Povestea colindelor de Craciun

19 decembrie 2022, 10:17

Colindatori

Colindele de Craciun sunt una dintre cele mai frumoase traditii ale romanilor, si nu numai, din aceasta perioada a sarbatorilor de iarna. De unde a inceput, insa, acest obicei al colindatului si care este povestea colindelor de Craciun?

In preajma sarbatorilor colindatorii se pornesc pe la case pentru a ura si a canta gazdelor care vor sa-i primeasca. Se spune ca a primi colindatorii si a-i omeni aduce noroc si sanatate in case, dar putini stiu care este povestea acestui obicei.

Traditia colindelor isi are radacinile in Europa de acum cateva mii de ani. La inceput, acestea erau cantece pagane, care invocau iarna, iar in crestinatatea timpurie au aparut si cantece inchinate lui Iisus.

Cantece cu scop ritualic la origine, colindele alungau spiritele rele si sufletele celor plecati, iar in timp au capatat conotatie spirituala, religioasa si chiar festiva.

La origine, colindele erau cantate pe tot parcursul anului si erau cantece de lauda si bucurie, insa cele din preajma Craciunului au dainuit.

Din cantece pagane, colindele au devenit religioase in era crestina. Un cantec numit „Imnul Ingerului” a fost cantat prima oara la o slujba de Craciun la Roma, in anul 129. In 760 a aparut un Imn de Craciun scris de Comas din Ierusalim pentru Biserica Ortodoxa Greaca, iar in timp au inceput sa apara colinde scrise de compozitori din toata Europa, ale caror versuri erau in latina.

Undeva in anii 1200 interesul oamenilor pentru Craciun scazuse dramatic, insa acest lucru s-a schimbat odata cu demersul Sfantului Francisc de Assisi, care, in 1223, a introdus in Italia piese religioase care spuneau, insa,si o poveste, iar noile colinde s-au raspandit cu repeziciune si in Franta, Spania, Germania si alte tari europene.

Primul colind apropiat de ceea ce stim azi a fost scris undeva la 1410, insa din pacate nu s-a pastrat in timp. Se stie doar ca era despre Maria si Iisus, care se intalneau cu oameni din Betleem. In perioada elisabetana, colindele au devenit mai mult cantece distractive si se cantau mai mult in casele oamenilor, decat in biserici. In 1640, cand puritanii au ajuns la putere in Anglia, coliindele au fost interzise oficial, dar au supravietuit in cultura populara, fiind cantate in continuare, in secret.

Abia in epoca victoriana colindele au redevenit permise oficial, existand si artisti care culegeau din popor aceste cantece si le faceau apoi cunoscute publicului larg.

Povestea colindelor romanesti

Daca ti-am spus pana acum o poveste generala a colindelor, sa ne indreptam atentia si spre cele romanesti. Majoritatea sunt cantece populare, transmise pe cale orala din generatie in generatie. Pe langa cele mai cunoscute cantece de Craciun pe care le invatam toti inca de la gradinita, fiecare regiune are colindele ei specifice. Multe dinre colindele cunoscute au fost culese de pe la inceputul anilor 1870 de etnograful, istoricul si preotul Razvan Ciuca, care spunea ca zona Baraganului este cel mai bogat bazin de astfel de cantece si ritualuri. Din cercetarile sale reiese ca obiceiul colindelor era luat foarte in serios: tinerii care se organizau in cete se adunau si isi faceau planul pentru colindat si cu o luna inainte.

Daca in mediul urban colindatul este vazut ca un prilej de a strange ceva banuti pentru pusculita, in mediul rural, obiceiul colindatului este vazut ca un ritual purificator si aducator de noroc. Pe langa cantecele traditionale exista si obiceiuri cu radacini pagane, dar care au fost „adoptate” si de crestini, precum mersul cu Capra sau cu Ursul ori cu Irozii.

Printre cele mai frumoase si populare colinde romanesti se numara „Deschide usa, crestine”, „Florile dalbe”, „Buna dimineata la Mos Ajun”, „Steaua sus rasare”, „O, ce veste minunata”, „Leru-i ler” sau „Domn, Domn sa-naltam”, ca sa enumeram doar cateva.

Daca doriti sa mergeti la colindat, nu uitati, deci, ca aceste cantece nu au doar scop comercial si nu trebuie sa fie doar zgomot, ci balsam pentru sufletele celor prin casele carora mergeti la urat, fie ca sunteti la tara sau la oras.

Citeste si alte povesti:

Povestea ceasului
Titanicul, povestea celui mai celebru vapor
Regine celebre care au ramas in istorie
1 Martie - povestea martisorului, simbolul primaverii

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pestii NU au pleoape, de aceea dorm cu ochii deschisi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Niste nebuni erau transportati cu avionul la un alt spital. Doctorul statea in cabina pilotului. La un moment dat vine sa verifice ce faceau nebunii. Astia jucau fotbal. Ca sa vada daca sunt toti ii numara si vede ca lipseste unul.

-Ba nebunilor, unde-i Gigi Nebunu'?

-Pe aripa avionului. Executa cornerul!

› vrei mai mult