Care sunt primii pasi pentru acordarea primului ajutor

22 februarie 2023, 12:56

acordarea primului ajutor

In lumea in care traim trebuie sa fii pregatit pentru orice, chiar daca esti mic. Deseori copiii se pot lovi, se pot ineca, pot suferi accidente, iar acordarea primului ajutor poate sa le salveze viata. Prin urmare, chiar daca esti si tu doar un copil, sa stii care sunt primii pasi pentru acordarea primului ajutor se poate dovedi extrem de util.

Ce inseamna primul ajutor? Inseamna sa aplici cateva manevre care pot salva o situatie grava.

Primul ajutor se ofera si atunci cand cineva se loveste mai puternic si sangereaza, si cand sufera un accident care ii pune viata in pericol. Primul lucru pe care trebuie sa il faci intr-o astfel de situatie este sa ceri ajutorul unui adult sau sa suni la 112, dupa caz. Poti, insa, sa oferi mai mult ajutor decat ai crede daca esti familiarizat cu manevrele de prim ajutor.

In situatii de urgenta este bine sa iti pastrezi calmul, sa evaluezi situatia si sa acorzi primul ajutor. Daca ai la indemana o trusa medicala, foloseste-o cu incredere.

Primul ajutor in caz de lovitura puternica

Daca un coleg, fratele sau sora ta se accidenteaza chiar si in joaca, ar fi bine sa il ajuti. In cazul unei rani din care curge sange, trebuie sa stii ca aceasta se curata cu apa si sapun si apoi se aplica presiune pentru a opri sangerarea. Poti continua sa ajuti pansand rana pana la sosirea unui adult care poate evalua mai atent situatia.

Primul ajutor in caz de inec

Se intampla adesea ca un copil sa se inece cu o bucatica de mancare, spre exemplu. Se poate intampla asta chiar in pauza de masa de la scoala, cand niciun cadru didactic nu este prin preajma.

Ce ai de facut? Roaga pe altcineva sa cheme rapid un adult si, intre timp, incearca sa-ti ajuti colegul sa elimine ceea ce il impiedica sa respire. Poti aplica o serie de lovituri in spate, intre omoplati, cu podul palmei. Loviturile se aplica de jos in sus, pentru a crea presiune si pentru ca aerul sa impinga afara corpul strain.

Daca ai vazut prin filme cum unele persoane sunt salvate prin manevra Heimlich, o poti aplica la nevoie. Trebuie sa imbratisezi celalat copil prin spate, cu pumnul plasat chiar sub stern, iar cu cealalta mana tragi puternic de pumn spre tine, pentru a face aerul sa impinga afara ceea ce il impiedica sa respire normal.

Primul ajutor in caz de accidente mai grave

Daca ai de a face cu un accident care nu este deloc minor, cheama-ti parintii sau un alt adult care te poate ajuta. Daca fratele sau colegul tau pare sa nu respire, poti face masaj cardiac (gasesti o multime de tutoriale despre asta) si respiratie artificiala.

Daca un alt copil a cazut si spune ca il doare foarte tare spatele sau ca nu isi simte membrele, incearca sa-l imobilizezi astfel incat sa nu se miste pana la sosirea unei echipe specializate de prim ajutor. Suna rapid la 112 sau roaga pe altcineva sa o faca.

Acordarea primului ajutor poate face uneori diferenta, asa ca toata lumea, indiferent de varsta, trebuie sa aiba cateva notiuni elementare despre asta. Daca vrei sa stii mai multe, roaga-ti parintii sa te inscrie la un curs de prim ajutor pentru copii, in cadrul caruia vei invata foarte multe lucruri.

Din anul scolar 2023-2024, in programa scolara pentru gimnaziu si liceu ar urma sa fie introduse si notiuni de prim ajutor, in cadrul disciplinei Biologie - Anatomia si fiziologia omului. Teoria va fi sustinuta inclusiv cu activitati practice desfasurate in colaborare cu specialisti din domeniul sanatatii. In prezent, in programa scolara exista materia optionala „Educatie pentru sanatate”, care cuprinde si notiuni despre primul ajutor, insa foarte putini chiar urmeaza cursurile.

Citeste si articolele de mai jos:

Cat de utila este aplicatia ChatGPT?
Ce sa fac in caz de cutremur?

Ce ar trebui sa contina kitul pentru cutremur
Cum sa-ti invingi frica de ace si injectii
Cum sa ma apar de cainii fara stapan?
Imi e frica de stomatolog. Ce sa fac?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Monopol este atunci cand pe piata exista un singur producator sau vanzator al unui produs.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Invatatoarea:Ioane! Daca am trei mere si iti dau tie doua, cate mere am?
Da Ion: Ai mere?

› vrei mai mult