Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

se duce unu la o tutungerie sa cumpere un pachet de chibrituri..acolo, vanzatoarea croseta..tipu' intreaba:
-aveti chibrturi?

niciun raspuns

-Aveti chibrituri?

iar niciun raspuns

-AVETI CHIBRITURI???????
-ho, dom'le ca nu's surda!cu filtru sau fara?

› vrei mai mult

Cultura generala

Computerul a fost lansat in 1943, la mai mult de 100 de ani dupa ce Charles Babbage a proiectat primul dispozitiv programabil.

› vrei mai mult

Cum sa intru in vorba cu colegii noi?

07 Septembrie 2022

Cum sa intru in vorba cu colegii noi

A fi timid nu este ceva rusinos, ci o particularitate pe care multi dintre noi o au. La unii timiditatea este mai accentuata, la altii se manifesta doar in anumite situatii. Nu o lasa, insa, sa te domine.


Timiditatea poate fi o problema cand ai de a face cu colegi noi la scoala. Fie ca vin copii noi in clasa ta, fie ca tu te muti intr-o clasa noua, ai nevoie de o strategie pentru a intra in vorba cu colegii.


Saluta pe toata lumea si foloseste replici de introducere pentru a intra in vorba. Roaga un coleg nou sa iti imprumute un pix sau un creion, multumeste si apoi pune-i o intrebare care sa dea nastere unui dialog. Intreaba-l de la ce scoala vine sau daca este si el nou in clasa, dupa caz.


Daca ti se pare ca nu este receptiv sau deschis la conversatie, nu o lua personal, ci ai rabdare si mai incearca mai tarziu.


Intra in vorba cu un coleg care sta singur


Daca esti nou intr-o clasa si vezi pe cineva care sta izolat de ceilalti, e posibil sa fiti in aceeasi situatie, asa ca va veti face viata mai usoara unul altuia. In plus, uneori poate fi mai simplu sa abordezi o persoana, decat un grup mai mare.


Cauta indicii despre posibile interese comune: un abtibild cu formatia preferata, o carte, un tricou cu un cantaret. Dialogurile care se nasc de la astfel de detalii aparent mici pot fi inceputul unor prietenii frumoase.


Incearca sa nu pari inabordabil/a


Avem tendinta sa ne folosim de smartphone ca de un refugiu atunci cand nu stim ce sa facem cu mainile sau cum sa ne comportam intr-un grup de oameni. Dar sa stai cu ochii in telefon sau cu castile in urechi transmite un semnal ca nu vrei sa fii deranjat/a.


Deci, daca ai colegi noi, uita de aceasta tactica de a nu te mai simti singur/a! Nu face decat sa puna bariere celor care poate ar vrea sa discute cu tine.


Pune intrebari deschise


Cand pui o intrebare, evita-le pe cele la care se poate raspunde doar cu da sau nu. Transforma-le in intrebari deschise (cu multiple variante de raspuns). In loc sa intrebi pe cineva daca s-a distrat in vacanta de vara, poti intreba „Cum te-ai distrat in vacanta?”. In loc sa intrebi „ai citit cartea X?”, poti intreba „cum ti s-a parut cartea X?” sau „ce parte din carte ti-a placut cel mai mult?”. Este o forma discreta de a „provoca” pe altcineva la dialog.


Asculta despre ce se vorbeste in jurul tau si incearca sa te apropii de cei care par a avea lucruri in comun cu tine. Nu lasa nimic sa te descurajeze atunci cand esti nou intr-o clasa si nu te speria daca pare ca toti te analizeaza. Chiar asa e si e si firesc. Daca ai colegi noi care vin in clasa ta, incearca sa fii prietenos, sa le faci ziua mai usoara. Nu ai nimic de pierdut din a te angaja intr-un dialog cu cineva!

Citeste si articolele de mai jos:

Cum sa ma comport cu un coleg nou la scoala?
Cum pot sa imi fac prieteni la scoala
M-am mutat in alta scoala. De ce simt anxietate?
Nu-mi place scoala. Cum sa o indragesc?
Colegii sunt rai cu mine la scoala

Redactia clopotel.ro


Inapoi la lista de stiri