Cum sa-ti invingi frica de ace si injectii

15 februarie 2023, 11:30

Injectie

Urasti acele si injectiile? Nu esti singur pe lume! Milioane si milioane de copii de pe planeta trec prin aceeasi spaima ca si tine si vestea proasta este ca, oricat ai incerca, tot trebuie sa o infrunti la un moment dat. Sunt vaccinuri si injectii pe care nu este optional sa le faci, iar medicul nu are o placere nebuna din a te intepa, ci vrea doar sa faca ce este mai bine pentru tine. De tine depinde daca momentele in care trebuie sa ai de a face cu acele si injectiile trec repede sau daca se prelungesc si, odata cu ele, si frica ta.

Frica de ace si injectii nu este rusinoasa, dar nici imposibil de depasit

Poate parintii iti vor spune ca este „rusine” sa te comporti ca un copil mic in cabinetul doctorului, atunci cand plangi sau tipi la vederea acelor ori a seringii. Probabil ti-au spus asta de cand erai foarte mic, fara sa inteleaga vreo secunda disconfortul pe care il simteai sau ca nu te ajuta in niciun fel sa nu-ti mai fie frica.

Ei bine, acum ca ai crescut, daca poti citi singur acest articol, inseamna ca poti sa si lucrezi singur la a-ti invinge teama de ace si injectii. Poate te ajuta aceasta strategie:

1. In loc sa te gandesti ce ac mare si gros tine medicul sau asistenta, gandeste-te ca s-ar putea sa simti intepatura, dar ca doar asa sanatatea ta poate fi protejata.

2. Roaga-ti mama sau bunica sa te invete sa cosi. Acele de cusut sunt tot ace si vei vedea ca nu iti fac rau, atat timp cat esti atent/a la ceea ce faci. Nu doar ca iti vei fi infruntat teama, dar vei fi invatat si ceva ce se poate dovedi util intr-o zi.

3. Incearca sa te uiti la filmulete si poze cu ace si seringi, poate chiar cu alti copii care sunt vaccinati. Gandeste-te la cum te face sa te simti cand ii vezi pe altii plangand speriati, dar si ce iti spun imaginile cu cei care stau cuminti si scapa de intepatura cat ai zice „ac”.

4. Cand esti intr-un cabinet medical, incearca sa inchizi ochii si sa te gandesti ca totul este ca o plimbare in aer liber. Respira adanc si calm si gandeste-te ca este ceea ce ai nevoie in acel moment; in plus, cu cat accepti mai repede tratamentul, cu atat mai repede vei putea pleca de acolo.

5. Nu te teme sa iti dezvalui teama in fata medicului sau a asistentei. Cu siguranta nu esti primul copil care se teme de ace si seringi, iar ei au destula experienta ca sa te ajute sa treci cu usurinta peste ea in acele momente.

6. Daca nimic altceva nu functioneaza, inchide ochii si gandeste-te intens la o situatie care iti face placere. Incearca sa iti imaginezi in fata ochilor si cele mai mici detalii, iar cand ii vei deschide totul va fi in regula.

Citeste si alte articole despre frici:

Imi e frica de stomatolog. Ce sa fac?
Mi-e frica de toate insectele, ce sa fac?
Cum sa depasesc frica de apa atunci cand merg la mare?
Ce fac daca imi este frica sa merg singur pe strada
Lucruri pe care nu ar trebui sa le ascundem de parinti
De ce trebuie sa ne ferim de capuse?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Norii sunt alcatuiti din vapori invizibili de apa sau particule minuscule de gheata.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un arab mergea cu calul si caruta prin desert. Calduara mare! Dupa un timp, calul se sterge cu copita pe frunte si zice:
- Aoleo, baga-mi-as ... ce caldura!
- O, Alah, ce minune, zice arabul, n-am mai auzit niciodata un cal vorbind!
La care caruta:
- Nici eu

› vrei mai mult