Ce fac daca imi este frica sa merg singur pe strada

22 februarie 2022, 12:26

singur la scoala

Aproape toti copiii din clasa ta merg deja singuri acasa si doar pe tine inca vin sa te ia parintii dupa ore, de parca ai fi inca in clasa a-ntaia? Trebuie sa le explici colegilor ca ei se tem sa te lase sa mergi singur pe strada si ca asa sunt unii parinti in ziua de azi. Dar adevarul este ca frica nu este a lor, ci mai ales a ta, dar iti este prea rusine sa o recunosti in fata altor copii.

Stii ca iti e frica sa mergi singur pe strada pentru ca nu te duci, uneori, nici pana la magazinul din colt, dupa paine, lapte sau suc. Iar atunci dai vina pe lene sau pe orice altceva, decat sa recunosti, chiar si in fata parintilor, ca pur si simplu iti este teama. Doar esti deja destul de mare sa te mai temi de orice lucru minor, iar parintii incep deja sa se bazeze pe tine ca te poti descurca si singur.

singur pe strada

De unde vine aceasta frica si cum o poti invinge?

Daca ai cautat deja pe net ce inseamna frica de a iesi singur pe strada, probabil ai citit despre agorafobie si incepi sa te gandesti ca vei deveni unul dintre acei oameni care nu vor iesi niciodata din casa de teama inexplicabila ca se va intampla ceva rau. De cand ai citit despre asta, parca ai momente in care te simti si mai speriat de spatiile largi, deschise, de a umbla singur. Dar, ca sa te linistim, lucrurile nu sunt, probabil, atat de grave cum par.

Este firesc pentru un copil sa treaca prin aceasta etapa, in care se teme sa dea drumul mainilor parintilor, care l-au sustinut inca de la primii pasi. Poate e un fel de a refuza sa cresti, sa devii mai independent, doar pentru ca te simti mai sigur pe tine cand mama si tata sunt acolo.

Sau poate teama ta vine, pur si simplu din faptul ca bunicii sau chiar parintii obisnuiau sa iti spuna ca daca pleci singur pe strada o sa te ratacesti si nu o sa te mai gaseasca nimeni niciodata sau ca te va lua cineva si te va duce departe de ei. Desigur, intentiile lor erau bune; ei voiau doar sa se asigure ca esti mereu cu ochii in patru cand iesiti pe strada si ca nu te indepartezi, constient fiind de pericole. Metoda de a te tine langa ei a fost, insa, una total nepotrivita, daca iti este inca teama sa mergi singur pe strada, desi ai putea foarte bine sa o faci.

singur pe strada

Cum poti scapa de frica de a merge singur pe strada

Poti face si singur primii pasi catre a deveni un copil putin mai independent si cu siguranta parintii si bunicii te vor sustine.

Pentru inceput le poti spune sa nu mai vina sa te ia din fata scolii, ci sa va intalniti undeva la jumatatea drumului; de exemplu, daca ai de traversat pana ajungi acasa, va puteti intalni in dreptul trecerii de pietoni si apoi sa va continuati drumul impreuna. In timp, ei te pot astepta dincolo de trecerea de pietoni, iar tu poti traversa singur strada, asigurandu-te ca semaforul este verde si ca nici din stanga, nici din dreapta nu vine nicio masina.

Daca iti este prea teama sa te duci singur, poti ruga un prieten sa mergeti impreuna macar pana la un punct, ca sa mai stati de vorba in drum spre casa. Nici macar nu trebuie sa vorbesti despre frica ta, daca nu doresti.

Uneori, teama se invinge, insa, cel mai usor vorbind despre ea. Poate si alti colegi au trecut prin aceasta etapa sau poate nici nu au depasit-o de fapt, dar la fel ca tine, s-ar simti rusinati sa o recunoasca. Ei bine, sa stii ca nu e nicio rusine in a simti teama sau nesiguranta si ca de multe ori a vorbi cu cineva despre asta poate fi de mare ajutor. Discuta cu parintii despre teama ta si ei vor sti cel mai bine cum sa te ajute sa o depasesti, dar, cel mai important, ei cu siguranta nu vor rade de tine.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Esti foarte concentrat/a pe activitatile tale si uiti sa mai interactionezi cu familia. Un pic de comunicare nu strica cu fratele, sora, tata sau mama.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Instinctiv, liliecii se feresc de om si nu sunt agresivi in prezenta acestuia. Cu toate acestea, din instinct de aparare, pot musca omul, daca se simt in pericol. Sunt si cazuri in care liliecii-vampir, in lipsa altei surse de hrana, sa muste omul (daca omul doarme afara, ori cu geamul deschis), pentru a obtine sangele necesar supravietuirii. Muscatura nu este de gat, cum e prezentata de regula in filme, ci mai degraba de degetul mare de la picior, bine vascularizat.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-De ce vacile au pete?
-Ca s-au murdarit la pascut.

› vrei mai mult