Alimente care iti pot creste glicemia (zaharul din sange)

2 noiembrie 2022, 10:36

glicemie

Ce este glicemia? Care sunt alimentele care ii cresc brusc nivelul? Ce impact are asupra organismului? Aflam impreuna!

Glicemia este un termen folosit pentru nivelul zaharului din sange. Concret, ea este determinata de concentratia de glucoza din sange, glucoza rezultata dupa digerarea alimentelor. Glucoza este foarte importanta pentru o buna functionare a creierului, iar cand nivelul acesteia este in afara limitelor normale ne putem simti ametiti, slabiti, putem experimenta un usor tremur al mainilor si picioarelor si chiar greturi.

Glicemia poate fi prea scazuta (hipoglicemie) atunci cand nu am mancat mai multe ore sau cand exista afectiuni care determina scaderea nivelului de glucoza din sange; semnele sunt senzatia de foame, agitatie, transpiratie abundenta, greata, furnicaturi in membre si stare de slabiciune. Cand este prea crescuta, vorbim despre hiperglicemie, iar atunci avem de a face cu o afectiune numita diabet zaharat.

Tocmai de aceea e important sa avem o alimentatie echilibrata pentru a nu avea hipoglicemie sau hiperglicemie (diabet).

Valorile glicemiei considerate normale sunt intre 73 si 110 mg/dl.

Ce alimente cresc glicemia

Pentru momentele in care simtim ca ne-a scazut glicemia, dar si pentru un mai bun control al nivelului de zahar din sange, este bine sa stim care sunt alimentele care iti pot creste glicemia. E bine de stiut ca nu doar zaharul si dulciurile influenteaza aceasta valoare, ci si carbohidratii (fainoase, cartofi, etc).

Alimentele care contin faina alba (paste fainoase, paine), dar si orezul alb sunt surse de carbohidrati. O mare parte dintre fibrele pe care le contin cerealele sunt indepartate prin procesare. Aceste fibre care sunt indepartate ar fi, de fapt, foarte sanatoase si satioase, dar prin procesare scade calitatea nutritionala. In schimb, fainoasele albe si orezul alb cresc rapid glicemia, pentru ca sunt digerate rapid, insa la fel de repede ti se si face foame din nou.

Bauturile indulcite, dar si sucurile de fructe fac nivelul zaharului din sange sa creasca rapid. Acestea contin de obicei mult zahar sau fructoza, insa nu au alti nutrienti esentiali, precum proteine, grasimi sau fibre, atrage atentia dr. Rasa Kazlauskaite, profesor de endocrinologie, diabet si metabolism la o universitate din Chicago.

Fast food-ul este o „bomba” cu zahar. Ai crede ca hamburgerii si cartofii prajiti sunt foarte bogati in grasimi. Adevarul este, insa, ca ele contin o cantitate mare de zahar si carbohidrati rafinati. Un astfel de meniu este echivalent cu o prajitura despre care stii clar ca este facuta cu zahar.

Fructele sunt in general foarte sanatoase, dar cresc si ele glicemia daca sunt mancate in exces. Partea buna este ca, pe langa fructoza, ele au si vitamine, minerale, antioxidant si fibre. Ideal este sa le consumam proaspete sau congelate; cele la conserva sau deshidratate fie au zahar adaugat, fie o concentratie mult mai mare de zahar decat ar fi sanatos.

Legumele cu amidon, precum cartoful, mazarea sau porumbul, cresc si ele rapid glicemia.

Citeste si articolele de mai jos:

Cat de sanatos e fast food-ul?
Cate dulciuri e bine sa mananc intr-o zi?
Ce inseamna "mancatul emotional"?
Vreau sa fiu vegetarian
De ce sucurile acidulate nu sunt bune?
Dulciurile pot fi inlocuite cu fructe

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Broasca raioasa bruna (Bufo bufo) este cea mai toxica specie de batracian din Romania si Europa. In Romania este cea mai mare broasca. In captivitate poate trai pana la varsta de 36 ani. In dosul ochilor are cate o glanda parotoida mare, ovala sau in forma de semiluna cu care secreta substante veninoase (bufotoxine) ca sa se apere de dusmani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula este in armata si primeste o scrisoare de la nevasta-sa.
O deschide in fata colegilor si toti incep sa rada.
- Auzi Bula, de ce nu e scris nimic pe foaie? Ce, nevasta-ta nu stie sa scrie?
- Nu ba, suntem certati si nu ne mai vorbim.

› vrei mai mult

Shop Clopotel.ro