Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


› vrei zodia ta

Cultura generala

In pustiurile din Peru creste un cactus care poate sa mearga. In loc de radacini el are niste excrescente acoperite cu tepi ascutiti. Cand bate un vant puternic, cactusul se deplaseaza pe distante mari, luandu-si umezeala si hrana nu din sol ci din aer.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Odata erau 41 de oameni vroiau sa bage cablul in priza
40 impingeau peretele
Iar 1 tine-a cablul.

› vrei mai mult

Cum sa intru in vorba cu colegii noi?

07 Septembrie 2022

Cum sa intru in vorba cu colegii noi

A fi timid nu este ceva rusinos, ci o particularitate pe care multi dintre noi o au. La unii timiditatea este mai accentuata, la altii se manifesta doar in anumite situatii. Nu o lasa, insa, sa te domine.


Timiditatea poate fi o problema cand ai de a face cu colegi noi la scoala. Fie ca vin copii noi in clasa ta, fie ca tu te muti intr-o clasa noua, ai nevoie de o strategie pentru a intra in vorba cu colegii.


Saluta pe toata lumea si foloseste replici de introducere pentru a intra in vorba. Roaga un coleg nou sa iti imprumute un pix sau un creion, multumeste si apoi pune-i o intrebare care sa dea nastere unui dialog. Intreaba-l de la ce scoala vine sau daca este si el nou in clasa, dupa caz.


Daca ti se pare ca nu este receptiv sau deschis la conversatie, nu o lua personal, ci ai rabdare si mai incearca mai tarziu.


Intra in vorba cu un coleg care sta singur


Daca esti nou intr-o clasa si vezi pe cineva care sta izolat de ceilalti, e posibil sa fiti in aceeasi situatie, asa ca va veti face viata mai usoara unul altuia. In plus, uneori poate fi mai simplu sa abordezi o persoana, decat un grup mai mare.


Cauta indicii despre posibile interese comune: un abtibild cu formatia preferata, o carte, un tricou cu un cantaret. Dialogurile care se nasc de la astfel de detalii aparent mici pot fi inceputul unor prietenii frumoase.


Incearca sa nu pari inabordabil/a


Avem tendinta sa ne folosim de smartphone ca de un refugiu atunci cand nu stim ce sa facem cu mainile sau cum sa ne comportam intr-un grup de oameni. Dar sa stai cu ochii in telefon sau cu castile in urechi transmite un semnal ca nu vrei sa fii deranjat/a.


Deci, daca ai colegi noi, uita de aceasta tactica de a nu te mai simti singur/a! Nu face decat sa puna bariere celor care poate ar vrea sa discute cu tine.


Pune intrebari deschise


Cand pui o intrebare, evita-le pe cele la care se poate raspunde doar cu da sau nu. Transforma-le in intrebari deschise (cu multiple variante de raspuns). In loc sa intrebi pe cineva daca s-a distrat in vacanta de vara, poti intreba „Cum te-ai distrat in vacanta?”. In loc sa intrebi „ai citit cartea X?”, poti intreba „cum ti s-a parut cartea X?” sau „ce parte din carte ti-a placut cel mai mult?”. Este o forma discreta de a „provoca” pe altcineva la dialog.


Asculta despre ce se vorbeste in jurul tau si incearca sa te apropii de cei care par a avea lucruri in comun cu tine. Nu lasa nimic sa te descurajeze atunci cand esti nou intr-o clasa si nu te speria daca pare ca toti te analizeaza. Chiar asa e si e si firesc. Daca ai colegi noi care vin in clasa ta, incearca sa fii prietenos, sa le faci ziua mai usoara. Nu ai nimic de pierdut din a te angaja intr-un dialog cu cineva!

Citeste si articolele de mai jos:

Cum sa ma comport cu un coleg nou la scoala?
Cum pot sa imi fac prieteni la scoala
M-am mutat in alta scoala. De ce simt anxietate?
Nu-mi place scoala. Cum sa o indragesc?
Colegii sunt rai cu mine la scoala

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri