Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Era odata un urs care si-a luat un Harley. Ursul se intalneste cu iepurasul. Iepurele il intreaba daca il poate plimba un pic pe urs cu Harley-ul. Ursul il lasa pe iepuras. Merge iepurasul cu o suta la ora si il intreaba pe urs:
- Ti-e frica?
- Nu.
Merge cu doua sute la ora.
-Ti-e frica?
-Nu.
Merge cu trei sute la ora.
- Ti-e frica?
- Nu.
Zice iepurasul:
- Ar trebui, ca nu ajung la frane.

› vrei mai mult

Cultura generala

Brazilia este cel mai mare producator de cafea. De aici vine aproximativ o treime din cafeaua consumata pe plan mondial. In plus, se poate lauda cu o mare diversitate de tipuri de cafea, datorita diferentei dintre soluri, clima si specii ale arborelui de cafea, dar si diferitelor tehnici de cultivare practicate in regiunile tarii. Brazilia a devenit cel mai mare producator de cafea din lume in 1840, pozitie pe care nu mai parasit-o pana azi (2021). Cafeaua a fost introdusa in Brazilia abia in 1727, de catre Francisco de Mello Palheta din Guineea Franceza, intr-un moment in care trestia de zahar era cel mai mare contributor la economia braziliana.

› vrei mai mult

Ce diferenta este intre un vegetarian si un vegan?

17 noiembrie 2022, 11:07

vegetarian sau vegan

Alimentatia sanatoasa este o preocupare tot mai mare pentru multi dintre noi in ultima vreme. Informatiile despre tot felul de chestii dubioase care se regasesc in hrana noastra cea de toate zilele ii fac pe multi sa inceapa sa consume tot mai multe legume, fructe si produse care nu provin de la animale. Altii decid sa adopte acest stil de viata fara alimente de origine animala din compasiune pentru aceste fiinte care se afla sub om in lantul trofic. Si totusi ce este veganismul? Ce inseamna sa fii vegetarian? Sunt vegan si vegetarian acelasi lucru?

Care este deosebirea intre vegani si vegetarieni

A renunta la carnea din alimentatie si la alte produse alimentare de origine animala este un pas important. Asta inseamna sa iti schimbi stilul de viata, sa mananci mai sanatos, sa faci ceva pentru mediul inconjurator si, nu in ultimul rand, chiar sa faci economii.

Prin dieta vegetariana se intelege excluderea carnii din alimentatie. Veganismul, in schimb, se traduce prin renuntarea la orice produs de origine animala, incluzand aici lapte si lactate si oua.

Ce mananca, de fapt, vegetarienii

Vegetarianul nu consuma carne de pasare, porc, vita, vanat sau peste, dar nici derivate din carne, cum ar fi gelatina. Un vegetarian va manca, insa, lapte, branza, smantana, iaurt, unt sau oua, astfel ca nu va fi complet privat de vitaminele si mineralele ce se gasesc in produsele de origine animala.

Vegetarienii pot fi de mai multe tipuri:

lacto-vegetarieni (nu consuma oua, dar consuma produse lactate)

ovo-vegetarieni (nu mananca lactate, dar consuma oua)

lacto-ovo-vegetarieni (consuma lactate si oua)

pescatarian (consuma peste si fructe de mare, dar si lactate si oua; nu va consuma niciodata carne rosie, de porc sau pasare).

Ce mananca, de fapt, veganii

O dieta vegana presupune mult mai multe restrictii alimentare. Veganii nu vor consuma niciodata carne rosie, de pasare, de porc, peste sau fructe de mare, oua, lapte, unt, branza, iaurt, smantana sau derivate din carne. Veganismul este mai mult un stil de viata, deoarece merge dincolo de alimentate: este exclusa mierea, pielea de animale, dar si orice produs testat pe animale (cosmetice, medicamente etc).

Veganii vor consuma, insa, din belsug fructe si legume, ciuperci, nuci sau verdeturi. Deoarece sunt privati de nutrienti importanti care se regasesc de obicei in produsele de origine animala, veganii trebuie sa se asigure ca au o alimentatie echilibrata si pot apela inclusiv la suplimente.

Citeste si articolele de mai jos:

Vreau sa fiu vegetarian
Cum sa imi mentin silueta in mod sanatos

Iti recomandam sa parcurgi testele:


Test de cultura generala: Surse vegetale de proteine
Test de cultura generala: Proteine din surse de origine animala
Test cu nuci si alune
Testul curiozitatilor despre fructe si legume 

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel