Cum sa depasesc frica de apa atunci cand merg la mare?

30 august 2022, 13:20

Cum sa depasesc frica de apa atunci cand merg la mare?

Vacantele la mare sunt cele mai asteptate, insa nu toata lumea se poate bucura pe deplin de ele, mai ales cei care au frica de apa. Vestea buna este ca aceasta frica, numita si aquafobie, poate fi depasita.

Frica de apa este o fobie comuna si poate avea grade diferite de la om la om. Unora le e teama de apa adanca, altora de valuri, dar unii traiesc o spaima de nedescris chiar si in fata unei piscine sau a unei cazi cu apa. Unii se tem sa intre in apa, altora le e atat de frica, incat nici sa se uite la ea nu pot. In unele situatii fobia este atat de puternica, incat si o stropeala poate cauza reactii puternice.

Care sunt cauzele fricii de apa

In cele mai multe cazuri, fobia este declansata de o experienta negativa cum ar fi o situatie de inec sau o lectie de inot nepotrivita (multi considera ca a arunca un copil in apa, pur si simplu, il va invata sa inoate, datorita instinctului de supravietuire). Experienta negativa lasa, insa, urme adanci in mentalul copilului, care este posibil sa ramana pentru multa vreme cu frica de apa.

Cauzele nu sunt, insa, mereu unele directe. Sunt persoane care dezvolta aquafobie si pentru ca au asistat la o situatie de inec sau au vazut un film care prezenta situatii infricosatoare. A fost cazul multor persoane care au vazut filmul Jaws (Falci, în traducere), in 1975, si apoi au dezvoltat o teama imensa de apa si de rechini.

Cum se manifesta frica de apa

Simptomele acestei fobii variaza de la persoana la persoana, in functie de severitatea fricii. Aquafobia poate provoca tremur incontrolabil, altii ingheata, pur si simplu, in apropierea apei, iar unii o rup la fuga. Sunt o multime de copii pe care ii vezi plangand necontrolat la marginea apei cand parintii incearca sa ii bage in mare sau in piscina si multi se gandesc ca se rasfata, insa lor le este pur si simplu frica.

In cazul formelor severe, copilul poate avea chiar un atac de panica in apropierea apei sau numai la gandul ca va trebui sa intre in mare sau in bazin.

Cum poti sa depasesti teama de apa

Daca te regasesti, macar partial, in cele de mai sus, si vrei sa iti depasesti frica de apa, pentru ca simti ca te priveaza de multe experiente interesante, trebuie sa stii ca exista solutii.

Incearca sa inlocuiesti gandurile negative cu altele pozitive. In loc sa iti spui ca nu vei reusi sa plutesti, gandeste-te ca asa cum ai invatat sa scrii sau sa citesti, vei putea invata si sa calci apa si sa ramai la suprafata.

Daca iti este teama de valurile marii, roaga unul dintre parinti sa stea cu tine la mal sau sa te tina de mana cand intrati in apa chiar si pana la glezne, fara sa faca glume proaste. Spune-le cat iti este de frica, dar si cat de mult iti doresti sa depasesti aceasta teama cu ajutorul lor.

Te poti imprieteni cu apa marii si jucandu-te. Impreuna cu un parinte, sapa la mal o groapa cu o suprafata maricica, dar nu foarte adanca. Valurile o vor umple in timp ce tu stai in ea, rezemat comod de peretele gropii, iar nisipul va absorbi apa. Poate fi o experienta amuzanta si nu ai niciun motiv sa iti fie teama.

Poti face exercitii si acasa, cu ajutorul parintilor. Puneti apa in cada, de fiecare data mai multa. Poti incerca sa plutesti in apa din cada, sprijinindu-te in maini si incercand sa le ridici in timp ce dai usor din picioare. Niciodata sa nu faci, insa, astfel de exercitii nesupravegheat de un adult!

Imprieteneste-te cu apa stand in cada, iar nivelul apei poate creste treptat, atunci cand te simti destul de confortabil. Daca stati la curte, poti face exercitii similare in piscine gonflabile pentru copii, in care nivelul apei sa nu fie unul prea mare.

Apa este un element natural de care nu ar trebui sa te temi, dar nici nu ar trebui sa fortezi lucrurile, daca nu te simti in siguranta. Daca nimic nu functioneaza si nu reusesti deloc sa iti depasesti teama, discuta cu parintii despre posibilitatea de a merge la un psiholog, care iti poate recomanda metode si terapii mai eficiente.

Iti recomandam sa citesti si articolele de mai jos:

10 motive sa te duci la inot
Statiuni la Marea Neagra prietenoase cu copiii
Stranduri in Bucuresti pentru copii in vacanta
De ce este apa marii sarata?
Mi-e frica de toate insectele, ce sa fac?
Imi e frica de stomatolog. Ce sa fac?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un recipient de sticla se descompune in peste 1 milion de ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Ionica, tu ai vazut vreodata vreun cerb?isi intreaba buniclu nepotelul venit in vizita la tara.
-Da , la televizor.
-Eu te intreb daca ai vazut in natura.
-Nu,taticul nu ne da voie sa scoatem televizorul afara!

› vrei mai mult