Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Teritoriul Angliei este locuit de multi, multi ani, asa ca, la inceputul secolului al XVI-lea, a inceput sa fie criza de locuri de veci. Solutia a fost scoaterea sicrielor mai vechi, depunerea osemintelor in niste depozite si refolosirea spatiului pentru un mort "proaspat". La deschiderea vechilor sicrie s-a constatat ca unul din 25 era zgariat de unghii pe interior. Dindu-si seama ca unii semeni ai lor au fost ingropati de vii, englezii au inventat un mecanism de salvare a celor ingropati de vii. De mana "mortului" era legata o sfoara, care, printr-o gaura in sicriu, era legata la un clopotel, montat langa mormant. Patrulele din cimitir supravegheau clopoteii. De aici vine vorba "saved by the bell" ("salvat de clopotel")

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un lord, trecand pe langa un cershetor, ii arunca 5 lire shi ii spune:
-Ia, omule shi bea un wisky in sanatatea mea!
-Sir, dar eu nu obishnuiesc sa beau! ii raspunde cershetorul, cam tzafnos.
-In acest caz, poftim 10 lire sa-tzi cumperi tzigari.
-Sir, dar eu nu sun fumator!
-In regula, am intzeles! Uite 50 de lire, du-te la o casa de tolerantza si alege-tzi cea mai frumoasa femeie!
-Sir, nu va suparatzi, dar prefer sa nu am de-aface cu asemenea femei!
-Ei, omule, in cazul acesta ia 100 de lire shi du-te la sotzia mea, sa vada shi ea in ce hal ajunge un barbat care nu bea, nu fumeaza shi nu merge la fe-mei!

› vrei mai mult

Coreea: O istorie incarcata de conflict

09 Aprilie 2024

Coreea


De la stapanirea japoneza la razboiul fraticid


Coreea, o peninsula aflata in Extremul Orient, este marcata de o istorie tumultuoasa, cu conflicte indelungate si schimbari dramatice de dominatie. Inainte de Razboiul dintre cele doua Corei, care a avut loc intre 1950 si 1953, tara a fost sub stapanirea Japoniei timp de aproximativ patru decenii, un episod care a lasat o amprenta profunda asupra societatii coreene.


Dominatia japoneza


La inceputul secolului al XX-lea, Coreea era o tara independenta, cu o cultura si o identitate distincta. Cu toate acestea, in 1910, Imperiul Japonez a anexat Coreea, incepand o perioada intunecata in istoria sa. Sub stapanirea japoneza, coreenii au fost supusi la politici de asimilare si subjugare culturala, iar economia lor a fost exploatata in folosul Japoniei.


Razboiul dintre cele doua Corei


Dupa infrangerea Japoniei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Coreea a fost impartita in doua zone de ocupatie: o zona de nord, ocupata de Uniunea Sovietica, si una de sud, ocupata de Statele Unite. Aceasta impartire a fost menita sa fie temporara, insa tensiunile dintre cele doua superputeri in plina Razboi Rece si diferitele lor viziuni politice au dus la consolidarea separarii Coreei in doua entitati distincte.


In 1948, Republica Populara Democrata Coreeana (Coreea de Nord) a fost proclamata sub conducerea lui Kim Il-sung, in timp ce Republica Coreea (Coreea de Sud) a fost fondata sub presedintia lui Syngman Rhee. Tensiunile dintre cele doua Corei au crescut, iar in iunie 1950, trupele nord-coreene au invadat Coreea de Sud, declansand Razboiul Coreean.


Razboiul a fost unul devastator, marcand una dintre cele mai sangeroase confruntari ale Razboiului Rece. Comunitatea internationala s-a implicat in conflict, iar interventia ONU in sprijinul Coreei de Sud a adus forte din mai multe tari, cea mai implicata in conflict fiind SUA. De partea cealalta, Coreea de Nord a fost sustinuta de Uniunea Sovietica si China. Luptele s-au desfasurat pe intreg teritoriul coreean si au implicat o gama larga de tactici militare, inclusiv batalii terestre masive, lupte aeriene si lupte navale.


Impactul asupra Coreei


Razboiul s-a incheiat in 1953, prin semnarea unui armistitiu care a stabilit o linie de demarcatie intre cele doua Corei, cunoscuta sub numele de Zona Demilitarizata. Cu toate acestea, pana in prezent, nu s-a semnat un tratat de pace oficial, ceea ce inseamna ca cele doua tari sunt inca in stare de razboi tehnic.


Impactul razboiului asupra Coreei a fost profund. Milioane de oameni au murit sau au fost raniti, iar tara a fost devastata economic si social. Diviziunea dintre Nord si Sud a creat doua state cu ideologii si sisteme politice opuse, alimentand tensiunile si conflictele ulterioare.


Concluzia

Razboiul dintre cele doua Corei a fost un moment crucial in istoria moderna a peninsulei coreene, marcand inceputul unei diviziuni durabile si a unei tensiuni continue intre cele doua entitati. In lumina acestor evenimente, este important sa ne amintim ca istoria Coreei este una complexa, incarcata de conflicte si schimbari dramatice, dar si de o rezilienta si un spirit de perseverenta remarcabil.

Testeaza-ti cunostintele despre Razboiul din Coreea 1950-1953
Testeaza-ti cunostintele despre Coreea de Sud
Testeaza-ti cunostintele despre Coreea de Nord

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri