De ce e bine sa mananci urzici, spanac sau stevie

24 martie 2023, 15:09

mix salata

Auzi mereu de la parinti ca trebuie sa mananci si legume si zarzavaturi, aveti mereu aceasta discutie la ora mesei si tu totusi nu te dai in vant dupa ele? Acum, ca e primavara, mama iti ofera des la masa spanac, urzici sau stevie si tu le mananci sau nu prea pentru ca nu intelegi de ce te transforma intr-un „ierbivor”? Ei bine, iti place sau nu, aceste alimente pe care le numim generic trufandale sunt excelente pentru organismul tau acum, la iesirea din sezonul rece. Poate nu o sa te convingem sa te repezi la mancarea verde din farfurie imediat dupa ce citesti acest articol, dar speram macar sa iti dea de gandit si sa nu te mai certi cu mama ta atunci cand pune masa.

Urzicile, spanacul sau stevia poate tie ti se par niste „buruieni”, dar ele sunt, de fapt, un cadou de la natura, primit la momentul potrivit. In sezonul rece toti am mancat, poate, mai multa carne decat de obicei si mai multi carbohidrati (cartofi, paste, dulciuri) pentru ca asa ne cerea organismul pentru a produce energie si caldura. Tocmai de aceea, sezonul trufandalelor este un soi de balsam pentru corpul nostru. Asa cum natura prinde viata si vezi verde oriunde intorci privirea, alimentele verzi ne ajuta si pe noi sa „renastem”.

De ce sa mananci urzici

Despre urzica stii ca este o planta neprietenoasa, care te inteapa si iti provoaca mancarimi si usturimi acute. Ei bine, odata gatita, ea devine cel mai bun prieten al nostru.

supa de urzici cu naut si morcovi

O mancarica din frunze de urzici tinere este un cocktail de vitamine si minerale. Poate ai auzit la bunica, de exemplu, ca „urzica schimba sangele”. Nu e chiar asa, dar il ajuta sa se curete de tot ce am acumulat nu tocmai sanatos pe timpul iernii. O portie de mancare de urzici este o resursa de vitamina A, vitamina C, vitamina K si vitamina B2, dar si de calciu, magneziu, fier, silici si clorofila.

La ce te ajuta toate astea? La reechilibrarea organismului si a sistemului imunitar, pentru a fi mai sanatos si mai puternic. Daca simti ca ai luat in greutate si nu iti mai vin bine toate hainele care iti plac, o cura cu urzici iti va stimula metabolismul si sistemul digestiv, printre multe alte beneficii pe care le are pentru organism.

De ce sa mananci stevie

Stevia creste, literalmente, pe toate drumurile la noi in tara. De primavara devreme pana spre toamna, tufele de stevie cresc si se regenereaza, insa in nicio perioada din an nu este mai buna de consumat, decat primavara.

stevie

Bogata in vitamina A, vitamina C, calciu, zinc, magneziu, sodiu, fier si alte minerale esentiale pentru organism, stevia este un aliment-medicament. Previne si trateaza anemia, regleaza nivelul zaharului din sange si combate pofta de dulciuri, este foarte satioasa si, astfel, previne luarea necontrolata in greutate. O cura cu stevie ajuta si la pierderea kilogramelor care poate au ajuns sa te deranjeze daca nu mai poti imbraca hainele preferate sau daca au inceput colegii si prietenii sa faca glume pe seama ta.

De ce sa mananci spanac

Nu o sa-ti povestim si noi despre Popeye Marinarul, care capata forta dupa cate o conserva de spanac. Noi vrem sa-ti vorbim despre spanacul proaspat, pe care il poti consuma fie oparit si tocat, fie crud, in salate colorate de primavara.

Popeye Marinarul

Spanacul de primavara are numeroase beneficii. Este bogat in fier, potasiu, Omega-3, acid folic, calciu, iar cocktailul de vitamine pe care il contine (A, C, B1, B2, B2, K) este mai bun si mai eficient decat orice suplimente alimentare sub forma de capsule pe care le-ai putea inghiti. Spanacul regleaza metabolismul, intareste oasele, ajuta ochii datorita continutului de beta-caroten, intretine sanatatea pielii, curata sistemul digestiv si sangele si intareste sistemul imunitar. Spanacul este un aliment excelent pentru cei care vor sa mai slabeasca pentru ca este un foarte bun detoxifiant.

Acestea sunt beneficiile a trei dintre cele mai cunoscute trufandale pe care natura ni le pune la dispozitie primavara. Si noi credem ca nu sunt deloc de neglijat! Prin urmare, data viitoare cand mama iti pune in fata o portie de urzici, stevie sau spanac, poate vei decide sa le dai o sansa fara sa te mai targuiesti cu ea.

Citeste si alte articole despre mancare:

7 motive ca sa mananci CIRESE
Cate dulciuri e bine sa mananc intr-o zi?
Ce diferenta este intre un vegetarian si un vegan?
Alimente care iti pot creste glicemia (zaharul din sange)
Cat de sanatos e fast food-ul?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


In aceasta zi vei ajuta parintii la curatenia in casa. Dar ca sa fii cu adevarat de ajutor, fa doar ce iti cer parintii si nu incerca sa te bagi in lucruri serioase.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Coca-Cola a dezvaluit ca a folosit, intr-un singur an, trei milioane de tone de plastic pentru producerea recipientelor sau ambalajelor.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Care e diferentza dintre o blonda shi un bec?
Becul se arde o singura data.

› vrei mai mult

Shop Clopotel.ro