Sunt timid, ce sa fac?

13 februarie 2023, 10:43

Timiditatea

Timiditatea poate fi o adevarata povara atunci cand ajunge sa te impiedice sa faci lucruri pe care ti le-ai dori. Ce sa faci daca esti prea timid?

Accepta-ti si imbratiseaza-ti timiditatea. Sigur ca este de dorit sa reusesti sa o invingi la un moment dat, dar trebuie sa stii ca a invata sa gestionezi timiditatea este un proces de durata.

Nu e nimic in neregula cu a fi timid, asa ca nu ai niciun motiv sa te rusinezi. Din contra, timiditatea te poate ajuta uneori sa nu reactionezi gresit, la primul impuls. Te poate face o persoana care gandeste inainte de a actiona. Timiditatea este, daca vrei, un scut impotriva persoanelor care se pot dovedi falsi prieteni sau care nu merita sa fie in preajma ta.

A fi timid nu te face introvertit. Sunt, de fapt, doua trasaturi de caracter diferite. Introvertitul se simte bine in starea lui, timidul spera ca va reusi la un moment dat sa socializeze mai mult, sa faca tot felul de lucruri, sa accepte provocari care sa-l ajute sa evolueze.

De multe ori iti vei dori sa nu fi fost atat de timid. Poate atunci ai fi avut curaj sa ii spui altei persoane ca o placi, poate ai fi avut un anturaj mai extins. Cauta, insa, si lucrurile pozitive pe care ti le-a adus timiditatea. Poate fata de care iti placea la scoala, observata obiectiv, de la distanta, nu era chiar demna de tine. Poate colegul cu care ti-ai dorit sa fi dansat la bal s-a dovedit a fi un tip nu tocmai ok. Deci poti spune ca timiditatea te-a salvat.

Fa o lista cu partile rele ale timiditatii tale

Cand ai lista gata, incearca sa vezi cat de multe dintre ele poti schimba si cate dintre ele nu sunt deloc atat de rele cum ar parea.

Esti prea timid/a sa vorbesti cu altii? Asta te face, de fapt, o persoana care stie sa ii asculte pe altii si iti va aduce multa apreciere din partea celor din jur.

Esti prea timid/a sa traiesti clipa? Atunci cu siguranta vei lua decizii doar dupa ce le-ai analizat.

Esti prea timid/a sa stai cu grupul cand mergeti intr-o excursie? Profita de timpul petrecut singur/a pentru a te bucura de tot ce te inconjoara, pentru a face fotografii, pentru a te relaxa.

Esti prea timid/a sa iti faci usor prieteni? Inseamna ca aceia pe care ii ai deja sunt cu adevarat speciali, intr-o lume in care avem multe cunostinte, multi amici, dar din ce in ce mai putini prieteni adevarati.

Timiditatea se „trateaza”. Este important, insa, sa ai in jurul tau oameni care sa te inteleaga si care sa nu rada de tine. Cei mai buni prieteni ai tai pot fi la fel de timizi ca si tine, sau oameni exuberanti, care adora sa fie in centrul atentiei. De la fiecare vei putea invata cate ceva si, pas cu pas, vei invata sa nu mai vezi timiditatea ca pe un handicap, ci ca pe o trasatura care te face special/a.

Citeste si alte articole interesante:

Lucruri neadevarate ce se spun despre oamenii timizi
Cum sa intru in vorba cu colegii noi?
Cum pot sa imi fac prieteni la scoala
Mi-e frica de toate insectele, ce sa fac?
Imi e frica de stomatolog. Ce sa fac?
Ce profesie sa aleg cand ma fac mare?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Iti trece prin minte sa faci cateva activitati sportive, doar iti trece, inca nu stii daca le vei duce la bun sfarsit.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai mic sarpe - un sarpe de subteran - are lungimea de 15 cm, de 50 de ori mai mic decat anaconda.

› vrei mai mult

Bancul zilei

pentru prima data ,leul facu o toaleta publica in padure. Dupa prima zi leul s-a dus la wc public si se infurie amarnic.
Geamul de la toaleta era spart si s-a gandit el bine pana ce a facut o conferinta si intreba: "Care este nemernicul care a spart geamul tualetei sa faca un pas in fata!" Iepurasul facu acel pas , iar leul intreba:"Cum ai spart tu geamul iepurasule?" iepurasul iesi rusinos in fata si zise:"sa va povestesc! Am fost la baie si cand sa intru cineva m-a intrebat daca sunt curat,daca sunt alb iar eu dupa ce m-a intrebat i-am raspus la intrebar cu da. Dupa aceea am fost chemat inauntru si ce sa vezi ursul ma lua si se sterse cu mine!" Si dup aia urmatoarele zile a fost la fel.
A cincea zi tot iepurasul iesi in fata iar...................si spuse ca el a intrat in baie si cineva batu la usa si a pus aceleasi intrebari ca si ursul iar cad dadu sa se stearga sarii pe geam si s-a spart deoarece era ariciul!

› vrei mai mult