Topul inventatorilor celebri

9 martie 2023, 17:18

Topul inventatorilor celebri

Toate ustensilele si tehnologiile de azi nu ar fi existat fara o pleiada de inventatori celebri care si-au pus toata imaginatia, cunoasterea si resursele in slujba unor mari descoperiri.

Scrisul si comunicarea ar fi aratat, probabil, altfel fara cei care au inventat instrumentele necesare. Calitatea vietii ar fi fost alta fara electricitate, becuri, intrerupatoare. Calatoriile pe distante lungi s-ar fi desfasurat, cu siguranta, mult mai anevoios fara avioane, trenuri, masini. Tocmai de aceea, ti-am pregatit un top al inventatorilor celebri si al realizarilor lor.

Johannes Gutenberg (1400-1468) a fost primul european care a inventat masina de tiparit. Lui ii datoreaza omenirea faptul ca a avut acces la carti, ziare si reviste.

Leonardo da Vinci (1452-1519) este cunoscut de multi drept pictorul renascentist caruia ii datoram Mona Lisa sau Cina cea de taina. A fost, insa, si un prolific inventator de tehnologii raspandite apoi in intreaga lume sau preluate si dezvoltate de alti inventatori:

  • surubul aerian - precursor al elicei de elicopter
  • costumul pentru scufundari - precursor al echipamentelor de scafandru de azi
  • parasuta
  • dispozitivul cu 33 de muschete ce puteau sa traga concomitent - precursor al mitralierelor
  • ornithopterul - un sistem cu aripi mecanice care permitea omului sa zboare
  • caruciorul cu autopropulsie
  • vehiculul blindat cu 36 de pusti - precursor al tancurilor
  • podul mobil.

Benjamin Franklin (1706-1790) este cunoscut pentru inventarea paratrasnetului, a lentilelor bifocale si a cuptorului. A fost, de asemenea, printre primii care au facut experimente cu electricitatea.

Robert Fulton (1765-1815) era fascinat de motoarele cu abur, tehnologie pe care a studiat-o si imbunatatit-o pentru a inventa primul vapor cu aburi.

Louis Daguerre (1787-1851) era pictor profesionist, dar a inceput sa experimenteze cu camera obscura, iar in timp a dezvoltat daguerreotipul, precursorul fotografiei moderne.

Samuel Morse (1792-1872) a inventat telegraful electric, care le-a permis oamenilor sa comunice aproape instant, pe distante lungi. Tot el a inventat si Codul Morse, un sistem de puncte si linii folosit pentru transmiterea de mesaje sonore codate.

Thomas Alva Edison (1847-1931) este omul caruia ii datoram becurile incandescente, fonograful si primul prototip al camerei de filmat.

Nikola Tesla (1856-1943) era marele rival al lui Edison. A descoperit curentul alternativ, care s-a dovedit a fi mai eficient si mai sigur decat curentul direct al lui Edison. Tot el a inventat bobina Tesla (un transformator pentru curent), motorul cu inductie si neonul.

Auguste Lumiere (1862-1954) si Louis Lumiere (1864-1948) sunt fratii carora umanitatea le datoreaza filmul. Cinematograful pe care l-au inventat cei doi era o masinarie care putea inregistra, developa si proiecta filme pentru public.

Henry Ford (1863-1947) este inventatorul automobilelor si al liniilor de asamblare care au permis producerea acestora in masa.

Guglielmo Marconi (1874-1937) a inventat primul sistem de comunicatii radio. Primul mesaj radio trimis peste Atlantic a fost consemnat in 1901.

Wilbur Wright (1867-1912) si Orville Wright (1871-1947) au fost pionieri ai aviatiei americane, creditati cu construirea si lansarea primului avion cu motor. Primul zbor controlat si sustinut al unui aparat de zbor denumit Writght Flyer I a fost consemnat pe 17 decembrie 1903. Tot ei au inventat si tehnologia care a facut posibil zborul cu aripi fixe, gratie unui sistem de control cu trei axe.

TRAIAN VUIA (1872 - 1950) a fost un pionier al aviatiei mondiale. In martie 1906 a realizat unul dintre primele zboruri autopropulsate, fara catapulte sau alte mijloace exterioare, cu un aparat mai greu decat aerul. A lucrat la macheta acestui aparat inca din vremea studentiei si a inceput sa-l asambleze in iarna 1902-1903; i-a construit si un motor inventie personala, pentru care a obtinut brevet in 1904, in Marea Britanie. Aparatul de zbor a fost gata in decembrie 1905 si a fost numit Vuia I sau Liliacul. Experimentele au durat un an, iar pe 18 martie 1906, langa Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima data, pe o distanta de 12 metri, ridicandu-se aproape un metru de la sol. Presa internationala a vremii a scris atunci despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decat aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie si aterizare.

Alexander Graham Bell (1877-1922) a fost inventatorul telefonului si a lucrat la o multime de alte inventii menite sa ii ajute pe cei care si-au pierdut auzul.

Grace Hopper (1906-1992) a creat primele computere, care la acea vreme ocupau camere intregi. A fost, insa, convinsa, ca ele vor deveni foarte populare si a fost unul dintre primii creatori de programe pentru computer.

Philo Farnsworth (1906-1971) este cel caruia trebuie sa ii multumim toti pentru inventarea televizorului.

Ralph H. Baer (1922-2014) este considerat „parintele jocurilor video”. El a ajutat la dezvoltarea primelor console de gaming.

Steve Wozniak (nascut in 1950) si Steve Jobs (1955-2011) sunt doi dintre cei mai cunoscuti inventatori ai secolului al XX-lea. Ei au lucrat impreuna la Apple I, computerul pentru acasa care a revolutionat lumea. Jobs a devenit mai cunoscut decat colegul sau datorita inovatiei in lumea telefoanelor inteligente.

Citeste si alte articole despre inventatori si inventii:

Care e povestea inventatorului Nikola Tesla si de ce a ramas celebru
Thomas Edison - Inventatorul cu multe brevete, dar cu o personalitate controversata
Istoria sahului. Cine a inventat jocul?
Cum a aparut internetul, una dintre cele mai importante inventii ale omenirii
Ora de istorie: Povestea ceasului
Lectia de istorie: De ce este atat de celebru Galileo Galilei

Dupa ce te-ai documentat din atatea surse verifica-ti cunostintele in Test greu cu inventii si inventatori

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pisicile pasesc mai intai cu ambele picioare stangi, apoi cu cele drepte. Singurele animale care fac la fel sunt camila si girafa.

› vrei mai mult

Bancul zilei

culmea fierbintelii: sati iai apa in gura, sa te pui pe soba si sa stai pana iti fierbe apa-n gura :)

› vrei mai mult