pe ceea ce ne uneste, in loc sa ne separam pe baza diferentelor noastre fizice.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Azi e o zi deosebita pentru tine. Orice ar fi, nu trebuie sa lasi nimic sa-ti afecteze moralul.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai inalt punct de pe suprafata continentului african il reprezinta masivul muntos Kilimandjaro. Acesta se afla in Tanzania si are o inaltime de 5.963 m. Muntele este acoperit cu paduri pana la altitudinea de 1.000 m, apoi cu pasuni alpine. Spre varf, la peste 5.000 m altitudine, este acoperit de zapezi aproape permanente, pe cand, la poale, domneste verdeata in toate anotimpurile.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un iepure intra intr-o cofetarie :
-Nu va suparati, dati--mi si mie un suc de banane si doi morcovi!
Cofetarul ii da sucul si morcovii, iepurele bea sucul si-si baga morcovii in urechi.
A doua zi la fel. A treia zi iepurele intra in cofetarie:
-Nu va suparati, dati-mi si mie un suc de banane si doi morcovi.
Cofetarul, curios de ce iepurele bea sucul si-si baga morcovii in urechi, ii spune ca nu mai are. Atunci iepurele ii cere cofetarului un suc de morcovi si doua banane. Cofetarul ii da sucul si bananele. Iepurele bea sucul si-si baga bananele in urechi. Cofetarul furios il intreaba pe iepure:
-Bai iepurasule de ce ai baut sucul si ti-ai bagat bananele in urechi?
la care iepurele:
-Pai daca nu mai aveati morcovi.

› vrei mai mult