Cat de sanatos e fast food-ul?

3 octombrie 2022, 11:56

Cat de sanatos e fast food-ul?

Tuturor ne place sa mancam uneori fast food, chiar daca subiectul naste controverse. Unii spun ca nu este deloc sanatos, altii spun ca atat timp cat combini alimentele corect, nu este nimic rau.

Ce inseamna fast food

Fast food este un termen care se refera la mancarea preparata rapid, servita in anumite restaurante cu acest specific. In general, mancarurile fast food sunt bogate in grasimi, sare si carne. Cand spunem fast food ne gandim de obicei la hamburger, sandvisuri, hotdog, pizza, shaorma, cartofi prajiti; in general, cam orice poate fi mancat pe fuga, fara sa te asezi neaparat la masa, poate fi inclus in categoria fast food. Pentru ca aceste preparate nu presupun un timp indelungat de gatire, pentru ca de obicei vorbim de semipreparate care sunt doar fierte, prajite sau coapte cateva minute inainte de servire, si pentru ca in general contin ingrediente cu valoare nutritionala mica, dar cu multe calorii, sunt considerate de specialisti nesanatoase pentru consumatori.

Produsele tip fast food sunt in general foarte gustoase, dar...

• sunt sarce in fibre

• au un numar mare de calorii, desi volumul este mic

• sunt bogate in grasimi

• au continut mare de zahar.

Pe scurt, cu fast food nici nu te saturi pentru prea mult timp, vei simti nevoia sa mananci din nou destul de repede, vei avea probleme de digestie, dar, in timp, poti avea si alte probleme de sanatate (obezitate, boli cardiovasculare, carii dentare si chiar anumite tipuri de cancer), potrivit studiilor si informatiilor oferite de medici.

Exista si fast food sanatos?

Exista! Dar nu prea il gasesti in restaurantele de profil, chiar daca la nivel international se incearca impunerea unor reguli in acest sens, privind scoaterea de pe lista de ingrediente a unor produse ce presupun riscuri de imbolnavire pentru consumatori.

Fast food inseamna si un sandvis pe care il faci acasa, cu ingrediente despre care stii ca sunt sanatoase si mai putin procesate. Chiar si un banal sandvis pe care il iei la pachet la scoala este fast food si este, cu siguranta, mai sanatos decat unul pe care il cumperi de la un restaurant sau de la aparatele de autoservire.

Si pizza este fast food, insa daca blatul este facut din faina integrala, fara zahar, iar toppingurile sunt produse proaspete si cu valoare nutritionala ridicata, o felie sau doua pot fi o masa rapida si chiar sanatoasa.

O salata poate fi si ea fast food, atat timp cat nu este „inecata” in sosuri, iar ingredientele sunt proaspete; cand o salata contine si carne, este ideal ca aceasta sa fie preparata la cuptor sau pe gratar, nu prajita.

Iar daca pur si simplu nu poti rezista poftei atunci cand treci pe langa un restaurant fast food cunoscut, iar aromele ce razbat din el te cheama, pur si simplu, inauntru, incearca sa faci alegeri cat mai sanatoase posibil. Citeste cu atentie meniul, pentru ca acolo gasesti detalii despre valoarea nutritionala a preparatelor.

Citeste articolul de mai jos:

De ce sucurile acidulate nu sunt bune?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Conditiile de pe Luna sunt cu totul neprielnice pentru existenta materiei vii si anume: lipsa atmosferei, lipsa apei si existenta unor temperaturi care variaza in limite foarte largi, atingand +100 grade Celsius, in partea orientata spre Soare si -150 grade Celsius, in partea umbrita.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Sotia catre sot:
- Dragul meu, ce preferi, o femeie frumoasa sau una inteligenta?
- Nici una, nici alta, stii doar ca eu te iubesc numai pe tine.

› vrei mai mult