Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Templul din Toshugu a fost ridicat de aproape 780.000 de oameni in trei ani si jumatate.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ora de religie. Profesoara intreaba elevii:
-Daca mi-as vinde casa si masina si as da banii bisericii as ajunge in rai?
Clasa(in cor): Nuuu!
-Daca as face curatenie in biserica in fiecare zi, as tunde iarba din curtea bisericii si as pastra totul in perfecta ordine as ajunge in rai?
Clasa:Nuuu!
-Ce trebuie sa fac atunci pentru a ajunge in rai?
Un baietel din spatele clasei:
-Pai, trebuie sa muriti!

› vrei mai mult

Razboiul din Afganistan 1979-1989: O pagina tulburatoare din Istoria Moderna

04 Aprilie 2024

Afganistan

In deceniul al noualea al secolului trecut, Afganistanul a fost scena unui conflict amar care a schimbat cursul istoriei sale si a avut repercusiuni pe intreg globul. Acest razboi a fost unul dintre cele mai tulburatoare evenimente ale epocii moderne, incepand cu intervenita Uniunii Sovietice si terminand cu retragerea trupelor sovietice din tara.


Originea conflictului

Totul a inceput in 1979, cand Uniunea Sovietica, sub conducerea lui Leonid Brejnev, a intervenit in Afganistan sub pretextul de a stabiliza tara in urma unei lovituri de stat. Motivele acestei invazii au fost multiple, inclusiv ingrijorarile legate de instabilitatea politica din Afganistan si teama ca ar putea deveni o baza de operatiuni pentru Occident in Asia Centrala.


Ca raspuns la invazie, miscarile de rezistenta afgane (printre care si rebeli islamisti mujahedini) s-au ridicat impotriva ocupantilor sovietici, sprijinite de o serie de tari, inclusiv Statele Unite ale Americii, Pakistan si Arabia Saudita. Aceasta lupta a devenit cunoscuta sub numele de Razboiul Rece in Afganistan, deoarece reflecta rivalitatea ideologica dintre blocurile estic si vestic.


Implicatiile si durata conflictului

Razboiul din Afganistan a avut consecinte devastatoare pentru poporul afgan. Milioane de oameni au fost ucisi sau raniti, iar infrastructura tarii a fost distrusa in mare masura. Multi civili au fost nevoiti sa-si paraseasca casele si sa caute adapost in tari vecine sau in taberele de refugiati.


Durata conflictului a fost lunga si dureroasa, intinzandu-se pe parcursul a aproximativ un deceniu. Luptele sangeroase au continuat pana cand presiunea internationala si costurile umane si materiale au determinat Uniunea Sovietica sa isi retraga trupele din Afganistan in 1989.


Rezultatele si urmarile

Retragerea trupelor sovietice din Afganistan a fost privita ca o victorie pentru miscarile de rezistenta afgane si pentru sprijinitorii lor internationali. Cu toate acestea, tara a ramas instabila si in continuare afectata de conflicte interne.


Dupa retragerea Uniunii Sovietice, Afganistanul a fost martorul unei perioade tumultuoase de razboi civil si dominatie talibana, care a avut consecinte dramatice asupra populatiei civile si a stabilitatii regionale.


Concluzie

Razboiul din Afganistan a fost un capitol intunecat din istoria moderna, marcand vietile milioanelor de oameni si avand implicatii semnificative asupra politicii si relatiilor internationale. Desi s-a incheiat in mod oficial in 1989, urmarile si cicatricile acestui conflict continua sa se resimta in Afganistan si in intreaga lume si in prezent.

Testeaza-ti cunostintele despre Razboiul din Afganistan 1979-1989

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri