De ce trebuie sa ne ferim de capuse?

18 iulie 2022, 16:26

capusa

Capusele sunt insecte aparent inofensive si te-ai gandi ca lor le este mai frica de noi, decat ne este noua de ele. Ei bine, nu e deloc asa, iar pentru capuse omul este o gazda numai buna de "gustat". De ce trebuie sa ne ferim de capuse? Pentru ca spre deosebire de alte insecte care te pot ciupi, ele chiar pot transmite boli grave.

Unui copil poate ii este greu sa inteleaga de ce parintii il tot bat la cap sa nu umble prin iarba prea inalta, sa nu stea intins prin parc sau sa poarte pantaloni lungi in parc sau la padure, chiar si atunci cand este cald afara. Insa au motive bine intemeiate!

De cand incepe sa se incalzeasca afara si pana toamna tarziu, capusele sunt foarte active, mai ales in zonele cu vegetatie abundenta. Ele ne inteapa fara sa stim si se fixeaza in piele fara sa ne dam seama, pentru ca saliva lor este un anestezic local. Clestii pe care ii au la cap le ajuta sa isi faca loc sub piele, unde pot ramane zile bune. Daca ai noroc, se fixeaza intr-un loc unde poate fi vazuta rapid si indepartata inainte sa inceapa sa se hraneasca. Din pacate, insa, ea poate sa umble pe tine pana ajunge intr-un loc ascuns, cum ar fi la ceafa, in par, dupa ureche, la subrat sau pe picioare in locuri in care nu prea le poti vedea. Iar atunci exista riscul sa se hraneasca nestingherita timp de mai multe zile cu sangele tau.

Indepartarea capuselor nu este dureroasa

Atunci cand observi o capusa fixata pe piele spune-le imediat parintilor. Daca ea este mica si maronie sau neagra, inseamna ca nu a trecut mult timp de cand te-a muscat si poate fi indepartata in siguranta cu ajutorul unei pensete sau al unui dispozitiv special care se gaseste in farmacii. Pentru siguranta, puteti merge la medic, unde acesta o va indeparta rapid, fara sa simti vreun pic de durere si va putea estima de cat timp s-a fixat aceasta pe piele.

capusa

Vizita la medic este obligatorie atunci cand capusa pare sa fie acolo de ceva vreme. Semnul clar care indica acest lucru este ca e mare si de culoare gri sau albicioasa. Asta pentru ca s-a hranit deja cu mult sange si corpul ei si-a marit volumul. In acest caz medicul ar putea decide ca este nevoie de analize pentru a se stabili daca a transmis in sangele tau o bacterie periculoasa, responsabila pentru o boala extrem de neplacuta: borelioza sau boala Lyme.

Ce este boala Lyme

Boala Lyme este o afectiune bacteriana transmisa de capusa. Trebuie sa stii, insa, ca nu toate capusele transmit bacteria ce provoaca aceasta boala, ci doar cele din specia Ixodes. Ele sunt purtatoarele bacteriei Borrelia burgdorferi, care traieste o vreme in organismul capusei, iar apoi paraziteaza animalele sau oamenii la care este transmisa de capusa.

Infectia cu borrelia poate fi depistata in urma unor analize de laborator.

Cum sa te feresti de capuse

Capusele sunt insecte foarte mici, putand avea chiar dimensiunea unei seminte de mac. Ele pot fi dificil de vazut cu ochiul liber, asa ca preventia este cea mai importanta. Evita pe cat posibil contactul cu solul, frunzele si vegetatia, mai ales in luna iulie, cand capusele sunt inca imature si greu de observat. Lor le place sa stea in locuri umbrite, unde solul este umed, adica exact acolo unde oamenii se aseaza cel mai des in zilele foarte calduroase. Aceste insecte se agata de firele de iarba, tufisuri, arbusti si de crengile care se apropie de pamant. Capusele pot fi foarte active in parcurile din oras, dar si in paduri, in zone cu vegetatie abundenta din apropierea plajelor de la mare sau la munte, pe langa stanci si pietre.

Fereste-te singur de capuse, pe cat posibil, fara sa iti atraga cineva atentia. Desi nu toate capusele sunt purtatoare de Borrelia, este mai bine sa previi decat sa fie nevoie sa vindeci.

Iti recomandam sa parcurgi testele cu insecte de mai jos:

Calugarita

Cum se numesc insectele?

Licuriciul

Buburuza

Musca

Testul curiozitatilor despre insecte

Ce stii despre lacuste?

Ce stii despre fluturi?

Gandacul puturos marmorat

Cicada, o insecta galagioasa

Viespea

Tantarul

Libelula

Test de cultura generala: Paianjeni

Furnici

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial au murit peste 56 de milioane de oameni. Acest numar este echivalentul intregii populatii a Insuleleor Britanice.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula si Gigel s-au cazat la un hotel.Ultima camera disponibila era la etajul 100.
Ajunsi la etajul 40 Bula ii spune lui Gigel:
-Auzi pot sa-ti zic si eu ceva?
La care Gigel raspunde:
-Nu acum!Asteapta sa ajungem la etajul 100!
Ajunsi ei la etajul 60 Bula intreaba:
-Acum pot sa-ti spun si eu ceva?
-Nu acum!Asteapta sa ajungem la etajul 100!
Ajunsi la etajul 80 Bula intreaba:
-Acum pot sa iti zic si eu ceva?
-Nu acum!
Ajunsi in sfarsit la etajul 100 Bula ii spune:
-Acum pot sa zic ceva?
-Zi!
- Am uitat cheia la etajul 20!

› vrei mai mult