Topul personalitatilor care si-au lasat amprenta in muzica
14 martie 2023, 15:33
Iti poti imagina viata fara muzica? Ar fi, cu siguranta, mai trista, mai anosta si mai grea. Ascultam muzica atunci cand vrem sa ne relaxam, cand vrem sa dansam, cand suntem veseli sau tristi. Muzica ne insoteste in cele mai importante momente ale vietii, ne „unge” pe suflet si nu are varsta.
Tot ce inseamna muzica pe care o stim azi poarta influenta unor mari personalitati ale domeniului, fie ca vorbim despre clasici, fie ca vorbim despre artisti moderni si contemporani.
Vorbim in cele de urmeaza despre personalitati care si-au lasat amprenta in muzica de-a lungul timpului. Lectura placuta!
Muzica a existat dintotdeauna si complexitatea ei a crescut de la o epoca la alta. Putem spune ca in perioada baroca muzica a devenit mult mai complexa decat in perioada medievala si in vremea renascentismului. Atunci au fost scrise primele opere pentru solisti vocali si orchestra. Compozitorii au inceput sa scrie mai mult si pentru formatii mai mici de instrumentisti - coarde, alama, instrumente de suflat din lemn - dar si muzica pentru cor si instrumente cu clape. Reprezentanti de marca ai stilului baroc, marcat de complexitate polifonica si ornamente muzicale, au fost Johann Sebastian Bach, George Frideric Handel, Claudio Monteverdi sau Antonio Vivaldi.
Perioada clasica a fost una de „explozie” a muzicii si probabil cea care a atras cei mai multi oameni. Compozitiile aveau o „textura” aparte, aveau o linie melodica principala, ca o voce principala, in timp ce acompaniamentul venea sa o completeze perfect si sa transpuna ascultatorii in poveste. Compozitorii au inceput sa creeze o muzica in care vocea aproape ca nu mai era necesara, chiar daca opera nu a disparut. Din contra, compozitorii au inceput sa creeze opere pentru publicul general in mai multe limbi, dupa ce inainte majoritatea erau in italiana. Muzica instrumentala era dominata de forme precum sonate, simfonii si concerte.
Dintre toti clasicii celebri ii amintim pe Joseph Haydn si,in special, pe Wolfgang Amadeus Mozart. Acesta din urma poate fi numit fara rezerve figura centrala a perioadei clasice din muzica, cu talentul sau fenomenal, manifestat din frageda copilarie, si cu varietatea de genuri pe care le putea acoperi in compozitiile sale.
Ludwig van Beethoven si Franz Schubert au devenit si ei cunoscuti in perioada clasica, insa ei pot fi considerati mai mult compozitori de tranzitie.
Epoca romantica i-a avut ca primi exponenti pe Beethoven si Schubert. In aceasta perioada muzica a devenit mai expresiva si mai emotionanta, scotand la iveala creatori ca Frederic Chopin, Robert Schumann, Mendelssohn, Bellini, Donizetti sau Berlioz. In a doua parte a secolului al XIX-lea au iesit la rampa Johann Strauss II, Piotr Ilici Ceaikovski, Giuseppe Verdi si Richard Wagner, printre multi alti compozitori care si-au lasat amprenta in muzica.
In secolul al XX-lea putem vorbi despre o adevarata revolutie a muzicii
Odata cu evolutia tehnologiei, cu inventarea radioului si cu popularitatea sa tot mai mare, muzica a intrat intr-o era revolutionara Compozitiile au capatat o libertate fara precedent si au luat nastere adevarate fenomene.
In paralel cu muzica pe care toata lumea o considera clasica sau culta, au aparut noi curente muzicale care au dobandit o popularitate uriasa. Muzica populara sau pop se adresa unor segmente mari si diferite de oameni, cu melodii usor de fredonat si de retinut, cu versuri care se adresau multimii la niveluri necunoscute pana atunci.
Frank Sinatra (1915-1998) a fost cantaret, actor si producator si, dupa un debut timid si la scara mica, dupa ce a cantat cu mai multe grupuri si, in general in localuri, la inceputul anilor 1940 a luat nastere ceea ce s-a numit „Sinatramania”, fenomen care a durat pana la finalul vietii sale, desi cariera sa a inregistrat suisuri si coborasuri.
Elvis Presley (1935-1977) a fost primul superstar rock&roll al lumii. Nu se mai vazuse o asemenea popularitate ca a lui de la debutul lui Frank Sinatra, iar dragostea de care s-a bucurat din partea pbulicului i-a adus numele de „Regele muzicii Rock and Roll”. Energia de care dadea dovada, felul in care flirta cu publicul, stilul sau provocator, miscarile de o complexitate si lejeritate uimitoare si, probabil in primul rand, vocea sa extrem de maleabila si timbrul seducator l-au urcat rapid pe primul loc in preferintele publicului. Cu toate ca a avut o viata controversata in afara scenei, „Regele” va ramane mereu „rege”, indiferent de timpuri.
Pe „valul” iscat de Elvis s-au urcat, in Europa, britanicii de la The Beatles (1960-1970). John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr si George Harrison au format ceea ce este considerata a fi cea mai influenta formatie din toate timpurile, iar cantecele lor sunt cunoscute si fredonate si azi, chiar si de generatiile tinere.
Printre fenomenele care si-au pus amprenta definitiv in istoria muzicii nu putem sa nu-i enumeram si pe Bob Dylan, Jimi Hendrix, Led Zeppelin sau Queen, pe Elton John, David Bowie, pe cei de la Rolling Stones ori pe Michael Jackson, considerat de generatii intregi superstarul absolut.
Citeste si alte articole despre personalitati de marca:
Lectia de muzica: De ce este atat de celebru Ludwig van Beethoven
Topul personalitatilor care au influentat omenirea
Topul personalitatilor care au schimbat cursul istoriei
Topul inventatorilor celebri
Femei din Romania care au ramas in istorie
Thomas Edison - Inventatorul cu multe brevete, dar cu o personalitate controversata
Care e povestea inventatorului Nikola Tesla si de ce a ramas celebru
Femeia celebra care si-a lasat amprenta asupra stiintei: Marie Curie
Redactia clopotel.ro
Horoscopul zilei
Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)
Cultura generala
Mierea nu expira niciodata.
› vrei mai multBancul zilei
Bula si taica-sau:
-Ce mai e nou pe la scoala, fiule?
-Nimic!Mi-au prelungit contractul pentru clasa a VI-a!