Cat de utila este aplicatia ChatGPT?

1 martie 2023, 16:40

ChatGPT

Ai ratat discutiile despre ChatGPT doar daca ai plecat de pe planeta in ultimele luni. Toata lumea pare interesata de ce stie sa faca inteligenta artificiala, insa cat de utila este, de fapt, aplicatia ChatGPT, cea mai noua forma de tehnologie care lucreaza cu modele de limbaj?

Unii cred ca inteligenta artificiala ar putea sa inlocuiasca o multime de functii umane, mai ales ca ea se dezvolta continuu. ChatGPT stie si fizica cuantica, si sa scrie o poezie la comanda, insa nu „gandeste” (cel putin deocamdata) chiar ca oamenii; desi limbajul sau este unul complex, gandirea si emotiile omenesti nu pot fi inlocuite.

Ce inseamna GPT? Generative Pre-trained Transformer, adica
Transformator Pre-antrenat Generativ.

 

Cum functioneaza ChatGPT

Aplicatia ChatGPT este un bot care a acumulat si utilizeaza o cantitate foarte mare de date si tehnici de calcul pentru a prezice siruri de cuvinte care sa aiba sens. ChatGPT are un vocabular vast si cunostinte care ii permit sa inteleaga cuvintele in diferite contexte, ceea ce o ajuta sa imite modele de comunicare.

Publicul general poate comunica direct cu ChatGPT, de la OpenAI, prin intermediul unei interfete destul de prietenoase. Cel mai popular software care imita conversatiile umane poate purta un dialog, poate genera texte lizibile si poate produce chiar si imagini si videoclipuri pe baza algoritmilor sai de invatare.

Milioane de oameni s-au jucat deja cu ChatGPT. Unii i-au cerut sa scrie e-mailuri, altii poezii, altii cantece ori articole de presa. Toti cei care interactioneaza cu aplicatia ChatGPT nu fac altceva decat sa o faca si mai „desteapta”. Totusi, cei interesati de mai mult decat o joaca au constatat, spre exemplu, ca un articol scris de ChatGPT este lizibil si poate fi convingator, insa nu are neaparat o acuratete a informatiilor.

La ce poti folosi ChatGPT

 J.A.R.V.I.S - Iron Man

Daca ai vazut seria Iron Man stii deja cine este Jarvis, asistentul virtual al lui Tony Stark. Ei bine, ChatGPT este un fel de Jarvis „adolescent”, care inca invata din fiecare interactiune cu utilizatorii aplicatiei. ChatGPT poate fi folosit pentru a-ti imbunatati cunostintele, poate face rezumate utile si sa te ajute sa verfici informatii, atat timp cat ii adresezi intrebari concise si clare. Foloseste un limbaj care sa nu creeze confuzie si adreseaza-i intrebari complementare pentru a obtine raspunsuri de o acuratete ridicata.

Aplicatia ChatGPT poate sa te ajute sa raspunzi la e-mailuri si mesaje, poate crea rapoarte cu datele pe care i le furnizezi, poate raspunde la intrebari, poate scrie eseuri, poate crea continut online, pentru ca imita foarte bine stilul de comunicare al oamenilor.

Sam Altman, directorul general al OpenAi, spune ca in curand ChatGPT va putea sa dea chiar si sfaturi, dar ca pentru moment „este o greseala sa te bazezi pe el pentru ceva important”. Deocamdata vorbim despre o aplicatie in curs de dezvoltare, iar faptul ca publicul larg are deja acces la ea are un singur scop: sa o faca sa devina din ce in ce mai buna.

„ChatGPT este incredibil de limitat, dar suficient de bun la unele lucruri pentru a crea impresia inselatoare de maretie”, a spus Altman. Deci, intr-un fel, ChatGPT este ca un om care stie sa isi creeze o imagine foarte buna cu ajutorul cuvintelor pe care le foloseste, fara a avea, insa un fond solid.

Va fi ChatGPT acceptat ca „asistent” pentru elevi?

Pentru elevi, spre exemplu, ChatGPT s-a dovedit a fi un „coleg de banca” excelent. Multi au folosit aplicatia pentru a scrie referate, teme si proiecte, iar profesorii si autoritatile din invatamant nu prea sunt de acord cu acest lucru, pentru ca ar pune in pericol invatarea prin documentare.

ChatGPT "coleg" pentru elevi

Fundatia educationala Bacalaureatul International (IB) cere, mai nou, acceptarea textelor create cu ajutorul inteligentei artificiale in tezele si eseurile elevilor. IB sustine ca aplicatia ChatGPT poate fi tratata la fel ca orice alta sursa de informare, cu conditia sa fie citata. In timp ce multi considera ca folosirea ChatGPT pentru temele elevilor este o forma de a trisa, directorul IB Matt Glanville o prezinta ca pe o „oportunitate extraordinara”:

„Utilizarea ChatGPT si furnizarea unei lucrari originale este echivalenta cu utilizarea ideilor preluate de la alte persoane sau de pe internet. Ca in cazul oricarui citat sau material preluat dintr-o alta sursa, ChatGPT trebuie sa fie creditat in corpul textului si mentionat in bibliografie”.

ChatGPT "asistent" pentru elevi

Glanville a precizat ca, si daca elevii vor folosi ChatGPT pentru a scrie eseuri, spre exemplu, ei tot vor fi nevoiti sa faca mai mult decat sa apese un buton. Ei vor trebui sa se asigure ca textul este bun, corect, ca respecta contextul, dar si ca nu foloseste date tendentioase si ca nu este lipsit de creatvitate, iar efortul depus in acest sens le va stimula gandirea critica.

Care sunt „capcanele” ChatGPT

Chiar ChatGPT a dezvaluit care sunt punctele lui slabe, atunci cand a fost intrebat cum poti face diferenta intre un text scris de om si unul scris de inteligena artificiala:

• absenta evidenta a experientei personale sau a emotiilor

• inconsecventa stilului descriere

• folosirea a multe cuvinte de umplutura

• fraze repetitive.

Cam ca atunci cand ai de dat un test si trebuie sa scrii un text pe o tema data si nu prea stii despre ce vorbesti; folosesti cuvinte multe si te invarti in jurul cozii - pe romaneste, doar ca sa nu dai foaia goala si sperand ca profesorul va aprecia macar efortul depus.

Citeste si alte articole interesante:

Care sunt primii pasi pentru acordarea primului ajutor
Ce sa fac in caz de cutremur?
Ce ar trebui sa contina kitul pentru cutremur
Cum sa-ti invingi frica de ace si injectii
Cum sa ma apar de cainii fara stapan?
Imi e frica de stomatolog. Ce sa fac?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anul 1830 d. Hr. intr-un tratat de algebra, George Peacock (9.04.1791 - 8.11.1858) face una dintre primele incercari cunoscute de formulare a legii fundamentale a aritmeticii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un tip isi intreaba sotia: "Iubito, cand o sa mor, o sa plangi mult?
"Bineinteles, iubitule. Doar stii ca eu plang pentru orice fleac

› vrei mai mult