Cate dulciuri e bine sa mananc intr-o zi?

1 august 2022, 13:25

Dulciuri

Dulciurile sunt „mancarea” preferata a copiilor, fara discutie. Le-ai manca dimineata, la pranz si seara si probabil nu ai face niciodata nazuri, nu-i asa? Dar cate dulciuri e bine sa mananci, de fapt, intr-o zi?

Dulciurile ne plac pentru ca ne fac sa ne simtim bine, ne dau energie, sunt un fel de rasfat atunci cand am facut ceva ce merita recompensat. Doar ca orice lucru bun la gust vine, de obicei, cu un pret. Iar consumul exagerat de dulciuri poate crea numai probleme.

Nu zice nimeni sa nu mai mancam, dintr-o data, nimic dulce. Ci doar sa fim echilibrati, sa nu mancam dulce atunci cand ne simtim tristi sau atunci cand ne plictisim. Asta inseamna mancat emotional, iar efectele nu sunt deloc bune.

Zaharul din dulciuri poate ca te face sa te simti bine pe moment, dar mai tarziu, in adolescenta sau ca adult, vei plati pretul. Consumul exagerat de dulciuri creste riscul de obezitate, diabet, boli de inima, cancer, ficat. Si nu vrei sa ajungi un adolescent sau adult cu atat de multe probleme!

Sigur ca poti manca dulciuri, atat timp cat moderatia este cuvantul cheie si cat in rest ai o alimentatie sanatoasa si faci miscare. Daca iti mananci legumele in loc sa strambi din nas si nu faci mofturi la mancarea pe care parintii o aleg pentru tine cu atat de multa grija, poti sa te premiezi ocazional cu ceva dulce. Daca esti un copil activ, daca faci un sport, te plimbi mult si nu stai „ca plasturele” toata ziua in acelasi loc, sigur ca poti manca si ceva dulce, pentru ca vei consuma rapid caloriile.

Cat dulce e bine sa mananci pe zi

Teoria consumului ridicat de zahar ai mai auzit-o, probabil. Dar pana la urma cat ai voie sa mananci pe zi? Nu o spunem noi, ci specialistii: 25 de grame de zahar este cantitatea ideala pe care o poti consuma zilnic. Asta inseamna 6 lingurite.

De exemplu, daca bei o cutie de cola pe zi, deja ai depasit cantitatea recomandata, pentru ca aceasta contine 35 de grame de zahar. Asta inseamna ca nu ar trebui sa mai mananci in ziua respectiva nimic altceva care contine zahar. La fel si daca mananci un corn cu ciocolata, care contine in jur de 25 de grame de zahar. Iar acestea sunt exemple comune de dulciuri, insa cam tot ceea ce mancam are un continut ridicat de zahar: bomboane, ciocolata, cerealele de dimineata, sucurile de fructe, iaurturi cu arome, sosuri din comert.

Mananca, asadar, dulciuri cu moderatie, inlocuieste sucurile cu apa sau lapte si accepta ideea ca nu e musai sa mananci in fiecare zi ceva dulce. Nu e o tragedie sa mananci desert la bunici sau tort la petrecerea de ziua cuiva. Dar nici nu trebuie sa mananci in fiecare zi ciocolata, mai ales ca atunci cand mananci dulce, vei pofti si mai mult la dulce. Fa miscare de cate ori ai ocazia si nu te bosumfla cand parintii iti refuza ceva dulce, pentru ca ei iti vor doar binele.

Iti recomandam sa citesti si articolele de mai jos:

De ce sucurile acidulate nu sunt bune?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Aceasta zi poate deveni foarte eficienta pentru tine, daca ai destula rabdare si tenacitate. S-ar putea ca acest lucru sa iti dea multe batai de cap, deoarece stai cam prost la acest capitol. Tot ce trebuie sa faci este sa te concentrezi si sa te focusezi doar asupra acestui lucru, sa nu te pierzi cu firea.

› vrei zodia ta

Cultura generala

La fel ca alte pasari, pinguinii nu au dinti si nu isi pot mesteca mancarea. In schimb, au niste spini cornosi in gura, orientati spre gat, si ii folosesc pentru a impinge prada pe gatlej in jos.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Andrei Marga se duce in magazinul Victoria sa isi cumpere cravate si camasi. Dupa ce isi cumpara cravate, vrea sa ii dea 50.000 spaga vinzatorului, insa acesta refuza:
- Nu pot sa primesc, d-le ministru, pentru ca am fost si eu profesor universitar si stiu ce salarii mici sint in invatamint.
Nervos, Marga se duce la raionul de camasi. Isi cumpara citeva camasi si vrea sa ii dea spaga 50.000 vinzatorului, care il refuza:
- Nu pot sa primesc, d-le ministru, ca am fost si eu profesor universitar si stiu ce salarii mici sint in invatamint, ii spune vinzatorul.
Super-nervos, Marga iese din magazin si vede un cersetor in fata magazinului. Se gindeste putin si vrea sa ii dea 100.000 de lei cersetorului. La care acesta ii spune:
- Nu pot sa primesc, d-le ministru...
Deja cu nervii la pamint, Marga il intrerupe:
- Sa nu spui ca si tu ai fost profesor universitar.
- Nu, ii raspunde acesta, eu chiar sint profesor universitar, dar am o fereastra acum.

› vrei mai mult