Imi e frica de stomatolog. Ce sa fac?

8 august 2022, 12:00

Imi e frica de stomatolog. Ce sa fac?

Vizitele la stomatolog sunt la fel de importante ca orice alta vizita la medic. Daca mergi la dentist regulat, sansele sa ai o dantura sanatoasa si frumoasa sunt mai mari. Dar ce te faci daca pur si simplu teama de stomatolog te „paralizeaza”? Suna mai simplu decat este, dar... o invingi!

La ce te gandesti cand auzi cuvantul dentist? La scos dinti? La freza aceea care bazaie enervant si pe care parca o simti ca iti sfredeleste prin oase? La mirosul acela tipic de cabinet stomatologic? Ei bine, daca de ultimul nu poti sa scapi atat de usor, la extractii, freza si plombe vei ajunge doar daca nu ai grija de dantura ta.

Frica este normala la prima vizita la stomatolog. Cum o invingem?

Daca iti este teama de dentist, putem sa iti spunem ca e ceva absolut normal. Probabil tuturor copiilor le-a fost frica prima oara. Incearca, insa, cateva lucruri simple pentru a alunga aceasta teama. Este in avantajul tau sa o faci cat mai repede!

Citeste despre ce se intampla in cabinetul unui medic stomatolog. Daca nu ai probleme cu dantura, probabil vei fi supus doar unui control de rutina. Ceea ce este bine, pentru ca acesta este primul pas spre depasirea fricii. Intre timp, asigura-te ca previi aparitia cariilor periindu-ti dintii macar o data pe zi, corect.

Dupa ce citesti ce se intampla in cabinetul unui stomatolog, te poti juca de-a dentistul pe acasa. Poate chiar iti cumpara parintii o trusa de jucarie cu care sa iti „tratezi” plusurile sau super eroii, care au si ei nevoie de igiena bucala.

Uita-te la videoclipuri cu dentisti pentru a intelege mai bine ce „minuni” fac ei in cabinetele lor. Vei vedea ca aparatura de care ei dispun nu este compusa din instrumente de tortura, cum credeai, ci din unele menite sa iti pastreze dantura sanatoasa. Vei afla cum decurge un control stomatologic si vei vedea ca nu ai motive sa iti fie atat de teama.

In general ne e frica de lucruri pe care nu le cunoastem, asa ca odata ce vei afla mai multe despre ce se intampla in cabinetele stomatologice vei deveni mai curajos si poate chiar interesat.

Nu amana vizitele la stomatolog

Stii vorba "ca de ce ti-e frica, de aia nu scapi"? Ei bine, la fel e si cu dentistul. Daca refuzi sistematic sa mergi la control, in timp vei incepe sa ai probleme care vor face obligatorie vizita la stomatolog: carii, infectii, dureri foarte mari. Si atunci chiar va fi nevoie de interventii care pot fi neplacute. Prin urmare, cu cat mergi mai devreme si mai des la dentist, cu atat vei reusi sa eviti acele proceduri care te cam sperie (intre noi fie vorba, nu sunt nici ele chiar atat de rele).

Parcurge testul Dintii umani: Tu ce stii despre dinti?

Sau citeste si articolele despre dinti de mai jos:

De ce trebuie sa ne spalam pe dinti?
5 reguli de aur pentru sanatatea dentara a copiilor
Dr. Denisa Zaharia: "Controlul stomatologic inainte de inceperea scolii este obligatoriu!"
In prag de 1 iunie, veste buna de la medicul dentist!
Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont: "Copiii se intorc la scoala cu mai multe probleme dentare"


Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai lung sarpe veninos este cobra regala, acesta masurand 5 m.

› vrei mai mult

Bancul zilei

2 doctori, de altfel prieteni buni, stau de vorba:
-Cu banii care ii dai pe fumat, in 30 de ani iti faceai o casa.
-Tu nu fumezi. Unde ti-e casa?

› vrei mai mult