Mi-e frica de toate insectele, ce sa fac?

19 iulie 2022, 11:11

stop insecte

Cand vezi un paianjen paralizezi de frica intr-un colt? Cand vezi un gandac strigi imediat la mama si o rogi cu lacrimi in ochi sa il faca sa dispara? Te sperie chiar si fluturii zglobii, albinele harnice,iar viespile, tantarii si carabusii nu vrei sa ii vezi nici macar in poze? Frica de insecte este ceva ce experimenteaza multi oameni, nu doar copiii, asa ca nu e nimic in neregula cu tine. Te-ai saturat, insa, sa rada altii de tine pentru ca te sperii de niste vietati atat de mici? Iata ce ar trebui sa faci.

Incepe prin a nu lasa frica sa te controleze. Nu refuza o iesire in parc sau la padure ori o excursie cu cortul doar pentru ca ti-e teama ca acolo vor fi multe insecte. Chiar daca stand acasa nu te vei intalni cu insectele de care te temi atat de mult, asta nu te va ajuta sa iti depasesti frica. In plus, toata familia are de suferit din aceasta cauza.

Cum sa iti invingi teama
albina

Sa luam, spre exemplu, frica de albine. Ea este ceva comun si chiar si adultii se simt inconfortabil in preajma acestor insecte atat de folositoare, pe de alta parte. Teama ca te-ar putea intepa este fireasca, insa trebuie sa stii ca albinele te inteapa doar daca le agresezi. Ele isi folosesc acul pentru a se apara, nu pentru ca le face placere, mai ales ca pierderea acului inseamna pentru ele moartea. Prin urmare, nu esti deloc in pericol, atat timp cat le lasi in pace. Chiar si cand o albina se aseaza pe tine, daca nu o deranjezi si nu reactionezi, ea va zbura rapid, pentru ca nu prezinti, efectiv, niciun interes pentru ea.

Multi se tem de gandaci, de furnici, de fluturi. Important este sa nu iti fie rusine daca te numeri printre ei. Teama este un sentiment firesc, la fel si dorinta de a te feri de ele. Insa cand aceasta devine o fobie si ajunge sa te controleze, lucrurile nu se vor schimba in bine.

Incearca sa studiezi indeaproape insectele de care te temi cel mai mult pentru a le intelege comportamentul si a invata cum sa te feresti de ele. Citeste despre insecte, uita-te la filmulete care te vor ajuta sa le intelegi. Evita reactiile extreme atunci cand te intalnesti cu unul dintre „dusmanii” tai. Asteapta ca insecta sa plece singura pentru ca o va face, cu siguranta.

Infrunta-ti treptat temerile. Lasa o furnica, de exemplu, sa mearga pe mana ta. In afara de faptul ca te va gadila putin, nu iti va face niciun rau. Desigur, exista si specii de furnici de care este chiar indicat sa te feresti, cum ar fi cele rosii, insa acest lucru il vei invata daca vei citi despre ele.

Urmeaza exemplul celor din jur. Daca nimeni nu se sperie de o gargarita, inseamna ca nici tu nu ai motive sa te temi de ea. Studiaza-i atent pe cei de langa tine, pe frati, pe parinti, si daca nu fuge nimeni, nu trebuie sa o faci nici tu. Cu exercitiu vei reusi, in curand, sa iti invingi teama.

Iti recomandam sa parcurgi testele cu insecte de mai jos:

Calugarita

Cum se numesc insectele?

Licuriciul

Buburuza

Musca

Testul curiozitatilor despre insecte

Ce stii despre lacuste?

Ce stii despre fluturi?

Gandacul puturos marmorat

Cicada, o insecta galagioasa

Viespea

Tantarul

Libelula

Test de cultura generala: Paianjeni

Furnici

 

Testul insectelor


Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Primul film animat de lung-metraj marca Disney a fost ''Alba ca zapada si cei sapte pitici''.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Intrebare la Radio Erevan:
- Este adevarat ca in urma dezastrului de la Cernobil toata conducerea centralei atomoelectrice s-a sinucis?
- Da, in afara secretarului de partid, care nu a fost gasit acasa!

› vrei mai mult